2017-05-04 09:24:17
Φωτογραφία για Θες γιατρό; Πέρνα πρώτα από τον οικογενειακό! Τι είπε ο υπ.Υγείας στους γιατρούς για το νέο σύστημα παραπομπών
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με απόλυτη αυστηρότητα θα τηρείται στη νέα Πρωτοβάθμια το σύστημα των παραπομπών σε εξειδικευμένο γιατρό γνωστό και ως gatekeeping, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας στους γιατρούς (ΠΙΣ). Τι σημαίνει για τους ασθενείς

Αυστηροί κανόνες για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό στον ιδιωτικό τομέα (γιατροί ΕΟΠΥΥ) αλλά και για να κάνει εξετάσεις, θα τηρούνται στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τόσο ο υπουργός όσο και ο αν.Γενικός Γραμματέας δεν άφησαν κανένα περιθώριο ότι δε θα εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών (gatekeeping), καθώς εκτός των άλλων προβλέπεται πλέον και από το νέο μνημόνιο.

Οι ιδιώτες εξειδικευμένοι γιατροί είναι στα κάγκελα καθώς θεωρούν ότι «μπλοκάρεται» η πρόσβαση των ασθενών στα ιατρεία τους, ενώ και οικονομικές τους απολαβές από τη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο.


Άλλωστε ούτε λίγο ούτε πολύ το είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ λεπτομέρειες: «Υπ.Υγείας: Σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς με το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός Υγείας στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αρχικά και μέχρι να «στηθούν» οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και το σύστημα με τους οικογενειακούς γιατρούς, οι παραπομπές για ειδικό γιατρό, θα εφαρμοστούν πιο περιορισμένα και με προτεραιότητες. Στη συνέχεια όμως θα εφαρμοστεί πλήρως και αυστηρά το σύστημα του gatekeeping.

Τι σημαίνει για τους ασθενείς

Όταν εφαρμοσθεί πλήρως ο νέος κανόνας των παραπομπών, οι ασθενείς δε θα μπορούν να επισκεφθούν έναν ειδικό γιατρό χωρίς να έχουν πάρει προηγουμένως το έγγραφο της παραπομπής από τον οικογενειακό τους γιατρό που θα έχουν επιλέξει.

Για παράδειγμα έστω κι αν κανείς έχει εμφανώς ένα ορθοπεδικό πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον οικογενειακό γιατρό πριν φθάσει στον ορθοπεδικό.

Με το σταγονόμετρο και οι εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα

Όμως αυστηρές παραπομπές θα ισχύσουν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας και για τις διαγνωστικές εξετάσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Λόγω της προσπάθειας να ενισχυθούν τα δημόσια εργαστήρια, οι περισσότερες εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται στα Κέντρα Υγείας και στα εργαστήρια αναφοράς. Για να πραγματοποιήσει κανείς εξέταση στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για να παραπεμφθεί. Δείτε ΕΔΩ: «Πως θα λειτουργούν τα διαγνωστικά εργαστήρια στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας!»

Η κατάσταση για τα ιδιωτικά εργαστήρια, προμηνύεται δυσοίωνη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να γίνεται στα δημόσια εργαστήρια αναφοράς, καθώς οι παραπομπές θα είναι περιορισμένες.

Οι νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι είναι απλήρωτοι, ενώ θα δουν και τις νέες αμοιβές τους να κατρακυλούν.

Η τροποποίηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν, όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr, αναμένεται να συζητηθούν στη συνέχεια και εφόσον προηγουμένως ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας είπε στους γιατρούς του ΠΙΣ ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει με το σύστημα capitation, η απασχόληση θα είναι 4ωρη για τον οικογενειακό ιατρό ή με πάγια αντιμισθία για τον ειδικό ιατρό.

Τα καρτέλ των γιατρών στα νησιά

«Σπάστε» τα καρτέλ των γιατρών στα νησιά, φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους του ΠΙΣ, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Ειδικότερα ζήτησε τη συμβολή του Συλλόγου για τη διενέργεια συλλογικής σύμβασης και διάλυσης των τοπικών καρτέλ γιατρών, ειδικά στις νησιώτικες και ακριτικές περιοχές, όπου αποφεύγουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ή να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ