2017-06-19 13:22:27
Φωτογραφία για Χωρίς όπλα στη «μάχη» της πυρόσβεσης
► Με ελλείψεις σε ανταλλακτικά και ασυνεννοησία συνεχίζεται η αντιπυρική περίοδος.

► Το πρόβλημα επιβεβαίωσε και ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Με συνολικά οκτώ πυροσβεστι­κά αεροσκάφη λιγότερα από ό,τι πέρσι και χωρίς να έχει υπογραφεί μέχρι τα μέσα Ιου­νίου η σύμβαση για την ενοικίαση τριών «βαρέων» πυ­ροσβεστικών ελικοπτέρων από ιδιώτες, διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα της φε­τινής δασοπυροσβεστικής περιόδου, με την ευχή όλων να συνεχιστούν οι βροχές και οι χαμηλές για την περίοδο θερμοκρασίες, που απομακρύνουν τον κίνδυ­νο των δασικών πυρκαγιών.

Το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα ουσι­αστικά επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τοσκας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Flash, όπου, αναφερόμενος στο γεγονός, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Φέτος θα έχουμε τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία μπορούμε να έχουμε συντηρημένα όσο γίνεται από την ΠΑ, αυτά τα παλιά αεροπλάνα και κάποια καινούργια, τα οποία αυξήθηκαν. Είχαν μέχρι καινούργια αεροπλάνα εγκαταλελειμμένα και χρησιμοποιούσαν τα παλιά. 


Τι άλλο να πω; Λοιπόν, συντηρήθηκε και ένα επιπλέον καινούργιο αεροπλάνο και ήδη έχουν έρθει τα βαριά ελικόπτερα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν. Θα μας δώσει και ο Στρατός όπως έχει υποσχεθεί, παραπάνω Chinook, μιας και φέτος έχει παραλάβει περισσότερα Chinook ελικόπτερα. Έρχονται αυτές τις ημέρες επιπλέον κάδοι, τους οποίους εξασφαλίσαμε μέσω χορηγιών για τα ελικόπτερα. Πιστεύω ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι». Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει ο αν. υπουργός, καθώς «ξεχνά» κάποιες σημαντικές «λεπτομέρειες», που δίνουν μια πλήρη εικόνα σχετικά με το τι έφταιξε και φέτος και τα δασοπυροσβεστικά μέσα της Πολιτείας βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Ας δού­με το ζήτημα αναλυτικά.

ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, η ΠΑ διαθέτει 12 από τα παλαιότερα Canadair CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ), από τα οποία αυτή την ώρα διαθέσιμα είναι μόνο τα επτά. Το όγδοο CL-215 θα «βγει» από την ΕΑΒ στα τέλη Ιουνίου, ενώ το ένατο είναι προγραμματισμένο να τε­λειώσει την επιθεώρησή του από την ΕΑΒ αυτές τις μέρες. Τα υπόλοιπα τρία αερο­σκάφη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν φέτος. Από τα διαθέσιμα CL-215 ήδη τέσσερα έχουν μετασταθμεύσει σε αεροδρόμια διασποράς (δυο στη Σάμο και δυο στην Ανδραβίδα), ενώ έως το τέλος Ιουνίου θα μετασταθμεύσουν άλλα δυο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Συνολικά, έξι. Τα υπόλοιπα τρία θα επιχειρούν από τη μητρική βάση της Ελευσίνας. Επίσης, η ΠΑ διαθέτει επτά σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415CR της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ), από τα οποία σήμερα είναι διαθέσιμα μόνο τρία! Ένα τέταρτο θα είναι διαθέσιμο από την ΕΑΒ στο τέλος Ιουνίου και ένα πέμπτο στις 27 Ιουλίου. Προς το παρόν, τα τρία διαθέσιμα επιχειρούν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και δεν έχει μετασταθμεύσει κανένα. Και, πέραν τούτων, τίποτε άλλο.

Από τα μικρότερα μονοθεσία, μονοκινη­τήρια, πολωνικής προέλευσης PZL Μ-18 Dromander της 359 ΜΑΕΔΥ, η ΠΑ διαθέ­τει συνολικώς 21, από τα οποία φέτος θα είναι διαθέσιμα τα 19. Ήδη έχουν μετασταθμεύσει τρία στην Καλαμάτα και από δυο στη Μυτιλήνη, την Κεφαλονια, την Κέρκυρα, τη Λαμία και την Τρίπολη, ενώ θα μετασταθμεύσουν άλλα δυο στο Άκτιο και άλλα δυο στη Χρυσούπολη Καβάλας, συνολικά 17, την ώρα που τα εναπομείναντα δυο θα επιχειρούν από το Τατόι.

ΚΑΛΥΨΗ. Πώς θα καλυφθεί εν μέρει αυτή η διαφορά; Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τόσκα, η βοήθεια θα προέλθει και πάλι από την Αεροπορία του Στρατού Ξηράς, που θα διαθέσει επιπλέον ένα Μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D/SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ, που θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό κάδο αεροπυρόσβεσης χωρητικότητας περίπου 5 τόνων νερού, μαζί με τα εκπαιδευμένα στη συγκεκριμένη χρήση πληρώματά τους! Πέρσι, ο Σ.Ξ είχε διαθέσει δύο ελικόπτερα ενώ φέτος θα διαθέσει τρία. Η αύ­ξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε τον χειμώνα έξι (από τα συνολικά δέκα αναμε­νόμενα) μεταχειρισμένα Chinook από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού και έτσι θα μπορεί να διαθέσει ένα επιπλέον πτητικό μέσο.

Απρόβλεπτες καθυστερήσεις και «αστοχίες»

Τρεις είναι οι λόγοι που οι διαθεσι­μότητες των πτητικών μέσων είναι φέτος μειωμένες σε σχέση με πέρ­σι, σύμφωνα με αρμόδια, υψηλό­βαθμη, πηγή του ΓΕΑ.

Πρώτος λόγος, η κατασκευάστρια εταιρεία των Canadair, Bombardier, αγοράστηκε από τη Viking Air και αυτή η «μεταφορά» της εταιρικής δομής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ανταλλα­κτικών απαιτεί περισσότερό χρόνο. 

Δεύτερος λόγος, ο τρόπος χρημα­τοδότησης των αγορών ανταλλα­κτικών στην Ελλάδα παρουσίασε προβλήματα. σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ξένοι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ζητούν προπληρωμές για να δώσουν τα ανταλλακτικά, κάτι που η εγχώρια οικονομική δομή παροχής κονδυλίων πολύ δύσκολα δέχεται, αφού θέλει πρώτα το ανταλλακτικό και μετά να το πληρώσει.

Τρίτος λόγος, οι απρόβλεπτες κα­θυστερήσεις σε επίπεδο ΕΑΒ. Κάθε αεροσκάφος μπαίνει για γενική επιθεώρηση τον χειμώνα. Αν βγά­λει βλάβη, απαιτείται να ξεκινήσει η διαδικασία της απόκτησης των απαιτούμενων ανταλλακτικών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική καθυστέρηση στην παρα­λαβή του κάθε αεροσκάφους. Τώρα, αν στα προαναφερθέντα προσθέσουμε τις συνήθεις «αστοχίες» προγραμματισμού της διοίκη­σης στην έγκαιρη υπογραφή συμ­φωνιών, τότε έχουμε μια πλήρη εικόνα σχετικά με το γιατί έχουμε λιγότερα διαθέσιμα πτητικά μέσα φέτος, που πάλι θα κληθεί να κα­λύψει ο Στρατός. Μπορούν να αναφερθούν δύο τέτοια παραδείγ­ματα που αντλήθηκαν από τη «Δι­αύγεια»: 

Πρώτον, η απόφαση της 7ης Ιουνίου 2017 της ΕΑΑΣ για «αποδοχή οικονομικής προσφο­ράς της υπηρεσίας NSFA του Δι­εθνούς Οργανισμού NAMSO του ΝΑΤΟ για τη μίσθωση τριών ελι­κοπτέρων βαρέος τύπου, συνολι­κής προϋπολογισθείσης αξίας 11 εκατ. ευρώ... για τις ανάγκες δα­σοπυρόσβεσης έτους 2017», που έως τα μέσα Ιουνίου δεν έχει εισέτι υπογραφεί. Δεύτερον, η προκήρυξη της 9ης Ιουνίου μειοδοτικού διαγωνισμού από το ΓΕΑ (για τις 27 Ιουνίου) για ανταλλακτικά πυ­ροσβεστικών αεροσκαφών συνολικού κόστους 45.000 ευρώ!

Και όλα αυτά παραγνωρίζοντας τη σοβαρή φθορά που προκαλεί στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά των Chinook η επιχείρηση πάνω από θαλασσινό νερό, που και αυτό εί­ναι ένα άλλο παρεπόμενο κόστος που «χρεώνεται» η Αεροπορία Στρατού!

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-17/06/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ