2017-06-17 16:11:24
Φωτογραφία για ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ: Η επίλεκτη μονάδα του ΕΣ στην Σερβία
Στην Σερβία βρέθηκε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στα τέλη Μαΐου προκειμένου να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με την 63η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων του Σερβικού Στρατού.

Η άσκηση με την επωνυμία «Γεράκι 2017» περιελάμβανε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα διοίκησης και ελέγχου ειδικών επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο, διείσδυσης ειδικής ομάδας με άλμα ελευθέρας πτώσης από μεγάλο ύψος, καθώς και σε αντικείμενα παροχής Α΄ Βοηθειών στη μάχη και ποικίλων βολών/βολών μάχης ταχείας αντίδρασης.

Σκοπός της δεκαήμερης άσκησης ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε τακτικό επίπεδο. Η συμφωνία επανεξετάστηκε μάλιστα πρόσφατα (24 Μαΐου) κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Ζόραν Τζόρτζεβιτς. Την άσκηση παρακολούθησαν ο διοικητής της Ειδικής Ταξιαρχίας της Σερβίας, Ταξίαρχος Ζοραν Βελίσκοβιτς και ο Διοικητής των Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Νικόλαος Φλάρης.


Οι ειδικές δυνάμεις του σερβικού Στρατού πέρασαν από μια εκτεταμένη αναδιοργάνωση τη προηγούμενη δεκαετία συγκροτώντας στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 την 63η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων με έδρα το Pancevo. Ο σχηματισμός στελεχώνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες και συγκροτείται από τέσσερα Τάγματα (Διοικήσεως, 63η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 72η Μοίρα Καταδρομών, Αντιτρομοκρατίας) και ένα Λόχο υποστήριξης.

Σε ότι αφορά το ΕΤΑ αποτελεί την πλέον επίλεκτη μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και τα όποια στοιχεία για αυτή (επάνδρωση, οπλισμός, τα­κτικές κλπ) είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Το ΕΤΑ συγκροτήθηκε το 1959 στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Κύρια αποστολή του ΕΤΑ είναι η στρατηγική αναγνώριση σε μεγάλο βάθος πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Πρόκειται για μονάδα που διεθνώς είναι γνωστές ως LRP (Long Range Patrols).

Στις αποστολές της μονάδας περιλαμβάνονται αναγνώριση του εχθρού, στοχοποίηση για προσβολές Πυροβολικού ή Αεροπορίας δολιοφθορές, σύλληψη και ανάκριση προσωπικού του εχθρού κ.α. Το ΕΤΑ επανδρώνεται από μόνιμα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς μόνο έτσι μπορεί να ανταποκριθεί η μονάδα στις αυξημένες προκλήσεις των αποστολών της. Ο αριθμός ασκήσεων που εκτελεί η μονάδα είναι αυξημένος, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο είναι η συχνή εξάσκησή της με εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό, σε συνεργασία με άλλες επίλεκτες μονάδες χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και με χώρες εκτός ΝΑΤΟ όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία.

Επίσης τα στελέχη του ΕΤΑ εκπαιδεύονται τόσο σε σχολεία του εσωτερικού (ΔΥΚ, ΚΕΑΠ) όσο και στο εξωτερικό (International Long Range Reconnaissance Patrol/ILRRP). Ενδεικτικό της έμφασης που δίνεται και της σημασίας της μονάδας, είναι ο εξοπλισμός της με υλικό σύγχρονης τεχνολογίας, το οποίο ανταποκρίνεται καλύτερα στις ξεχωριστές της ανάγκες.

Γραφεί ο Πάνος Σπαγόπουλος

(ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ-16/06/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ