2017-05-24 13:31:33
Φωτογραφία για Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ
Νέο μνημόνιο αντί ρύθμισης του χρέους θέλει ο Β. Σόιμπλε

Στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στρέφει τα πυρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη στάση του στο τελευταίο Eurogroup, λέγοντας ότι «παίζει πάλι με τα σπίρτα σε μια αποθήκη καυσίμων». «Ο Σόιμπλε παίζει πάλι με τα σπίρτα σε μια αποθήκη καυσίμων. Εχθρικός προς την Ελλάδα, πρόβλημα για την Ευρώπη, επιζήμιος και για τη Γερμανία», γράφει σε σχετική ανάρτηση στο twitter.

Γεγονός πάντως είναι, ότι μια πρόταση απολύτως αόριστη ως προς την ελάφρυνση του χρέους, που παρέπεμπε σε ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το 2018, ανοίγοντας έτσι θέμα 4ου μνημονίου, ενώ δεν εξασφάλιζε ούτε και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν το απώτατο σημείο υποχώρησης για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά το προχθεσινό δραματικό Eurogroup
. H πρόταση απορρίφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ύστερα από επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από άλλες χώρες και έτσι το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία. Κατόπιν αυτού, αβεβαιότητα υπάρχει και ως προς την έκβαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξασφαλίσει μόνο τη δόση, χωρίς λύση για το χρέος και χωρίς QE. Κάτι που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε προωθεί την ιδέα να ζητηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα, έτσι ώστε να απαιτούνται λιγότερες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό πρακτικά σημαίνει νέες δεσμεύσεις από την Αθήνα.

Έτσι, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο δεν μπορούν να τα βρουν, ο κ. Σόιμπλε επιχειρεί να κατευθύνει την πίεση προς την πλευρά της Αθήνας. Δηλαδή, παγώνει τη συζήτηση για το χρέος, κλείνει την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και διαμορφώνει προοπτικές παράτασης των μνημονίων με τη μορφή ενός νέου πακέτου φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων αλλά και με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Αθήνα έναντι του ΔΝΤ αν αυτό συμμετάσχει με νέα δάνεια, μετά την οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος, το καλοκαίρι του 2018.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ