2017-05-28 17:20:28
Φωτογραφία για ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΓΑΝΤΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ
Η Δωρική πόλη του Ακράγαντα βρισκόταν στα νότια της Σικελίας και ήταν ξακουστή για τον πλούτο και την ευημερία της. Οι κάτοικοί της αγαπούσαν την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και όταν νίκησαν του Καρχηδόνιους στη μάχη της Ιμέρας ( 480- 479 π.κ.ε. ) έκτισαν προς τιμή του Ολυμπίου Διός τον μεγαλύτερο Δωρικό ναό της αρχαιότητας.

Αναπαράσταση του Ναού του Διός στον Ακράγαντα. 

Οι διαστάσεις του κτιρίου ήταν 112 επί 56,3 μέτρα και έφτανε σε ύψος άνω των 40 μέτρων- ουσιαστικά ήταν διπλάσιος του Παρθενώνα σε μέγεθος, κάτι που μας δίνει μια καλή ιδέα του πόσο δέος θα προκαλούσε στους επισκέπτες. Καθώς μιλάμε για ένα πραγματικά τιτάνιο εγχείρημα, ο αρχιτέκτονας βρήκε έναν ξεχωριστό τρόπο να στηριχτεί με ασφάλεια το κτίριο. Εκτός του τοίχου που χτίστηκε για να ακουμπούν οι δωρικοί ημικίονες, τοποθέτησε ανάμεσα στους κίονες αγάλματα γιγάντων που κρατούν με τα χέρια και το κεφάλι τους το επιστύλιο. Οι επιβλητικές αυτές γυμνές μορφές, ύψους περίπου 7,5 μέτρων ονομάστηκαν Τελαμώνες- ή Άτλαντες- και αποτελούσαν ένα από τα πιο πρωτότυπα στοιχεία του Ναού του Διός.


Οι τρεις τελευταίοι από αυτούς τους γίγαντες έστεκαν αγέρωχοι μέχρι τον Δεκέμβριο του 1401, όταν κατέρρευσαν και παρέσυραν το Ναό  στην οριστική καταστροφή του. Ένα από αυτά τα αγάλματα βρίσκεται ακόμα στον χώρο του Ναού, ενώ άλλο ένα βρίσκεται στο τοπικό Μουσείο.

Ο σύγχρονος επισκέπτης μπορεί σήμερα να δει μόνο ό,τι έχει απομείνει από τα ερείπια αυτού του υπέροχου Ναού. Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα απομεινάρια, όπως και οι τραυματισμένοι από τον χρόνο Τελαμώνες γίγαντες, δείχνουν ξεκάθαρα το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού του Ακράγαντα, του οποίου οι κάτοικοι, όπως έλεγε ο Εμπεδοκλής, απολάμβαναν τη ζωή σαν να επρόκειτο να πεθάνουν την επόμενη μέρα και έχτιζαν σαν να επρόκειτο να ζήσουν αιώνια.

ΠΗΓΕΣ : http://www.apan.gr/images/taxidiotiko-imerologio/2013/sikelika-akragantas/akragas-mk2.pdf                                                                                                              

http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/09/blog-post_74.html

http://www.lavalledeitempli.it/Zeus_Giove_tempio.htm
dionysoszagreas thesecretrealtruth
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ