2017-06-11 21:27:07
Φωτογραφία για Χρυσές συμβουλές για σένα που είσαι σε αναζήτηση εργασίας
Το να ψάχνεις για δουλειά σε αυτή τη συγκυρία είναι από μόνο του πολύ δύσκολο, πόσω μάλλον όταν δεν έχεις εμπειρία σε interviews, από το πώς πρέπει να φτιάξεις το βιογραφικό σου μέχρι και το τι πρέπει ή δεν πρέπει να φορέσεις σε μία συνέντευξη.

Επειδή, λοιπόν, μπορεί ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια να σου χαρίσει ή να μη σου δώσει την ευκαιρία να κερδίσεις τη θέση εργασίας που θες, δες αυτές τις μικρές συμβουλές, που όμως θα σε βοηθήσουν σημαντικά, ειδικά αν είσαι πρόσφατο μέλος στο "club" εκείνων που ψάχνουν για δουλειά.

1) Κάνε τη δουλειά του HR Manager ευκολότερη

Σκέψου ότι ένας HR Manager έχει να διαλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες ή και -γιατί όχι;- χιλιάδες βιογραφικά, οπότε αυτομάτως θα αποκλείσει εκείνα που δεν είναι έξυπνα φτιαγμένα. Τι θα πει αυτό; Θα πει πως καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα υπεραναλυτικά CVs, με τις μακροσκελείς προτάσεις και να προτιμήσεις μία απλή φόρμα, με bullet points και boldings εκεί που χρειάζεται, ενώ μπορείς και να συμπεριλάβεις λέξεις από την περιγραφή της θέσης εργασίας που απευθύνεσαι. Έτσι, βοηθάς τον υπεύθυνο να συγκρατήσει αυτά που τον ενδιαφέρουν και να εκτιμήσει το to the point βιογραφικό σου.


2) Προσδιόρισε τις δεξιότητές σου

Χαρακτηριστικά όπως η ομαδικότητα ή η ηγετική ικανότητα δε διδάσκονται σε καμία εταιρεία, ή τα έχεις και τα εξελίσσεις ή δεν τα έχεις. Οπότε, εφόσον τα διαθέτεις, δεν έχεις παρά να τα αναδείξεις. Δεν αρκεί να τα αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον τόσο για το συνομιλητή σου όσο και για σένα αν έχεις και κάποια συγκεκριμένη ιστορία να διηγηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης.

3) Δικτυώσου με περισσότερους από έναν τρόπους

Πολλές φορές, δεν αρκεί μια απλή αποστολή βιογραφικού με email ή το προφίλ στο (LinkedIn - τι εννοείς ότι δεν έχεις;) για να πεις ότι έχεις ανοίξει την πόρτα σε μια εταιρεία ή έναν ολόκληρο κλάδο που σε ενδιαφέρει. Ψάξε για events, σεμινάρια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σε βάλει στη βιομηχανία της αναζήτησης.

4) Μην φεύγεις από το interview χωρίς να ρωτήσεις πότε να περιμένεις κάποιο feedback

Αυτό θα σε γλιτώσει από πολύ μελλοντικό άγχος. Μπορείς πολύ ευγενικά να ρωτάς στο τέλος κάθε συνέντευξης πότε περίπου θα έχεις νεότερα ή, γιατί όχι, αν χρειάζεται να κάνεις κάποιο follow up σε μερικές μέρες.

5) Εφόσον πάρεις τη δουλειά, συνήθισε να πηγαίνεις λίγο νωρίτερα

Προφανώς, όχι μία ώρα νωρίτερα, απλώς μερικά λεπτά. Σκέψου πως αν πχ. πιάνεις στις 9:00 δουλειά και φτάνεις στο γραφείο 9:00 νταν, τότε μέχρι να φτιάξεις έναν καφέ, να ελέγξεις τα mails σου ή οτιδήποτε άλλο, θα πάει αυτομάτως 09:20. Αν γίνεται μία στις τόσες, οκ δεν είναι τεράστιο θέμα. Αλλά αν γίνεται κατ' εξακολούθηση, τότε να είσαι σίγουρη ότι όλο και κάποιος θα το προσέξει.

6) Κάνε μια ανανέωση στην γκαρνταρόμπα σου

Ακόμα και αν οι περισσότεροι στο γραφείο ντύνονται casual, εσύ θα κοιτάς εκεί που στοχεύεις να φτάσεις, άρα σε μια ανώτερη θέση από αυτή που κατέχεις ήδη. Λογικά (ειδικά σε μεγάλες εταιρείες) τα στελέχη ντύνονται από casual chic έως πιο formal. Οπότε, προσπάθησε έστω κατά προσέγγιση το ντύσιμό σου να μοιάζει ως τέτοιο.

7) Να επικαιροποιείς συχνά το βιογραφικό σου

Εφόσον το ανανεώνεις συχνά, δεν θα χρειαστεί ολική αλλαγή άμα αποφασίσεις να αλλάξεις δουλειά. Αχρείαστο να είναι αλλά ένα "ετοιμοπόλεμο" CV δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ