2017-05-18 19:56:14
Φωτογραφία για ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ZUBR: Επιχειρήσεις στο Αιγαίο με ΠΤΜ
• Στον Ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό οι αμφίβιες δυνάμεις έχουν κατεξοχήν πρωταγωνιστικό ρόλο σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία. Αποτελούν την πλέον ευέλικτη δύναμη ανταπόδοσης που θα κληθεί να φέρει εις πέρας αποστολές ταχείας ενίσχυσης ή ανακατάληψης νήσου σε συνδυασμό με την εκτέλεση αποστολών αντιπερισπασμού, εξάλειψης εχθρικών προγεφυρωμάτων ή υποστήριξης χερσαίων επιχειρήσεων.

• Tα HUMMER της 32 ΤΑΞΠΝ χρησιμοποιούνται τόσο ως οχήματα αναγνώρισης και υποστηρίξεως πυρός όσο και ως οχήματα μεταφοράς, διοικήσεως και ταχείας εκκένωσης τραυματιών.

• Η υλοποίηση του σχεδιασμού των επιχειρήσεων, των αμφίβιων δυνάμεων, αφορά, πρωτίστως, την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών σε συνεργασία με μονάδες Ειδικών, Επιχειρήσεων όπως η Ζ΄ΜΑΚ άλλα και το ΕΤΑ.

Με ένα ευρύτατο φάσμα απειλών να εξελίσσεται διαρκώς από την πλευρά της Τουρκίας, οι ΕΔ συνε­χίζουν να διατηρούν επαγρύπνηση, επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση σημειακού επεισοδίου ή εκδήλωση κρίσης, η οποία ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να εξελιχτεί σε ευθεία στρατιωτική σύγκρουση με την Άγκυρα.


Βεβαίως το μέγεθος της δυνητικής απειλής δι­αρκώς μεγεθύνεται καθώς η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνατότητες της, με έμφαση στη ναυπήγηση νέων μονάδων που περιλαμβάνει πρόγραμμα Νέων Φρεγατών, Κορβετών, Αποβατικών Πλοίων, πετρελαιοφόρων με απώτερο στόχο την καθέλκυση ακόμη και ενός Πλοίου Αμφίβιων Επιχειρήσεων που θα αναβαθμίσει καθοριστικά την ικανότητα προβολής ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα ποσοτικά μεγέθη της Τουρκίας σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προ­γράμματα είναι πολύ μεγαλύτερα, με ασύγκριτα μεγαλύ­τερη δυναμική. Ως εκ τούτου η πρόκληση διατήρησης ικανής αποτροπής για την Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη συνδυαστικά με τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που επιδρά σε ότι αφορά τις διαθε­σιμότητες και τα (ανύπαρκτα) εξοπλιστικά προγράμματα.

Δυστυχώς οι δυνατότητες του ΠΝ που έχει καθορι­στικό ρόλο στην υλοποίηση του Δόγματος αποτροπής στο Αιγαίο, παραμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα αμετάβλητες, με ελάχιστες νέες προσθήκες σε σκάφη επιφάνειας και υποβρύχια, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης. Την ίδια στιγμή δεν υφίσταται κανένα ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών σε βάθος 10ετιας προκειμένου να αντικαταστήσει μονάδες επιφά­νειας που μοιραία απαξιώνονται λόγω ηλικίας.

Ομοίως σε ότι αφορά τις δυνατότητες αμφίβιων επιχειρήσεων το ΠΝ στηρίζεται αποκλειστικά στα 5 αρματαγωγά τύπου «Σάμος» και τα 3 Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ZUBR που απομένουν από την αρχική προμήθεια τεσσάρων. Βεβαίως τα αρματαγωγά κλάσης Ιάσων καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρη­σιακές απαιτήσεις για την μεταφορά δυνάμεων. Ατυχώς όμως καμία μέριμνα δεν έχει υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια αναφορικά με την κάλυψη του κενού που υφίσταται στον τομέα της αντιβληματικής προστασίας καθώς δεν διαθέτουν συστήματα Phalanx για την - ελάχιστα αποδεκτή - ικανότητα προστασίας των πολύτιμων αυτών μονάδων του στόλου από εναέριες απειλές.

Διακλαδικές επιχειρήσεις

Με βάση την συνεχώς κλιμακούμενη στρατιωτική απειλή, το γεωγραφικό περιβάλλον της Ελλάδος - ιδιαίτερα στο Αιγαίο που χαρακτηρίζεται από την παρουσία χιλιάδων νησιών και νησίδων - επιβάλλε­ται η επαγρύπνηση και η διαρκής προετοιμασία των μονάδων που προορίζονται για τη διενέργεια αμφί­βιων επιχειρήσεων. Οι δυνάμεις αυτές δεν ανήκουν μόνο σε ένα κλάδο αλλά είναι από τη φύση τους σύνθετες.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού από πλευράς ΕΣ αφορά πρωτίστως την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών σε συνεργασία με μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων όπως η Ζ ΜΑΚ και το ΕΤΑ. Από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού η υλοποίηση των αμφίβιων επιχειρήσεων διεξάγεται από την Διοίκηση Πλοίων Απόβασης (ΔΑΔ) η οποία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση επιθετικών ή αμυντικών αποστολών χρησιμοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων αποβατικών σκαφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ελληνικό δόγμα αμφίβιων επιχειρήσεων χαρακτηριζόταν από μια σταθερή αντίληψη όσον αφορά τη μέθοδο διεξαγωγής αποστολών ενίσχυσης και ανακατάληψης νήσων στο Αιγαίο. Όμως η αντίληψη αυτή μετα­σχηματίστηκε σταδιακά προς μια περισσότερο ευέλικτη μορφή με αποκλειστικό στόχο την ταχεία αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων προς κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας ιδίως στην ευαίσθητη περιοχή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Πεζοναύτες - «Πνεύμα» Ειδικών Δυνάμεων με αμφίβιο προσανατολισμό

Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση σε ότι αφορά την υπαγωγή, δομή και επιχειρησιακό προσανατολισμό συγκριτικά με ανάλογους σχηματισμούς σε χώρες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Προέκυψε μέσα από την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣ με δυνάμεις Πεζοναυτών για την αντιμετώπιση της υπαρκτής απειλής που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες χιλιομέτρων ακτές και τα πολυάριθμα νησιά μας.

Σήμερα στην 32 ΤΞ ΠΝ «Μοράβας» ανήκουν οι παρακάτω υπομονάδες με έδρα το Βόλο, τη Λάρισα και τη Χαλκίδα:

* ΛΣ/32ης ΤΑΞ ΠΝ (Λόχος Διοικήσεως της 32ης ΤΑΞ ΠΝ).

* 505 ΤΠΝ (505 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.

* 521 ΤΠΝ (521 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.

* 75 ΤΠΝ (575 Τάγμα Πεζοναυτών). Αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.

* 32 ΙΜΑ Π/Ν (32η Ιλαρχία Μέσων Αρμάτων Πεζοναυτών). Αποτελείται από τέσσερις Ίλες με συνολικά 17 άρματα μάχης τύπου Leopard ΙΑ5.

* Η 32 ΜΠΠ Π/Ν (32 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού Πεζοναυτών). Η υπομονάδα αποτελείται από τη Πυροβολαρχία Διοικήσεως και τρεις Πυροβολαρχίες με 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Oto Melara Mod 56.

* 32 ΛΜΧ Π/Ν (32 Λόχος Μηχανικού Πεζοναυτών).

* 32 ΠΕΑ/ΑΠ (32 Πυροβολαρχία Ελαφρού / ΑντιΑεροπορικού Πυροβολικού)

* 32 ΛΔΒ (32 Λόχος Διαβιβάσεων). 

* 32 ΤΥΠ (32 Τάγμα Υποστήριξης).

Είναι σαφές ότι η Ταξιαρχία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων εκπαίδευσης για το μόνιμο αλλά και στρατεύσιμο προσωπικό που υπηρετεί εθελοντικά ενώ η πρόκληση είναι διαρκής για την υπέρβαση των επιδόσεων και ορίων του καθενός ξεχωριστά προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ικανότητας που επιδιώκεται να έχουν μονάδες που ουσιαστικά ανήκουν στις Ειδικές δυνάμεις αλλά ο χώρος δράσης επεκτείνεται όχι μόνο στην ξηρά σε συνεργασία με μονάδες ελιγμού αλλά και σε αμφίβιο περιβάλλον.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών βρίσκεται συνεχώς σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για ανάληψη δράσης με ότι συνεπάγεται από πλευράς λειτουργίας και διαδικασιών προκειμένου να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε πολύ μικρό χρόνο.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταξιαρχίας περιλαμβάνονται τόσο τα ισχυρότερα μέσα παροχής πυρός (σε σχέση με λοιπές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων) όπως άρματα μάχης - Ρ/Κ πυροβόλα Pack των 105 mm και ΑΑ πυροβολικό, ώστε να υπάρχει σχετική αυτονομία στην περιοχή επιχειρήσεων όσο και η εφαρ­μογή της Διακλαδικότητας με διαρκή συνεργασία με μέσα και μονάδες από λοιπούς Κλάδους των Ε.Δ.

Παρόλα αυτά ο αμφίβιος προσανατολισμός δράσης επιβάλει την χρήση εξειδικευμένων μέσων ορισμένα εκ των οποίων υπάρχουν και άλλων που απουσιάζουν που παρά τη διαπιστωμένη έλλειψη τους εδώ και πάρα πολύ καιρό.. Οι κατάλληλες λύσεις μπορούν φυσικά να βρεθούν για αρκετά προβλήματα χωρίς να απαιτείται η εξεύρεση υπέρογκων κονδυλίων που δυστυχώς όμως στην παρούσα περίοδο απλώς δεν είναι διαθέσιμα..

Ειδικότερα ο βαρύς εξοπλισμός της Ταξιαρχίας περιλαμβάνει άρματα μάχης Leopard IΑ5 της 32ης ΕΜΑ μαζί με ΤΟΜΠ Μ-113, τροχοφόρα οχήματα HUMMER αλλά και MERCEDES εφοδιασμένα με Α/Τ βλήματα TOW, MILAN, FAGOT και βαρέα πολυβόλα των 0,50in. που μεταφέρονται από τα αρματαγωγά και τα αερόστρωμνα του στόλου.

Τα HUMMER της 32 ΤΑΞΠΝ χρησιμοποιούνται τόσο ως οχήματα αναγνώρισης και υποστηρίξεως πυρός όσο και ως οχήματα μεταφοράς, διοικήσεως και ταχείας εκκένωσης τραυματιών από την πρώτη γραμμή αφού κινούνται με χαρακτηριστική άνεση πάνω σε αμμώδες έδαφος αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες, χάρις το ανθεκτικό σύστημα ανάρτησης και τους μεγάλης διαμέτρου τροχούς.

Διευκρινίζεται ότι ο όρος τακτική φόρτωση ουσιαστικά προβλέπει την μεταφορά αρμάτων, ΤΟΜΠ, πυροβόλων και τροχοφόρων υποστήριξης σε ανάλογες ποσότητες σε κάθε αρματαγωγό ώστε όταν φτάσουν στην ακτή να είναι σε θέση να διεξάγουν αυτοδύναμα επιχειρήσεις. Φυσικά το σύστημα αυτό είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό και εξασφαλίζει ότι σε κάθε περίπτω­ση οι αποβατικές δυνάμεις δεν θα στερηθούν ολοκλη­ρωτικά κάποιο από τα μέσα τους, αφού κάθε πλοίο μεταφέρει συνδυασμό αυτών.

Άλλωστε θεωρείται δεδομένο ότι οι πεζοναύτες μόλις πατήσουν πόδι στην ακτή απόβασης, θα είναι εκτεθει­μένοι σε πυρά όπλων ευθυτενούς τροχιάς, Πυροβολικού και Αεροπορίας, άρα θα πρέπει να προωθηθούν τάχιστα προς το εσωτερικό. Εφόσον μιλάμε λοιπόν για αποβάσεις (και όχι για αποστολές ενίσχυσης νήσων), πρέπει πάντοτε να έχουμε υπ όψιν το αμερικάνικο δόγμα αμφίβιων επιχειρήσεων σύμφωνα με το οποίο: «Όλες οι αποβάσεις θα πρέπει να διεξάγονται λαμβάνοντας ως δεδομένη την ύπαρξη οργανωμένης αντίστασης επί της ακτής»..

Στο σημείο αυτό εστιάζεται μια από τις μεγαλύτερες ελλείψεις των Δυνάμεων Πεζοναυτών που εξα­κολουθούν να βασίζονται σε περιορισμένο αριθμό αποβατικών ακάτων (ΑΒΑΚ). Χωρίς την κάλυψη και την προστασία που προσφέρουν τα σύγχρονα αμφί­βια τεθωρακισμένα οι πεζοναύτες διακινδυνεύουν να υποστούν βαρύτατες απώλειες στο πρώτο και δεύτε­ρο κύμα, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να διεξάγουν άνιση μάχη για τον έλεγχο της ακτής.

Η ανυπαρξία αμφίβιων τεθωρακισμένων αποτελεί τεράστιο κενό επιχειρησιακής ικανότητας καθώς δεν νοούνται αμφίβιες επιχειρήσεις σε οχυρωμένες ακτές χωρίς αυτά. Επιπλέον παρέχουν την ικανότητα έναρξης της διαδικασίας απόβασης σε μεγάλη απόσταση από την ακτή ώστε να αυξηθεί η επιβιωσημότητα των πλοίων και μαζί με αυτές να αυξηθούν οι πιθανότητες αιφνιδιασμού του αντιπάλου. Κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται.

Θυμίζουμε απλά ότι η επιλογή του κατάλληλου τύπου είχε προσανατολισμό πρωτίστως στην εξασφάλιση ικανού αριθμού μεταφερόμενων τυφεκιοφόρων, με δεδομένη την απαίτηση μεταφοράς τριών ταγμάτων πεζοναυτών από την υφιστάμενη δύναμη αρματαγωγών του ΠΝ.

Τα Πλοία Ταχείας μεταφοράς ως πολλαπλασιαστές ισχύος

Η ένταξη των ZUBR στο Στόλο έδωσε στην ελληνική πλευρά για πρώτη φορά την ικανότητα ταχείας μετα­φοράς δυνάμεων σε οποιοδήποτε νησί του αρχιπελάγους με ταχύτητες που ξεπερνάνε οποιοδήποτε άλλο πλοίο επιφάνειας που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην περιοχή. Τα χαρακτηριστικά των ΠΤΜ ZUBR τα καθιστούν ιδανικά, έτσι ώστε να αναλάβουν την άμεση μεταφορά δυνάμεων ταχείας αντίδρασης μαζί με τα υλικά και τα οχήματα μάχης που χρησιμοποιούν απευθείας σε ηπειρωτικές ακτές ή νησιά τα οποία είτε απειλούνται είτε τελούν υπό μερική κατάληψη από εχθρικές δυνάμεις.

Τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των ZUBR που παρουσιάζουν αρκετές καινοτομίες σε σχέση με τα συμβα­τικά αρματαγωγά. Για την κίνησή τους χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός επτά κινητήρων πρόωσης και ανύψωσης.

Όπως είναι φυσικό ο έλεγχός τους απαιτεί ειδικό χειρισμό και συνεχή παρακολούθηση που διεξάγεται τόσο από τον κυβερνήτη στη γέφυρα όσο και από μια ομάδα πέντε μηχανικών οι οποίοι επανδρώνουν την αίθουσα ελέγχου του μηχανοστασίου.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται τρεις κινητήρες προώσεως οι οποίοι τροφοδοτούν με ισχύ τρεις χαρακτηριστικές προπέλες μεταβλητού βήματος διαμέτρου 5,5 μ. που βρίσκονται τοποθετημένες σε ισάριθμους δακτυλίους πάνω από την πρύμνη. Ουσιαστικά οι δακτύλιοι αυτοί παράγουν το απαιτούμενο ελικόρευμα για την κίνηση του πλοίου. Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνοι και για την ιδιόμορφη εξωτερική εμφάνιση χάρη στην οποία τα ZUBR ξεχωρίζουν αμέσως σε σχέση με τα υπόλοιπα πλοία επιφάνειας.

Σε κάθε πλευρά του σκάφους βρίσκονται τοποθετημένοι κατακόρυφα από δύο κινητήρες ανύψωσης τύπου ΝΟ-10 (τέσσερις στο σύνολο) οι οποίοι κινούν δύο αντιπεριστρεφόμενες έλικες διαμέτρου 2,5μ.

Μέσω του ρεύματος αέρα που παρέχουν, ελέγχεται το φούσκωμα της χαρακτηριστικής ελαστικής ποδιάς που βρίσκεται γύρω από το σκάφος.

Αναλόγως των συνθηκών ένα ΠΤΜ μπορεί να παρα- μείνει σε ημι-αιώρηση, πλήρη αιώρηση ή ακόμη και να επικαθίσει σε οποιαδήποτε αμμώδη ακτή για την αποβί­βαση των οχημάτων και του προσωπικού που μεταφέρει. Οι κινητήρες ΝΟ-10 είναι επίσης υπεύθυνοι για τη δημι­ουργία του στρώματος αέρα πάνω στο οποίο κινείται το αερόστρωμνο. Συνολικά μπορούν να μεταφερθούν I30tns φορτίου όπως για παράδειγμα τρία άρματα μάχης (τύπου Leopard I / 2, Μ-60 Α2 /Α3, Μ-48Α5) ή 8 ΤΟΜΠ Μ-ΙΙ3.

Εναλλακτικά κάθε ZUBR έχει τη δυνατότητα να μετα­φέρει 360 πλήρως εξοπλισμένους πεζοναύτες, οι οποίοι μπορούν να αποβιβαστούν ταχέως από τον μπροστινό αλλά και τον οπίσθιο καταπέλτη. Η αναχώρηση ενός τέτοιου σκάφους είναι ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό θέαμα αφού λόγω του ρεύματος αέρα που δημιουργείται από τους τρεις κινητήρες προώσεως, σηκώνεται μια τεράστια ποσότητα σκόνης, η οποία καλύπτει τα πάντα σε απόσταση 10-20μ.

Από τη στιγμή που το ZUBR αφήνει την ξηρά, η δύναμη των ανεμιστήρων δημιουργεί ένα λευκό «σύννε­φο», αφρού που σκεπάζει ακόμη και το ίδιο το σκάφος μειώνοντας την ορατότητα προς τα δεξιά και αριστερά

Υψηλή επιβιωσημότητα

Τα ZUBR έχουν αρκετές ιδιομορφίες στο χειρι­σμό τους, γεγονός που απαιτεί απόλυτη κατάρτιση και μεγάλη πείρα από τον κυβερνήτη αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα. Οι μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσουν τα καθιστούν απρόσβλητα από επίθεση επιφάνειας ή αέρος. Όπως είναι φυσικό, το σκάφος είναι απρόσβλητο από τορπίλες αφού υπερίπταται του νερού, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε υποβρύχιο να προλάβει να βρεθεί σε ικανοποιητικές παραμέτρους βολής.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το ηχητικό σήμα των ZUBR είναι μικρό συνεπώς ο εντοπισμός τους από συστήματα sonar είναι αρκετά δύσκολος. Εξίσου δύσκολη είναι και η προσβο­λή από βλήματα anti ship όπως το Harpoon. Και αυτό διότι τα συγκεκριμένα όπλα δεν έχουν την ικανότητα να εγκλωβί­σουν στόχους που πλέουν με τόσο μεγάλη ταχύτητα.

Η δημιουργία του «σύννεφου» από νερό που προαναφέραμε κατά τη διάρκεια της πλεύσης με μεγάλη ταχύτητα, προσφέρει το πλεονέκτημα της «κάλυψης» του θερμικού ίχνους που εκπέμπουν οι κινητήρες πρόωσης και ανύψωσης.'Ετσι το σκάφος είναι πρα­κτικά «αόρατο» από συστήματα θερμικής παρατή­ρησης ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ιδιαίτερα δύσκολος θεωρείται και ο εγκλωβισμός του από βλήματα με κεφαλή κατεύθυνσης υπέρυθρων.

Παρά το γεγονός ότι τα πλοία της κλάσης είναι εξο­πλισμένα με δύο ανασυρόμενους εκτοξευτές ρουκε­τών MS-227 με 66 ρουκέτες των Ι40 mm και δύο εξάκανα πυροβόλα των 30 mm ΑΚ-630 (με απόθεμα 3000 βλημάτων), δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτω­ση ότι είναι ικανά για μία απευθείας αντιπαράθεση με κάποια κύρια μονάδα επιφάνειας όπως για παράδειγμα μια εχθρική φρεγάτα. Αντιθέτως υπερκαλύπτουν απαι­τήσεις παροχής πυρών υποστηρίξεως - κάλυψης σε αποβιβαζόμενα τμήματα σε εχθρική ακτή.

Είναι βεβαίως σαφές ότι τα σκάφη αυτά έχουν ιδιαίτε­ρες απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Γι΄ αυτό η προετοιμασία της ακτής απόβασης θα πρέπει να τύχει προσεκτικής μελέτης. Τέλος η γενικό­τερη υποστήριξή τους έχει αποδειχτεί μια πρόκληση για λόγους όμως που σχετίζονται πρωτίστως με θέματα οργάνωσης διοικητικής μέριμνας του ΠΝ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη περιστολή λειτουργικών δαπανών που επηρεάζει σημαντικά τις διαθεσιμότητες.

Παρόλα αυτά είναι διαπιστωμένο ότι τα ΠΤΜ ZUBR αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα των αμφίβιων επιχει­ρήσεων, ενώ διαρκώς καταβάλλεται σημαντική προσπά­θεια από το προσωπικό, προκειμένου οι επιχειρησιακές ανάγκες να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ με έναν πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Του Έκτορα Στασινού

(ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΙΟΥ 2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ψευδαίσθηση του ελέγχου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ψευδαίσθηση του ελέγχου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ