2017-05-21 18:11:05
Φωτογραφία για Γίνεται ηλεκτρονική ταχυδρόμηση: Ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης
Ποιος θα είναι άραγε εκείνος που θα δώσει ζωή στο λιμάνι μας; Καθημερινά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ωραιότατες φωτογραφίες, όπου απολαμβάνεις μεν την απέραντη γαλήνη αλλά μόνο η απόλαυση των ματιών δεν φτάνει ,πρέπει να αποτελέσει εμπορική οντότητα και όχι αξιοθέατο και χώρο για χαμηλές πτήσεις των ψαροφάγων γλάρων!

 Αυτή τη στιγμή η εικόνα προδίδει την ασυνέπεια λόγων ,για έργα που δεν έχουν γίνει και δεν θα γίνουν, παρά μονάχα εάν πωληθεί σε ιδιώτη εξ ολοκλήρου ή ένα μέρος του, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς εξ ημών, αλλά το μη χείρον ,βέλτιστον, μας έμαθαν να λέμε οι αρχαίοι μας, που και αυτούς, όπως πάει ,θα τους παραδώσουμε ,αμαχητί, στη βορά της παγκοσμιοποίησης!

 Τα μεγάλα λόγια ,μας έφεραν εδώ, γιατί τόσα χρόνια ο ρόλος του λιμανιού ήταν διαμετακομιστικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται Δεν είναι δυνατόν να εκσυγχρονίζονται έναντι τεραστίων ποσών λιμάνια και η πόλη μας να παραμένει υπανάπτυκτη ,τη στιγμή που έχει όλα τα προαπαιτούμενα σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες !


Πόσα χρόνια ακούμε για υποδομές και ανωδομές και δυστυχώς λείπει ο απαραίτητος εξοπλισμός, τα κτίρια εκείνα που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων εκείνων που επιχειρούν και στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης! Η απορία του πολίτη είναι γιατί δεν υπάρχει κίνηση, γιατί δεν ελλιμενίζονται πλοία τουριστικά και κατευθύνονται αλλού .Οι ελλείψεις  είναι το πρόβλημα που το σπρώχνουν από χρόνο σε χρόνο και από διοίκηση σε διοίκηση! Εφόσον λείπει η αξιοπιστία από πλευράς διαχειριστών ,ο εκσυγχρονισμός, εννοείται ότι δεν γίνεται και ανταγωνιστικό .

Η Αλεξανδρούπολη έπρεπε να ζει και από το λιμάνι κι ας μην ψάχνουμε για θέσεις εργασίας στα LNG και όχι μόνο Κάνουμε την πόλη μας χειρότερη γιατί αδυνατούμε να την κάνουμε καλύτερη! Σήμερα ο ρόλος του κράτους είναι αρκετά περιορισμένος σε ό,τι αφορά τα λιμάνια ,φτάνει στον στρατηγικό σχεδιασμό και ο ιδιώτης χειρίζεται εργολαβικά τον λιμένα για τον οποίο και ενδιαφέρεται .

Κι όμως χωρίς υποδομές εδώ ,χρεώνεται ο χρήστης του λιμένα ,ο πλοιοκτήτης πχ και το κόστος μεταφέρεται στον επιβάτη ο οποίος στο ακριβό εισιτήριο πληρώνει την ανύπαρκτη ανωδομή !Γιατί στα 76 έργα λιμένων δεν συμπεριλαμβάνεται ο λιμένας Αλεξανδρούπολης; Υπεβλήθη πρόταση από τον αρμόδιο φορέα για απορρόφηση κονδυλίων του ΠΔΕ; Γιατί και πώς άλλες περιοχές πχ η Λέσβος παρουσίασε master plan κόστους 114 εκ ευρώ; Επιβάλλεται ,κύριοι, από τη θέση που κατέχετε να τρέξετε αντί να μας πουλήσετε .

Τι κάνετε για να προσεγγίσετε πελάτες ! Πάρτε επιτέλους απόφαση θα μας πάτε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, σε μερική παραχώρηση τμημάτων του λιμένα σε εταιρίες ή θα επιλέξετε να παραμείνει στη  δημόσια διαχείριση ,Σπεύσατε !

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Εκπαιδευτικός,συγγραφέας,κριτικός
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ