2017-06-01 16:05:24
Φωτογραφία για ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διασώζουν ζωές ενώ οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς διακρίνονται από χαρακτηριστική ανικανότητα και διαχρονική έλλειψη βούλησης για τη συγκρότηση αρμόδιου φορέα αεροδιακομηδών.

Έτσι λοιπόν μόνο κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου 2017, ο Στρατός Ξηράς, πραγματοποίησε με επιτυχία 25 αποστολές ημέρα και νύχτα,για την αεροδιακομιδή 32 ασθενών, από νησιά του Κεντρικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.

Τις αποστολές σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ εκτέλεσαν μεταφορικά ελικόπτερα CH-47DG/SD και ΝΗ-90 της 1ΗΣ Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, τα οποία ουσιαστικά έχουν επιστρατευτεί, προκειμένου να υποκαταστήσουν τις ανύπαρκτες κρατικές υποδομές σε μέσα και υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αξιομνημόνευτη. Θερμά συγχαρητήρια θα πρέπει να αποδοθούν για την συνολική ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ και το αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ που χαρακτηρίζει τα στελέχη του ΓΕΣ και φυσικά των υπόλοιπων Κλάδων των ΕΔ που συμμετέχουν με μέσα και προσωπικό στη διαρκή μάχη για τη διάσωση ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Ειδικά σε ότι αφορά την συνδρομή σε εναέρια μέσα σε ρόλο αεροδιακομηδών, το έργο των Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4 ΤΕΑΣ) συνεπικουρούμενο από τα ΝΗ-90 του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ου ΤΕΑΣ) έχει αποδειχτεί σωτήριο και πολυτιμότατο, με έντονη πτητική δραστηριότητα – όχι μόνο στο επίμαχο διάστημα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και παρά τις ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αεροπορία Στρατού, σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες εναέριων μέσων.

Τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος

Η απαίτηση για εκτέλεση αποστολών αυτής της μορφής έχει προκύψει από την ουσιαστική εγκατάλειψη των υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας νοσηλείας στα νησιά με αποτέλεσμα όλα τα επείγοντα περιστατικά να μην δύναται να αντιμετωπιστούν και να απαιτείται κάθε δορά η μεταφορά του ασθενούς στην ενδοχώρα.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι καινούργιο αλλά μετράει δεκαετίες... Πρώτοι στη μάχη είχαν ριχτεί οι πιλότοι και τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού ήδη από τη δεκαετία του 80 καθώς ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να πετάξουν νύχτα και με άσχημο καιρό πάνω από το Αιγαίο. Στη συνέχεια με την απόκτηση των Super Puma στα μέσα της δεκαετίας του 90, η ΠΑ εμπλέχτηκε ενεργά σε αποστολές αεροδιακομηδών και SAR και σταδιακά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στη μάχης ρίχτηκαν και τα ελικόπτερα του ΕΣ ειδικά με την εδραίωση της ικανότητας διεξαγωγής νυχτερινών επιχειρήσεων με χρήση ΔΝΟ σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πληρωμάτων.

Φυσικά το κόστος σε καύσιμα αλλά και φθορά πανάκριβου επιχειρησιακού υλικού που προορίζεται για εντελώς διαφορετικούς ρόλους και ανάγκες είναι τεράστιο – ιδίως υπό το πρίσμα της παρούσας οικονομικής δυσπραγίας που «βασανίζει» τις Ε.Δ ελέω μνημονίων.

Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς έμπειρα στελέχη του ΕΣ αλλά και του ΠΝ και της ΠΑ που εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις αποστολές, μεγάλο ποσοστό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι υπηρεσίες υγείας ήταν στελεχωμένες επαρκώς και με προσωπικό που διαθέτει την απαραίτητη εξειδίκευση.

Δεν είναι ασύνηθες μάλιστα, το φαινόμενο έλλειψης έμπειρου ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα ακόμη και απλές διαγνώσεις ή επεμβάσεις να μην δύναται να διεκπεραιωθούν με αποτέλεσμα να ζητείται από το ΕΚΑΒ, η συνδρομή εναέριων μέσων. Ευθύνη που μεταφέρεται αυτομάτως στις Ε.Δ με δεδομένη την έλλειψη οποιουδήποτε άλλου ικανού αρμόδιου φορέα.

(thinknews.gr 31/05/2017 – ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Καθηλωμένα τα ελικόπτερα, «χρυσές» οι αεροδιακομιδές
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ