2017-06-13 09:44:41
Φωτογραφία για Πώς οι Φλέβες θα γίνουν αιμοδότης των Ενόπλων Δυνάμεων
■ Εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν 12.000 θέσεις εργασίας.

■ Σχέδια να φτιαχτούν και μαρίνες για τα σκάφη των επισκεπτών.

■ Τα δυο μεγάλα projects για δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων στο μικρό νησί της Αττικής, που έχει στα χέρια του το υπ. Εθνικής Άμυνας. Η εκμετάλλευση αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 100.000.000 ευρώ.

Σε επενδυτικό φάρο φιλοδοξεί να αναδείξει τις Φλέβες, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες επενδυτικές προτάσεις για την τουριστική αξιοποίη­ση του νησιού και η «κυ­ριακάτικη δημοκρατία» αναλύει ποιές είναι αυτές και πώς μπορούν να υλο­ποιηθούν, αποτελώντας παράδειγμα αξιοποίησή της τεράστιας περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που θα φέρει έσοδα εκα­τομμυρίων ευρώ υπέρ του προσωπικού και όχι μόνο.

Οι δύο προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έθεσε ως προτεραιότητα τις Φλέβες γιατί αποτελεί ένα νη­σί που βρίσκεται εντός της Αττικής και σε μία περιοχή με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον («Αστέρας» Βουλιαγμένης, Ελληνι­κό κ.α.), είναι η μία από το Αμπού Ντάμπι και η δεύ­τερη από τη ΜΕΤΚΑ Και οι δύο αφορούν την εκ­μετάλλευση του νησιού έκτασης 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου και τη μετα­τροπή του σε ένα τεράστιο resort με κατασκευή πο­λυτελών μπανγκαλόου, μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, μαρίνων, γηπέδου γκολφ και θεματικών πάρκων που μπορεί να προσελκύσουν χιλιάδες τουρίστες με «γερά» πορ­τοφόλια και να εισφέρουν στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η πρώτη πρόταση έρ­χεται από το Αμπού Ντάμπι και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αγγίξει τα 3,9 δισ
. ευρώ. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της εκμεταλλεύσιμης περιοχής του νησιού. Αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρου­σα είναι και η πρόταση της ΜΕΤΚΑ. Όπως δήλω­σε ο Π. Καμμένος, μπορεί η εκμετάλλευση του νη­σιού να αποφέρει έως και 100.000.000 ευρώ ετησί­ως στο Ταμείο Εθνικού Στόλου, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν οι Φλέβες. Είναι ένας στό­χος αρκετά φιλόδοξος, αλλά όχι ακατόρθωτος, όπως αναφέρουν και παράγοντες της αγοράς.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων Γιώργος Ζησιμάτος δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι στο νησί υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν έως 400 βίλες και 450 δωμάτια ξενοδοχείου, ενώ στα πλάνα είναι να γίνουν μαρίνες για να δένουν τα σκάφη των επισκεπτών, διάφορα θεματικά πάρκα, έως και γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών για τους φαν του είδους. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν υπο­γεγραμμένα πρωτόκολ­λα εχεμύθειας όσον αφορά τις ακριβείς προτάσεις, στοιχείο που δείχνει ότι οι συζητήσεις, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σημείωσε ωστόσο ο κ. Ζησιμάτος ότι μπορεί να δημιουργηθούν 10.000 έως 12.000 θέσεις εργασίας, όχι μόνο πάνω στο νησί, αλλά και στη γύρω πε­ριοχή αφού εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν 300-400 μικρές επιχει­ρήσεις. Από τη στεριά στο νησί προβλέπεται συγκοι­νωνία με πλωτά μέσα, επιτρέποντας έτσι στους τουρίστες να ξεναγηθούν και σε άλλες περιοχές της Αττικής ή να κάνουν βόλτα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Έτσι θέλουν κάποιοι να βλέπουν την περιοχή των νοτίων προαστίων, αφού ήδη ο «Αστέρας» Βου­λιαγμένης έχει ανατεθεί σε ιδιώτες για την αξιο­ποίησή του, η επένδυση στο Ελληνικό φαίνεται ότι προχωρά, παρά τα εμπό­δια που βάζουν ορισμέ­νοι, ενώ στα σχέδια είναι να γίνουν και άλλες παρα­χωρήσεις προς εκμετάλλευση, όπως οι πλαζ στη Βούλα και στο Καβούρι. Μάλιστα, ορισμένοι θεω­ρούν ότι τα κεφάλαια που επενδύονται στην Αττική είναι... συγγενή.

Πότε όμως θα ανάψει ο «φάρος» στις Φλέβες; Αυ­τό είναι ένα βασικό ερώ­τημα. Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχειρείται να «τρέξουν» οι διαδικασίες όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχει βρεθεί εναλλακτικός νησιωτικός χώρος για τις ασκήσει των ΟΥΚάδων που συνήθως χρησιμοποιούν τις Φλέβες (εί­ναι στη διάθεση της εφημερίδας τα στοιχεία, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα δημοσιοποιούμε).

Την επόμενη λοιπόν εβδομάδα αναμένεται το επενδυτικό σχέδιο να συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και στη συνέχεια να ληφθεί η απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο που θα συνε­δριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Καμμένος φάνηκε αισιόδοξος ότι τελικά μέ­σα στον Οκτώβριο θα μπορέσει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εκμε­τάλλευση του νησιού. Αν συμβεί αυτό και υπάρξει πλειοδότης, θα ακολου­θήσουν συζητήσεις για τον καθορισμό των λεπτομε­ρειών της επένδυσής και του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσής της. Διαδικασίες πάντως που, όπως έχει αποδειχθεί, είναι αρ­κετά χρονοβόρες.

Και «Silicon Island» σε ακρωτήριο της Αίγινας!

ΣΤΑ σχέδια, ωστόσο, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι μόνο η δημιουργία resort στις Φλέβες. Υπάρ­χει ως μεγάλο project και αυτό στην περιοχή Τούρλος της Αίγινας. Εκεί υπάρχει η σκέψη να γίνει ένα «Silicon Island». Ενδιαφέρον για να μετατραπεί η περιοχή σε πρότυπο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας υπάρχει από επενδυτές από το Ισραήλ.

Μάλιστα, το σχέδιο προβλέπει 60.000 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωση της επένδυσης, δημιουργία κέντρων υψηλής τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, ελληνικού ινστιτούτου τεχνολογίας και έργα τουριστικού επιπέδου. Το ακρωτήρι του Τούρλου απέχει μόλις 11 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Σαρωνικού και είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των σκαφάτων της Αττικής. Μπορούν να είναι εκεί σε περίπου 20 λεπτά με ένα ταχύπλοο σκάφος και σε μιάμιση ώρα με ιστιοφόρο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που περιλαμβάνει νησιά ή τμήματα νησιών, στρατόπεδα μεγάλων εκτάσεων, ακίνητα και αεροδρόμια, θα διατεθούν προς όφελος των στελεχών και ειδικά για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που έχουν υποστεί στα χρόνια των Μνημονίων.

Από τον Ανδρέα Κούτρα[email protected]

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-11/06/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Στο σφυρί» δύο ναυτικά οχυρά
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ