2017-06-13 08:48:39
Φωτογραφία για ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι έκτακτη. Συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου γίνονται πλέον μία φορά τον μήνα». Αυτή είναι η απάντηση κυβερνητικών πηγών για τη συνεδρίαση του οργάνου που συγκάλεσε για σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την επίσκεψη Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ στην Αθήνα και δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από την κυβέρνηση δεν διαρρέονται πληροφορίες για το αν ο Λε Μερ προσκόμισε στην Αθήνα κάποια νέα πρόταση εν όψει του Eurogroup παραδέχονται ωστόσο ότι η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση των στελεχών του οργάνου για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα των επαφών του Πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 13:00, στο κτήριο της Βουλής.

SZ: Ο Λεμέρ θέλει να κάνει τον διαμεσολαβητή


«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως νέα δάνεια. Αυτήν την εβδομάδα κρίνεται εάν θα λάβει την επόμενη δόση. Αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα για αυτό. Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι εάν και οι δανειστές το βλέπουν έτσι», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung παίρνοντας αφορμή από την επίσκεψη του νέου Γάλλου υπ. Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τo κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τον νέο ρόλο που φαίνεται να επιδιώκει η Γαλλία στο πεδίο της ελληνικής κρίσης. «Ο Λεμέρ, ο νέος άνδρας από το Παρίσι, φαίνεται ότι έχει βρει το δικό του ρόλο του στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος: θέλει να κάνει τον διαμεσολαβητή». Όπως σημειώνει η SZ, η Γαλλία θέλει να συνδέσει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας. «Εάν τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία γίνει πιο δυνατή, η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει περισσότερα χρέη. Εάν η οικονομία παραμείνει στάσιμη ή σημειώνει χαμηλή ανάπτυξη,  τότε η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει λιγότερα». Για τον Λεμέρ «μια συμφωνία δεν απέχει πολύ». Η FAZ σημειώνει αναφορικά με τη στάση του Λεμέρ, ότι η Γαλλία θέλει ξανά να αποκτήσει κύρος, μέσα από τη διαμάχη για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Πάντως παρά την πρόταση Λεμέρ, για την SZ, το κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και αυτή την εβδομάδα παραμένει η στάση του ΔΝΤ, δεδομένων των διαφορών που συνεχίζουν να χωρίζουν τον Β. Σόιμπλε από το Ταμείο. Ωστόσο όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «φαίνεται να αναδύεται μια πιθανή λύση. Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Από την πλευρά των Ευρωπαίων, αυτό θεωρείται ως ένδειξη ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Η Λαγκάρντ είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε  συμβιβασμό, στη βάση όσων συζητήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου».

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την Πέμπτη όχι μόνο την αποδέσμευση της επόμενης δόσης αλλά και ένα «μήνυμα στον δικό της λαό», σημειώνει η SZ.

ΑΜΠΕ/D.Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ