2017-06-09 10:40:15
Φωτογραφία για Πώς η Τουρκία ενισχύει την αμυντική της βιομηχανία
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ «ΧΤΙΖΕΙ» ΈΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ.

Επί εβδομάδες Τούρκοι αξιωματούχοι υπαινίσσονται ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν από την οριστικοποίηση συμφωνιών για εξαγωγές, ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Τουρκίας. Οι συμφωνίες, κυρίως για τα ναυτιλιακά, είναι με τη Σαουδική Αρα­βία και με ακόμα μία χώρα. Αν και οι εξαγωγές της Τουρκίας στην άμυνα διπλασιάστηκαν από το 2011 έως το 2016, οι συνολικές συμ­φωνίες στον κλάδο παρέμειναν σχετικά χα­μηλές πέρυσι στα 1,68 δισ. δολάρια, αντιπρο­σωπεύοντας λιγότερο του 1% των εξαγωγών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

» ΥΠΑΡΧΟΥΝ τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η Τουρκία επεκτείνει σημαντι­κά την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία. Ο πρώτος είναι να εξοικονομήσει χρήματα και να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατι­ωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ, γεγονός που απαι­τεί σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμούς
. Η Άγκυρα σχεδιάζει να διοχετεύσει ακόμα περισσότερους πόρους στο στρατό της, την ώρα που επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του, εξαλείφοντας και αντικαθιστώντας τους απαρ­χαιωμένους εξοπλισμούς της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Η επιτυχής κινητοποίηση της τουρκικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για την παραγωγή υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο θα μειώσει την ανάγκη δαπά­νης τεράστιων κεφαλαίων για εξοπλισμό και όπλα, αλλά και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του εγχώριου βιομηχανικού τομέα και της οικονομίας γενικότερα.

» ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η Τουρκία ελπίζει να ενισχύσει την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία της. Ιστορικά η Άγκυρα βασίζεται στους βα­σικούς της εταίρους στο ΝΑΤΟ -ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία- για όπλα, αν και οι προσπάθειές της να αγο­ράσει έχουν περιστασιακά απορριφθεί. Τον Δεκέμβριο του 2014, το αμερικανικό Κογκρέ­σο εμπόδισε τη μεταφορά δύο φρεγατών κα­τηγορίας Oliver Hazard Perry στην Τουρκία, αναφέροντας την εχθρική στάση της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και την αντίθεσή της στις έρευνες από αμερικανικές εταιρίες για φυσικό αέριο κοντά στην Κύπρο. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το μπλοκάρισμα του Κογκρέ­σου στην πώληση τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία, γεγονός που ανάγκασε την Άγκυρα να προχωρήσει γρήγορα στην ανάπτυξη της δικής της τεχνολογίας από το 2008 και μετά. Τα τελευταία χρόνια και η Γερμανία έχει επίσης κινηθεί απορριπτικά στα τουρκικά αιτήματα για όπλα, αναφέροντας τις ανησυχίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και οκτώ από αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν μεταξύ 2010 και 2015, από τον Νο­έμβριο του 2016 απορρίφθηκαν τουλάχιστον 11. Ως εκ τούτου, η μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές όπλων είναι πολύ σημαντική για την Άγκυρα. Στην πραγματικό­τητα. ο στόχος της είναι να πετύχει την πλήρη αυτάρκειά της έως το 2023.

» ΤΕΛΟΣ, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε όπλα. Πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη, οι πωλήσεις οπλών αποτελούν ένα βασικό τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα μπορεί να αναπτύξει στενές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες της, προσδοκώντας καλύτερες σχέσεις συνολικά.

» Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ του τοπικού εμπορίου όπλων της Τουρκίας αποδεδειγμένα αποτε­λεί το πάθος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα επιταχύνει και την εθνική αμυντική βιομηχανία. Οι συνταγματι­κές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο δη­μοψήφισμα του Απριλίου αύξησαν σημαντικά την εποπτεία και τον έλεγχο του Ερντογάν στις προμήθειες στον αμυντικό τομέα. Η προεδρία, για παράδειγμα, εποπτεύει τώρα την εκτελεστική επιτροπή για την αμυντική βιο­μηχανία, η οποία είναι ο τελικός κριτής των πρότζεκτ για τις προμήθειες στον τομέα της άμυνας. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές, αναμφι­σβήτητα, θα δώσουν ώθηση στους τουρκικούς στόχους στον τομέα των εξοπλισμών.

» Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει μια αξιόπιστη βιομηχανία, βα­σισμένη σε ένα ευρύ φάσμα αμυντικών έργων -μερικά για τα οποία έχει έντονο το ενδιαφέ­ρον ο Ερντογάν- από πλοία μέχρι στρατιωτι­κά οχήματα και έργα αεροναυπηγικής. Στο ναυτιλιακό τομέα, η τουρκική αμυντική βιο­μηχανία, όπως τα Ναυπηγεία στην Κωνσταντινούπολη και στο Golcuk, βρίσκεται κοντά στη διασφάλιση συμφωνιών για πολεμικά πλοία και υποβρύχια, αξίας δισεκατομμυρί­ων δολαρίων με χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία. Στο μετα­ξύ, ο τουρκικός παραγωγός αμυντικών ηλεκτρονικών προϊόντων, Aselsan, εξάγει ήδη σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Η Nurol Machinery, μια αναπτυσσόμενη εται­ρία παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων, παρουσίασε είκοσι φορές αύξηση των πωλήσεων σε διάστημα τεσσάρων ετών και άρχισε να κάνει εξαγωγές. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τουρκικές αμυντικές εταιρίες, μεγάλες και μικρές, που αυξάνουν τα χαρτοφυλάκια παραγωγής τους, καθώς εκμεταλλεύονται την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

» ΩΣΤΟΣΟ, ακόμη και με την αύξηση των παραγγελιών για εξαγωγές όπλων, η μεγαλύτε­ρη αγορά για τις τουρκικές αμυντικές εταιρίες είναι η ίδια η τουρκική κυβέρνηση. Ο τουρκι­κός στρατός όχι μόνο προσθέτει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ πριν, αλλά εργάζεται παράλ­ληλα για την αντικατάσταση των μεγάλων αποθεμάτων του γερασμένου εξοπλισμού επο­χής Ψυχρού Πολέμου. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο η Sedef Shipbuilding κατασκευ­άζει το πρώτο αμφίβιο επιθετικό πλοίο για το τουρκικό Ναυτικό, ένα σκάφος που τελικά θα αποτελέσει τη βάση του προγράμματος για το τουρκικό αεροπλανοφόρο.

» ΕΠΙΣΗΣ, οι τουρκικές βιομηχανίες αε­ροναυπηγικής ηγούνται των προσπαθειών για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αε­ροσκαφών, όπως το UAV της Anka, για το στρατό, μετά τις αποτυχημένες προσπάθει­ες εισαγωγής της εν λόγω τεχνολογίας. Ανα­φορικά με τα προϊόντα αντικατάστασης για τους γερασμένους τουρκικούς εξοπλισμούς, τα κυριότερα προγράμματα περιλαμβάνουν το τανκ Altay, από την τουρκική αμυντική εται­ρία Otokar, όπως επίσης και το ελικόπτερο επίθεσης Τ129 που παράγει η τουρκική αε­ροναυπηγική βιομηχανία σε συνεργασία με την αγγλο-ιταλική εταιρία Agusta West land. Όπως συμβαίνει με το ελικόπτερο Τ129, οι τουρκικές αμυντικές εταιρίες προσπάθησαν σε στρατηγικό επίπεδο να συνεργαστούν με ξένες εταιρίες για την ανάπτυξη πολυάριθ­μων οπλικών προγραμμάτων, προκειμένου να καλύψουν τη συνεχιζόμενη ανεπάρκειά τους στην τεχνογνωσία.

» Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανί­ας, βασικό μέρος των φιλοδοξιών της προκει­μένου να ενισχύσει το στρατό της και τα περι­φερειακά της συμφέροντα. Από το 2002, έχει αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο η αμυντική βι­ομηχανία της Τουρκίας έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Άγκυρας για εξοπλισμούς από το 24% σε 64% και εξακολουθεί να αυξάνεται. Ωστόσο, ενώ τα νούμερα είναι πράγματι εντυ­πωσιακά, είναι παράλληλα και κάπως παραπλανητικά. Αυτό που χαρακτηρίζει η Τουρκία ως εγχώρια προγράμματα, τις περισσότερες φορές συνδέονται με ξένες εταιρικές σχέσεις και σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν εισαγόμενα υποσυστήματα. Έτσι, ενώ η συνεχιζόμενη άνοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι εντυπωσιακή στην ονομαστική της αξία, η πραγματικότητα είναι ότι η πρόοδος θα παραμείνει ανομοιογενής και η Άγκυρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει σύντομα την εξάρτησή της από τα ξένα συστήματα.

(STRATFOR*-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΎΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-03/06/2017)

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

* Η STRATFOR είναι αμερικανική εταιρία αναλύσεων σε θέματα διεθνούς στρατηγικής. (www.straffor.com)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ