2017-06-16 10:25:30
Φωτογραφία για Η ελληνική ανάμειξη στην κρίση του Κατάρ
► Σε διαφορετικά «στρατόπεδα» Αθήνα και Άγκυρα.

► Μπορεί να ωφεληθεί η χώρα μας, που επέλεξε να πάει εναντίον του εμιράτου;

Στη σοβαρή κρίση στον αραβομουσουλμανικό κόσμο, με επίκεντρο το Κατάρ, η Ελλάδα και η Τουρκία επέλεξαν διαφορετικά «στρατόπεδα».

Η Ελλάδα δέχτηκε να αναλάβει τη διπλωματική εκπρο­σώπηση της Αίγυπτου στο Κατάρ, που είναι μία από τις επτά αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Λιβύη, Μπαχρέιν, αλλά και οι Μαλδίβες) που επέβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ.

Η Τουρκία αποφάσισε να στηρίξει πλήρως το Κατάρ, ενισχύοντας μάλιστα με στρατιωτικό προσωπικό και μέσα τη νε­ότευκτη βάση της στο Κατάρ, την πρώτη και μοναδική στρα­τιωτική βάση της Τουρκίας στον Περσικό κόλπο.

Η διπλωματική επιλογή της Ελλάδας, δηλαδή εμμέσως να επιλέξει συμμαχία στην κρίση στο Κατάρ, παράγει πολίτι­κα και οικονομικά αποτελέσματα , αλλά και αυτονόητες δε­σμεύσεις, στην περίπτωση που η κρίση στον Περσικό κόλπο πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ώστε η στρατιωτική επιλογή να γίνει αναπόφευκτη, για την επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί, μεσοπρόθεσμα, πρόσθετες ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνοαιγυπτιακή προσέγγιση.


Επισημαίνουμε ότι είναι σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Το «αγκάθι» στις συνομι­λίες ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο είναι το Καστελόριζο και η εμμονή, αλλά και οι απειλές, για χρήση στρατιωτικής βίας από την Τουρκία, εφόσον Ελλάδα και Αίγυπτος προχωρή­σουν στην οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Επισημαίνουμε ότι η Τουρκία επιμένει ότι το σύμπλεγμα νησίδων και βραχο­νησίδων (συνολικά 13) του Καστελόριζου πρέπει να εξαιρε­θεί από τις συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπί­δας και, συνεπώς, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η Άγκυρα διατείνεται ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική διπλωματία υποστη­ρίζει ακόμη ότι το σύμπλεγμα των 13 νησίδων της περιοχής του Καστελόριζου διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ ούτε και δική τους υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική άποψη

Αν όμως γίνει αποδεκτή η τουρκική άποψη, τότε, το Κα­στελόριζο αποκόπτεται από τον εθνικό κορμό και το επόμενο βήμα θα είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του. Και το ση­μαντικότερο, αν γίνει δεκτό ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει δυνατότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο, αφού θα παρεμβάλλεται η ΑΟΖ της Τουρκίας.

Το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ, ως κατοικούμενο νησί, αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Δηλαδή η Τουρ­κία δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Γι΄ αυτό η Άγκυρα αρνείται να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος, η αναμενόμενη έντονη αντίδραση της Τουρκίας, που η Αίγυπτος, με τον φιλοδυτικό ηγέτη της, στρατάρχη Αλ Σίσι, είναι επιφυλακτική στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ενώ ο προηγούμενος Αιγύπτιος ηγέτης, Αμρ Μούσα, ο εκλεκτός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε πλήρως υιοθετήσει την άποψη της Τουρκίας και, γενικά, ήταν εχθρικός προς την Ελλάδα. Η κρίση στο Κατάρ είναι πολύ σοβαρή, επειδή διακυβεύονται οικονομικά, πολιτικά και γεωθρησκευτικά συμφέροντα.

Τα κράτη της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς αλλά και Ισ­ραήλ) υποστηρίζουν εμμέσως το εμπάργκο κατά του Κατάρ, επειδή, όπως διατείνονται, ενισχύει οικονομικά τη διεθνή τρομοκρατία. Φυσικά, αυτή η εκδοχή δεν υπολείπεται της αλήθειας.

Παράλληλα, η δυτική διπλωματία αναδεικνύει σε τιμητή τη Σαουδική Αραβία, παρότι αποδεδειγμένα Σαουδαράβες κροίσοι επενδύουν δισ. δολάρια σε πολυάριθμες τρομοκρα­τικές ισλαμο-φασιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Οι χρηματοδότες του ISIS

Είναι πασίγνωστο ότι η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ήταν και είναι (;) οι βασικοί χρηματοδότες του ISIS, της Αλ Κάιντα και της Αλ Νούσρα, στον πόλεμο κατά του Άσαντ στη Συρία.

Φυσικά, το πρόβλημα είναι τα αμύθητα πλούτη του Κα­τάρ, οι μεγάλες επενδύσεις του σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα τερά­στια κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει το εμιράτο, κα­θώς και μια υποτυπώδης προσπάθεια για αποκατάσταση των σχέσεών του με το Ιράν, με πιθανή την αυτονόμησή του από τον οικονομικό εναγκαλισμό των Δυτικών πολυεθνικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ είναι πρώτο στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τρίτο σε αποθέματα φυ­σικού αερίου στον κόσμο.

Το Κατάρ διαμοιράζεται ένα γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου, το southpars, με το Ιράν και έχει αναπτύξει και οικο­νομικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της στοχοποίησης του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, δηλαδή εμμέσως της Τεχεράνης.

Ήδη, Δυτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στο Κατάρ, των συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας (ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Αίγυπτος, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ), ώστε να χτυπηθεί η τρομοκρατία και να εξουδετερωθεί ο ISIS! Δεν αποκλείεται ο κύριος στόχος να μην είναι τελικά το Κατάρ ή όχι μόνο το Κατάρ και οι επεν­δύσεις του, ούτε και ο ISIS, αλλά το Ιράν, θανάσιμος εχθρός του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Το Κατάρ κατηγορείται ιδιαίτερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο για προνομιακές σχέσεις με τη σουνιτική Μουσουλ­μανική Αδελφότητα. Η Τουρκία και το Κατάρ υποστήριξαν τους Αδερ­φούς Μουσουλμάνους στην Αίγυ­πτο, αλλά και τις δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ στη Συρία.

Τα αμερικανικά συμφέροντα

Από την άλλη πλευρά όμως, το Κατάρ αποτελεί μία περιοχή ειδι­κής στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή του Περσικού κόλπου, καθώς φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές βάσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεξαγωγή επιχειρήσεων αερο­πορικού βομβαρδισμού κατά στόχων του Ισλαμικού Κρά­τους στη Συρία. Επίσης, η ρωσική διπλωματία έχει κάνει αι­σθητή την παρουσία της στη νέα κρίση στον Κόλπο. Στηρίζει αναφανδόν το Ιράν, αλλά και τις επιλογές του Τ. Ερντογάν, ειδικά μετά τη στρατιωτική συμφωνία, η Τουρκία να αγορά­σει τα υπερσύγχρονα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. Οι κακές σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, λόγω Κουρδικού, αλλά και με τη Γερμανία, αποτελούν μία ακόμη επιβαρυντική παράμετρο της κρίσης στον Κόλπο. Η κατάσταση περι­πλέκεται και μάλιστα πολύ άσχημα. Τα παραδείγματα του Ιράκ και της Λιβύης φαίνεται ότι δεν έχουν αναλυθεί προσε­κτικά, εκτός και αν τα οικονομικά, ενεργειακά και γεωστρατηγικά συμφέροντα κατισχύουν του διπλωματικού «ορθολογισμού». 

Του Χρήστου Καπούτση[email protected]

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-10/06/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ