2017-05-09 10:47:10
Φωτογραφία για Υποχρεωτική η εγγραφή από το 2018 στον οικογενειακό γιατρό
Υποχρεωτική θα είναι από το 2018 η εγγραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον οικογενειακό γιατρό. Αυτός θα εγκρίνει και θα παραπέμπει σε ειδικούς γιατρούς, στο δημόσιο σύστημα ή σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό.

ΕΘΝΟΣ

Οσο θα αυξάνονται οι υπό διαμόρφωση νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Τοπικές Ομάδες Υγείας - ΤΟΜΥ), θα μειώνονται σταδιακά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γενικούς γιατρούς, ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Εως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας καλείται να αναπτύξει ένα σύστημα μέτρησης της κάλυψης από τον δημόσιο τομέα ανά περιοχή, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ιδιώτες πάροχοι.

Θα υλοποιηθεί, επίσης, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς. Μέσω του συστήματος θα γίνεται και η προέγκριση των παραπομπών σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα.


Η συγκεκριμένη παρέμβαση πρέπει να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο θα έχει οριστικοποιηθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος για τους ασθενείς.

Εως τον Ιούνιο θα πρέπει να διαμορφωθούν οδηγίες συνταγογράφησης και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους ασθενείς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας, ώστε να παρέχονται οι ενδεδειγμένες θεραπείες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι σχετικές προσθήκες θα γίνουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το υπουργείο Υγείας θα διαμορφώσει ένα σύστημα ετήσιας αποτύπωσης των υπηρετούντων στο σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα παρακολουθεί, επίσης, στενά την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Για το φάρμακο η κυβέρνηση συμφώνησε σε άμεση έκδοση νέου δελτίου με μειωμένες τιμές. Κάθε έξι μήνες θα ανανεώνονται η θετική και η αρνητική λίστα φαρμάκων των φαρμάκων που καλύπτονται και δεν καλύπτονται αντίστοιχα από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δημήτρης Καραγιώργος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ