2017-05-03 16:33:52
Φωτογραφία για Η μεγάλη ανατροπή στα αποτελέσματα των εισηγμένων το 2016
Ευχάριστα είναι τα νέα για τις εισηγμένες επιχειρήσεις οι οποίες μετά από χρόνια, το 2016, εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την ανάλυση της Beta ΑΕΠΕΥ Σε σύνολο 193 ισολογισμών που εξέτασε η χρηματιστηριακή, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 1,7% στα 62,889 δισ., τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων εμφανίζονται αυξημένα κατά 4,8% στα 8,54 δισ. ευρώ και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας καταγράφεται άνοδος 114,3% στο 1,009 δισ. ευρώ.

Από τις 101 κερδοφόρες εταιρίες, 41 αύξησαν τα κέρδη τους, 33 υπέστησαν μείωση και 27 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες. Στον αντίποδα, από τις 92 ζημιογόνες, οι 25 αύξησαν τις ζημίες τους, 57 τις μείωσαν ενώ 10 εταιρίες επέστρεψαν σε ζημίες από κέρδη.

Οπως αναφέρει στο σχόλιό του ο Μάνος Χατζηδάκης, η τελευταία χρήση που οι εισηγμένες στο σύνολο ήταν κερδοφόρες ήταν το 2013, όταν είχαν εμφανίσει κερδοφορία 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το 65% των εταιριών ήταν ζημιογόνο.


Το 2016 η επιστροφή σε κέρδη (turn around) ήταν όπως πρέπει καθώς εκτός από το 1 δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία, το 52% των εταιριών έκλεισε τη χρονιά στο «συν». Η τάση αυτή δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, είναι προϊόν αποχωρήσεων/χρεοκοπιών, συγχωνεύσεων, βελτιώσεων και κυρίως σταθεροποίησης της οικονομίας όπως εκφράστηκε στα νούμερα του ΑΕΠ το 2016.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν μια ισχυρή συσχέτιση με την πορεία του ΑΕΠ καθώς η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί πλειοψηφική εικόνα κερδοφόρων εταιριών ήταν το 2009.

Η επίδοση των εισηγμένων εταιριών το 2016 αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι επιτεύχθηκε σε μια από τις πιο εχθρικές οικονομικές συγκυρίες στην Ελλάδα.

Οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές για ΦΠΑ, εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα το 2016 ήταν 24%, 29% και 15% αντίστοιχα και αποτελούν τον υψηλότερο συνδυασμό φόρων που έχουν επιβληθεί σε ανώνυμες εταιρίες από το 2000 και μετά.

Για τις περισσότερες εταιρίες ο συνδυασμός αυτός αποτελεί μια μικρή ωρολογιακή βόμβα για την ρευστότητα τους. Μάλιστα, αν σε αυτή την εικόνα προστεθούν άλλοι ειδικοί φόροι (π.χ. ΟΠΑΠ, Α.Ε.Ε.Α.Π.), οι αυξημένες προκαταβολές φόρων για την επόμενη χρήση και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων τότε η επίδοση του 2016 των εισηγμένων εταιριών ισοδυναμεί με ένα μικρό άθλο.

Και αυτή η χρήση δεν ήταν περίπατος στο πάρκο. Παρά τη θεωρητικά χαμηλή βάση σύγκρισης με το 2015 υπήρξαν αντιξοότητες και έκτακτοι λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια υποδεέστερη εικόνα.

Πολλές εισηγμένες επιβαρύνθηκαν το κόστος της εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, τα πρόστιμα της επιτροπής ανταγωνισμού χαμήλωσαν πολύ το αποτέλεσμα των κατασκευαστικών εταιριών, οι απομειώσεις σε συμμετοχές και ακίνητα συνεχίστηκαν με υψηλούς ρυθμούς ενώ δεν έλλειψαν και αρνητικές εκπλήξεις από εταιρίες που δεν περιλαμβάνονται στους συνήθεις υπόπτους.

Στον αντίποδα, οι εταιρίες που συστηματικά κινήθηκαν με πυξίδα τις εξαγωγές, τον τουρισμό και μια συνετή επέκταση στο εσωτερικό διεύρυναν τα μεγέθη τους ή κέρδισαν μερίδια αγοράς από την έξοδο των αδύνατων από την Αγορά.

Οι τράπεζες σταθεροποιήθηκαν σε οργανικό επίπεδο βοηθούμενες και από τις πωλήσεις παγίων ή συμμετοχών στα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας έχει αντίκτυπο και στους μετόχους καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα μερίσματα της χρήσης ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η μείωση του τζίρου κατά 1,7% προέρχεται αποκλειστικά από τον κλάδο διύλισης και εμπορίας καυσίμων (-6,7%) λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου κατά την διάρκεια της χρονιάς και του ειδικού βάρους (~24%) που έχει ο κλάδος στο σύνολο. Αν εξαιρεθούν τα διυλιστήρια ο τζίρος εμφανίζεται αμετάβλητος αντανακλώντας απόλυτα την στασιμότητα της Ελληνικής οικονομίας στο σύνολο της περυσινής χρονιάς.

Καλύτερη εικόνα κλαδικά εμφανίζουν οι Κατασκευές (+22%), λόγω της ισχυρής εικόνας που παρουσίασαν στο α’ εξάμηνο και της επίσπευσης των έργων παραχώρησης.

Αξιόλογες κλαδικές επιδόσεις παρατηρούνται και στο Λιανικό εμπόριο (+11%) καθώς και στις ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων (+43%) που συνδέονται με την τουριστική αγορά.

Η λειτουργική κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 14,3% αντανακλώντας βελτίωση στα οργανικά περιθώρια τα οποία διαμορφώθηκαν σε 13,59% (από 11,69% πέρυσι) εμφανίζοντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί σε επίπεδο χρήσης από το 2007. Η βελτίωση στα λειτουργικά περιθώρια έχει καλύψει πάνω από το μισό των απωλειών από το καταγεγραμμένο εύρος διακύμανσης των λειτουργικών περιθωρίων από την περίοδο εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων (3,8% - 17,9%).

Στο β’ εξάμηνο το λειτουργικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 14,3% (έναντι 12,2% το 2015), ενώ αν εξαιρεθούν τα διυλιστήρια, η βελτίωση φθάνει τις 237 μονάδες βάσης ήτοι 14,89% έναντι 12,52%. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους που τα λειτουργικά περιθώρια κινούνται πάνω από διψήφιο ποσοστό έως το μέσον της χρήσης η τελική γραμμή του συνόλου μετά την αφαίρεση των τόκων των αποσβέσεων και των φόρων είναι έστω και οριακά θετική γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε απόλυτα το 2016.

Μετά τη γραμμή των λειτουργικών κερδών και παρά την επίδραση της ζημίας της Finansbank από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας οι εισηγμένες εμφάνισαν κέρδη οριακά υψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.

Οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες εμφανίζουν κέρδη 1,8 δισ. ευρώ έναντι 761 εκατ. ευρώ το 2015 (+132%). Αν εξαιρεθεί ο καλύτερος κλάδος (διυλιστήρια) τα κέρδη μειώνονται στο 1,2 δισ. ευρώ (+128%) ενώ αν εξαιρεθεί ο χειρότερος (Κατασκευές) τα κέρδη προσεγγίζουν τα 1,95 δις ευρώ (+99%). Η κατανομή των καθαρών κερδών στα δύο εξάμηνα δείχνει μια ισορροπημένη χρήση παρά την πληθώρα αρνητικών εκτάκτων στο β’ εξάμηνο.

Το καθαρό περιθώριο κέρδους εμφάνισε σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης των λειτουργικών περιθωρίων, αποτέλεσμα της προσεκτικότερης επέκτασης των εταιριών (διατήρηση των αποσβέσεων σε σταθερά επίπεδα) και μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Στην χρήση το καθαρό περιθώριο αυξήθηκε κατά 162 μονάδες βάσης στο 2,81% ενώ στο β’ εξάμηνο κινήθηκε στο 2,44%.

Πρωταγωνιστές

Μετά από αρκετά τρίμηνα υψηλής προβλεψιμότητας, οι θετικές εκπλήξεις επανήλθαν στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Στους δυνατούς ισολογισμούς που εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά συγκαταλέγονται οι FFGroup, Motor-oil, Coca-Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια τόσο για το ύψος της κερδοφορίας όσο και για τις ταμειακές ροές.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η κερδοφορία του ΟΤΕ, μετά από εταιρικούς μετασχηματισμούς του ΟΠΑΠ, επηρεασμένη από την αύξηση του φόρου μικτών κερδών, ενώ η Καρέλιας συνέχισε την ανοδική της πορεία σε όλες τις γραμμές των κερδών της.

Οι τρεις εταιρίες από το χώρο των ανανεώσιμων πηγών Άνεμος, Τέρνα Ενεργειακή και Envitec είχαν ισχυρό δ’ τρίμηνο ανεβάζοντας αισθητά την κερδοφορία τους.

Αντίστοιχα Aegean air, Πλαίσιο και Intralot είχαν καλύτερο τελείωμα της χρονιάς βελτιώνοντας τις αρχικές μέτριες επιδόσεις.

Σε μεσαίου μεγέθους εταιρίες ξεχωρίζουν για την ποιοτική και δυναμική εικόνα τα αποτελέσματα των Σαράντη, Πλαστικά Θράκης, Quest -επηρεασμένα από έκτακτα-, Ευρωπαϊκή Πίστη, και Autohellas.

Στις μικρότερες κατηγορίες, εκτός από τους συνήθεις υπόπτους (MLS, Elton, Κανάκης, Καράτζης, Flexopack, Κυριακίδης, Κρι-Κρι, Πετρόπουλος), προστέθηκαν και νέα ονόματα όπως αυτά των Κλουκίνα, Νάκας, AS Company ΑΣΚΟ +0,86% και Ιασώ.

Χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα παρουσίασαν ακόμα εταιρίες που επηρεάστηκαν από έκτακτους παράγοντες όπως οι ΑΒΑΞ, MIG και Ελλάκτωρ, με βελτιώσεις όμως εντός του ισολογισμού.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Frigoglass, Forthnet, Euromedica, Καραμολέγκος, Creta Farm, Ελγέκα, Κρεκα, Βιοτέρ, Ακρίτας και Σπύρου.

Τα καλά νέα για τις εισηγμένες είναι ότι πλέον όχι μόνο έχουν προσαρμοστεί στα δύσκολα αλλά έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν σε κάθε νέα εκδοχή επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα απελευθερώσει δυνάμεις με την επαναξιολόγηση του ελληνικού ρίσκου, η εταιρική κερδοφορία μπορεί να βρει εκ νέου καταλύτες βελτίωσης.

Αν η εσωτερική αγορά δείξει αύξηση της ζήτησης, οι εταιρίες που πρωταγωνίστησαν θα έχουν τον πρώτο λόγο στο να αυξήσουν τα μερίδιά τους χωρίς να μειώσουν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους.

Στις τράπεζες η εικόνα των τηλεδιασκέψεων αφενός προϊδεάζει για αδύναμο πρώτο τρίμηνο αφετέρου για πιο ήπιες προβλέψεις κερδών για το σύνολο της χρονιάς. Το οργανικό κόστος αναμένεται να συμπιεστεί εκ νέου ωστόσο οι πιστωτικές ζημιές δεν θα έχουν το αρχικά επιδιωκόμενο ρυθμό μείωσης.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρονιάς οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν για πρώτη φορά στοιχεία για την σύνθεση των εποπτικών κεφαλαίων. Το θέμα αυτό έχει αυξημένο ειδικό βάρος για την συνέχεια καθώς τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τεστ αντοχής. Με τις τράπεζες να έχουν υψηλή συμμετοχή σε αναβαλλόμενο φόρο (DTA) φαίνεται ότι σε επίπεδο βασικών κεφαλαίων πληρούνται οι στόχοι που θέτει ο Ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τον χειρισμό και της αναλογίας του DTA ως κεφάλαιο πρώτης ποιότητας για τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών.

Επομένως ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να βρίσκεται εντός επενδυτικής εστίασης λόγω της πιθανής μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας χρήζει ωστόσο προσοχής καθώς ενδεχόμενη αλλαγή στις εποπτικές υποχρεώσεις μπορεί να δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες.

Ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ), Τουρισμός και Εξωστρέφεια αποτελούν τους βασικούς επιχειρηματικούς καταλύτες για το υπόλοιπο του 2017. Είναι πόροι που μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση στην αύξηση της δραστηριότητας καθώς υπάρχει η σχετική δυναμικότητα ώστε να αξιοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Επικουρικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενδεχόμενη μείωση στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, επιτάχυνση της διαδικασίας της πώλησης των κόκκινων δανείων η δημοπράτηση νέων κατασκευαστικών έργων.

Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη θετική της στάση έναντι του τραπεζικού κλάδου, εστιάζοντας στη μετοχή της Alpha Βank ως της τράπεζας που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά ισολογισμού, ρίσκου και απόδοσης.

Ως τον καλύτερο εκφραστή της μείωσης του ειδικού ρίσκου της χώρας από το μη χρηματοοικονομικό κλάδο η Beta θεωρεί τον ΟΤΕ ενώ ο εταιρικός μετασχηματισμός της Μυτιληναίος παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τις συνέργειες και την επενδυτική ορατότητα της κερδοφορίας.

Η χρηματιστηριακή διατρηρεί ακόμα τη θετική άποψη για Folli Follie λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων και την Aegean λόγω της ισχυρής συσχέτισης με το τουριστικό θέμα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά άλλες εταιρίες παραμένει θετική για Φουρλή, Σαράντη, Πλαστικά Θράκης, ενώ σε μικρότερες εταιρίες εστιάζει σε Κρι-Κρι, και Ευρωπαϊκή Πίστη.

Ημερησία
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ