2017-06-08 18:59:18
Φωτογραφία για Ελληνικός «βρυχηθμός» στην έρημο της Ιορδανίας
■ Άμα είσαι... πολιτισμένος, το δείχνεις! Οι Τούρκοι φρόντισαν και το επιβεβαίωσαν ανήμερα της τελετής στη Μνήμη του Σμηναγού Κ. Ηλιάκη, όταν παραβίασαν επανειλημμένα τον εθνικό εναέριο χώρο.

■Πολυεθνική διακλαδική άσκηση με την επωνυμία «Eager Lion» πραγματοποιήθηκε από 1 έως 18 Μαΐου με τη συμμετοχή επίλεκτων δυνάμεων από την Ελλάδα και άλλες 20 χώρες.

Τι δουλειά μπορεί να έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην... ιορδανική έρημο; Η απάντηση είναι μία και απλή, αλλά με πέραν της μίας «ερμηνείες». 

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Το διάστημα από 1 έως 18 Μαΐου 2017, πραγματο­ποιήθηκε στην Ιορδανία η πολυεθνική διακλαδική άσκηση με την επωνυμία «Eager Lion - 2017», στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα και άλλες 20 χώρες, με επίλεκτες δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων!

Η Ελλάδα συμμετείχε στην προαναφερθείσα ά­σκηση με στελέχη από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδι­κών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, τη 13η Διοί­κηση Ειδικών Επιχειρήσεων (13η ΔΕΕ - «Ιερός Λό­χος»), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ο ΤΕΑΣ) από τον Στρατό Ξηράς, τη Διοίκηση Υποβρυ­χίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερεύνης - Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ), τους επίλεκτους Διασώστες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας
. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο Διοικητής της ΔΔΕΕ, Ταξίαρχος Νίκος Φλάρης, άριστος αξιωματικός, εν ενεργεία καταδρομέας και βατραχάνθρωπος.

Όπως προελέχθη, στην άσκηση συμμετείχαν συ­νολικά 21 χώρες, που ήταν οι: Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιαπωνία, Κένυα, Κουβέιτ, Λίβανος, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδι­κή Αραβία, ΗΑΕ και Ιορδανία, υπό τον συντονισμό των ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι ιορδανικές Ειδικές Δυνάμεις είναι από τις καλύτε­ρες, αν όχι οι καλύτερες, στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, με εξαιρετικά αποτελεσματική Υ­πηρεσία Πληροφοριών, και από τις πιο έμπιστες και φιλοδυτικές χώρες στην περιοχή. Η πολιτική αυτή ξεκίνησε από τον βασιλέα Χουσεΐν και συνεχίζεται και από τον διάδοχό του, σημερινό βασιλέα Αμπτάλλα, ο οποίος είναι απόφοιτος της φημισμένης Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Σάντρχερστ και εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και πιλότος στρατιωτικών ελικοπτέρων!

Με αυτή τη φιλοσοφία και «background», οι Ιορ­δανοί έχουν κτίσει ένα ολόκληρο «χωριό», ακατοίκη­το βεβαίως, όπου πραγματοποιείται ρεαλιστική εκ­παίδευση για δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων σε «κατοικημένες περιοχές» κά­ποιας μεσανατολικής χώρας! Εκεί, λοι­πόν, πήγαν και οι Έλληνες επίλεκτοι κομάντος και αυτό δεν έγινε για πρώτη φορά, αλλά για τρίτη από το 2011 και εντεύθεν! Η πρώτη, μάλιστα, που είχε γίνει το 2014, αφορούσε τη μετάβαση στην Ιορδανία πέντε στελεχών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΔΕΕ για την εκμάθηση της αραβικής γλώσσας στο αντίστοιχο Κέντρο που εδρεύει εκεί. Τις άλλες φορές τα στελέχη της ΔΔΕΕ πήγαν για επιχειρησιακή εκ­παίδευση σε περιβάλλον ερήμου. Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη διε­ξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σε σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας».

Προετοιμασία διά παν ενδεχόμενον

ΓΙΑΤΙ, όμως, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τέτοιες συνεκπαιδεύσεις; Υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή που ερωτήθηκε σχετικώς μας είπε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, τα εξής: «Η Μέση Ανατολή είναι εντός του ευρύτερου γεωστρατηγικού χώρου α­μέσου ενδιαφέροντος της Ελλάδος. Δεν μπορείς και δεν επιτρέπεται να αγνοείς τι συμβαίνει στην περιοχή - σου και εμείς -ως στρατιω­τικοί- με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ προετοιμαζόμαστε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Και οι Ιορδανοί είναι οι καλύτεροι στη συγκεκριμένη αποστολή στην περιοχή τους».

Αμερικανικό βραβείο για την Intracom Defense Electronics

Σημαντικό βραβείο από την εταιρεία-κολοσσό στον τομέα της αμυντι­κής βιομηχανίας Raytheon έλαβε πρό­σφατα η Intracom Defense Electronics (IDE), στο ετήσιο συνέ­δριο απονομής των βραβείων της αμερικα­νικής εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη. Η IDE τιμή­θηκε προσφάτως για ό­γδοη φορά για την ε­ξαιρετική της απόδοση και ποιότητα με το βρα­βείο «4 Star Supplier Excellence Award».

Η εταιρεία Raytheon έχει καθιερώσει το ετή­σιο πρόγραμμα «Supplier Excellence Awards», προκειμένου να τιμήσει τους προμη­θευτές της που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες και εταιρικές σχέσεις, υπερβαίνοντας τις απαιτήσεις των πε­λατών. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση κριτήρια στα οποία συμπεριλαμβάνονται η συνολι­κή ποιότητα, η έγκαιρη παράδοση και η αποδε­δειγμένη δέσμευση για συνεχή βελτίωση.

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη[email protected]

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-02/06/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ