2017-06-01 14:05:25
Φωτογραφία για Συνθλίβονται μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου οι προσδοκίες για γρήγορη λύση στο χρέος
Του Γ. Αγγέλη - Capital.gr

Το χθεσινό μήνυμα του ESM ότι "η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά", δηλαδή τις "μεταρρυθμίσεις” που εκκρεμούν για τη δεύτερη αξιολόγηση, εκφράζει στην παρούσα φάση και μόλις δύο εβδομάδες από το κρίσιμο Eurogroup, το σημείο στο οποίο θέλει να στρέψει την προσοχή ο κ. Σόιμπλε για το ελληνικό θέμα. 

Παρά το γεγονός ότι η παρέμβαση Μακρόν για μία φόρμουλα λύσης η οποία θα συνδέει αναλογικά τις ελαφρύνσεις του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα έδωσε νέο "υλικό” προβληματισμού για μία προσέγγιση μεταξύ των θέσεων Βερολίνου – ΔΝΤ, δεν αλλάζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κοινοτικών αξιωματούχων, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αυτό παραμένει για τη γερμανική κυβέρνηση και τον κ. Σόιμπλε στα όρια της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. 

Ήτοι της διασφάλισης όρων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα, που αφενός δεν θα επιβαρύνουν τους δανειστές και αφετέρου θα διασφαλίζουν τα δύο όρια ετήσιας δαπάνης εξυπηρέτησης χρέους που δεν θα ξεπερνούν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ και μακροπρόθεσμα το 20% του ΑΕΠ. 


Στη διελκυστίνδα της διαφοράς εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα θα... εξαντληθεί, όπως υποστηρίζεται από κοινοτικά στελέχη με γνώση των διαπραγματευτικών μεθόδων του κ. Σόιμπλε, το μεσοδιάστημα μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου Στο διάστημα αυτό οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι την ψήφιση και της τελευταίας εκκρεμότητας από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. 

Αλλωστε αυτό είναι ένα από τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα του κ. Σόιμπλε, για την επιτυχία της πολιτικής που έχει εισηγηθεί σε σχέση με την Ελλάδα, όπως ο ίδιος υποστήριξε σε συνέντευξή του – όχι τυχαία – στον ιταλικό τύπο. 

Η Ελλάδα και η πολιτική που εφαρμόζεται σ' αυτή, σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε στη συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε, είναι το επιτυχές παράδειγμα για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει κάθε χώρα που θέλει να συμμετέχει στο Ευρώ... 

Ένας έμμεσος "έπαινος” για τον κ. Τσίπρα, αλλά και μία σαφής υπόδειξη για τους Ιταλούς και την δική τους παραμονή στο ευρώ.

Στο μεταξύ οι "εργασίες” για τα μοντέλα που συζητούνται κα μάλιστα με "άρωμα” απόψεων της ΕΚΤ έχουν βάλει στο τραπέζι μία άποψη η οποία εκφράσθηκε δημόσια για δεύτερη φορά από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και 2% στη συνέχεια, η αναβολή πληρωμής τόκων, η επιμήκυνση ωριμάνσεων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, θα ήταν μία επαρκής βάση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με ισχυρισμούς ανθρώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει κατατεθεί εν γνώση της Φρανκφούρτης χωρίς όμως να υπάρχει η άμεση υιοθέτησή της προς το παρόν τουλάχιστον. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε ορισμένα σημεία όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση των περιόδων χάριτος για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων η πρόταση αυτή υστερεί" κατά 7 χρόνια περίπου εκείνης στην οποία είχαν καταλήξει ΔΝΤ και Βερολίνο στις 22 Μαΐου... 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στην συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους όσο πλησιάζει η στιγμή των αποφάσεων, θα αναδεικνύεται περισσότερο η σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αυτών που έχει αρχίσει η εφαρμογή από τις αρχές του έτους και για τα οποία εκκρεμεί η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους από το ΔΝΤ...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο  Hubble και το βραβείο Nobel
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Hubble και το βραβείο Nobel
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ