2017-05-29 10:14:21
Φωτογραφία για Η Ελληνική απάντηση στον «Θαλασσόλυκο»
• «Ασφυξία» στο Αιγαίο από την υπερβολική συγκέντρωση πολεμικών πλοίων.

• Η πυραυλάκατος «Γρηγορόπουλος» πραγματοποίησε άσκηση επερχόμενης απειλής από ελικόπτερο και αντιμετώπισή κατευθυνόμενου βλήματος.

Έντονη είναι η στρατιωτική δραστηριότη­τα στο Αιγαίο, όπου ταυτόχρονα διεξάγονται ασκήσεις υψηλής έντασης των ελληνικών και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» των Τούρκων ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία του Έλληνα στρατιωτικού ακολούθου στην Άγκυρα, παρότι είχαν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης όλοι οι ακόλουθοι Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Η απουσία του Έλληνα στρατιωτι­κού σχετίζεται με την κλιμακούμενη παράνομη δραστη­ριότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, που εκδηλώνεται με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέ­ριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, δραστηριότητες που στοχεύουν στην αμφισβήτηση νόμιμων και κατοχυρωμένων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Στο ίδιο διάστημα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε μια εντυπωσιακή άσκηση στο Αιγαίο, που παρακο­λούθησε ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον ΑΝΥΠΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, που είχαν επιβιβαστεί στην καινούργια πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος», που κατα­σκευάστηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η πυραυλάκατος πραγματοποίησε άσκηση-προσομοίωση τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία περιελάμβανε επερχόμενη απειλή από ελικόπτερο, αντιμετώπιση κατευθυνόμενου βλήματος και γενικά αντιμετώπιση «ασύμμετρων απειλών».

Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία Ηλιάκη

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο Δήμος Καρπάθου διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του σμηναγού Κώ­στα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου του 2006 κατά τη διάρκεια αερομαχίας ελληνικών και τουρκι­κών μαχητικών. Στις εκδηλώσεις στην Κάρπαθο παρέ­στησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσχεδιασμένη ενέρ­γεια της Τουρκίας, καθώς την ώρα ακριβώς της επιμνημό­συνης δέησης για τον ήρωα σμηναγό Κ. Ηλιάκη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν, προκλητικά, τον ελλη­νικό εναέριο χώρο.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι την ώρα που η Ελλάδα τιμούσε έναν ήρωα, έναν νέο αξιωματικό που άφησε πί­σω του μια οικογένεια, πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδος, την ίδια στιγμή η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό. Παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβό­μενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρα­τοί του κόσμου, τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος και υπερασπιζόμενος την εθνική κυ­ριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», δήλω­σε ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος.

Την ερχόμενη βδομάδα (29 Μαΐου μέχρι 5 Ιουνίου), θα διεξαχθεί στο Αιγαίο προγραμματισμένη άσκηση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η Τουρκία επέλεξε, για μία ακόμη φορά, να προκαλέσει. Οι τουρκικές Αρχές εξέδω­σαν τις ΝΟΤΑΜ Α2498/17 & Α2501/17 με τις οποίες αντιδρούν στις ελληνικές ΝΟΤΑΜ Α1200/17 & Α1201/17, με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές στο Β.Α Αιγαίο για ασκήσεις των ελληνικών ΕΔ. Οι Τούρκοι προ­βάλλουν το νομικά απαράδεκτο επιχείρημα ότι τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Σάμος τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης και δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων από τις ελληνικές ΕΔ.

• Να ευχηθούμε περαστικά στον ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσα που αντιμετώπισε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Νο­σηλεύτηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και η υγεία του εξελίσσεται ομαλά. Αν μάλιστα «κόψει» και το κάπνι­σμα, δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Χρηστός Α. Καπούτσης

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-27/05/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ