2017-07-03 09:20:19
Φωτογραφία για Η Εύη Χριστοφιλοπούλου στο Συνέδριο της Δημ. Συμπαράταξης
Ομιλία Εύης Χριστοφιλοπούλου, βουλευτού Αττικής, στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Συντρόφισσσες και σύντροφοι,

Θέλω να ξεκινήσω από τα αυτονόητα:

Το Συνέδριο της ΔΗΣΥ πραγματοποιείται σε κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Αλλά κυρίως, πραγματοποιείται με την ελληνική κοινωνία σε οριακή κατάσταση και τη χώρα δέσμια της διπλής θηλιάς της λιτότητας και του εθνολαϊκισμού!

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από δύο χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης της χώρας, από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική σύμφωνα με την πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Προφανώς οι πολίτες χόρτασαν ψέματα και (αυτ)απάτες, ενώ η καθημερινότητα είναι απελπιστική.

Σκληροί, δυσβάστακτοι φόροι, capital controls, πιστωτική ασφυξία. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία θερίζει, οι νέοι μεταναστεύουν, οι επενδύσεις δεν έρχονται. Το κοινωνικό κράτος συνθλίβεται, η φτώχεια αναδιανέμεται και επεκτείνεται, οι ημέτεροι διορίζονται, οι μη αρεστοί παύονται και το κυβερνητικό σχέδιο “μαδουροποίησης” της χώρας προχωρά.


Επιπλέον, η ελεγχόμενη «δημοκρατία» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλει δημοσιογράφους και ΜΜΕ υποταγμένα, δικαιοσύνη απειλούμενη και πολίτες φοβισμένους. Παγίδευσαν τη χώρα σε νέο μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα, με εναλλακτική “λύση”, ή καλύτερα απειλή την εθνική καταστροφή με Grexit!

Έχουν και το θράσος να υποστηρίζουν ότι κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που δεν κάνανε οι κυβερνήσεις το 2010-2012 και 2012-2014. Για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλούν; Μήπως μιλούν για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που κατάργησε το ΕΚΑΣ και πετσόκοψε συντάξεις χωρίς να επιφέρει την βιωσιμότητα του συστήματος; Ο νόμος αυτός σήμερα σήμερα καταρρέει και ξηλώνεται, ενώ επιβάλλονται νέες περικοπές και αυξήσεις εισφορών! Η μήπως μιλούν για το γραφείο Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη; Για το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών που απέρριψε το ΣτΕ ή μήπως για το σπάσιμο των οδικών έργων σε 8 κομμάτια προς όφελος του κομματικού εργολάβου και επίδοξου καναλάρχη;

Δύο χρόνια τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ούτε μια μεταρρύθμιση. Τσακίζει κάθε δημιουργική και παραγωγική δύναμη που έχει μείνει όρθια στη χώρα. Βάζει εμπόδια στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για λόγους ιδεοληψιών.

Σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία, η ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης είναι επιβεβλημένη.

Η σύγχρονη Ιστορία μας αποδεικνύει ότι ο προοδευτικός χώρος υπήρξε δύναμη αλλαγής. Εξέφρασε τα παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας, προστάτευσε την επιχειρηματικότητα αλλά και την ανάγκη για κοινωνικό κράτος και αναδιανομή του πλούτου. Οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε τις ψήφισε.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, η Διαύγεια, ο Καλλικράτης και ο νόμος 4009/11 για τα πανεπιστήμια είναι μερικά παραδείγματα από τις πιο πρόσφατες.

Η Δημοκρατική Παράταξη, με διάφορους τίτλους και σύμβολα, στην ιστορική της διαδρομή, αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου, τη θεσμική ολοκλήρωση. Έθεσε τα εθνικά προτάγματα δίνοντας περιεχόμενο στον πατριωτισμό, στην αλληλεγγύη, στην εθνική - συμφιλίωση.

Τώρα οι συνθήκες επιβάλλουν η κεντροαριστερά να ανασυνταχθεί δυναμικά:

Για να αποτελέσει ανάχωμα στην δεξιά παλινόρθωση.

Για να βάλει τέλος στο καταστροφικό καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η συμβολή μας στην επιστροφή της χώρας στην αξιοπιστία και την κανονικότητα αποτελεί το ιστορικό μας χρέος και θα είναι καθοριστική.

Μόνο με την επανακατάληψη του ζωτικού μας χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο, κατά παράδοση, ποσοστό του 4% .

Πλανώνται οι πολίτες που, ενώ δεν ανήκουν στην Δεξιά, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ΝΔ θα αποβάλουν τον Τσίπρα!

Στην πραγματικότητα ρίχνουν νερό στο μύλο ενός νέου διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα βοηθούν την εδραίωση του εθνολαϊκισμού ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στην πολιτική σκηνή.

Η Δεξιά παράταξη με τις συντηρητικές πρακτικές, όπως αυτές που βύθισαν τη χώρα το 2004-2009, παραμένει ο διαχρονικός μας αντίπαλος! Πρέπει να γίνουμε το ανάχωμα στην αυτοδυναμία της ΝΔ.

Ωστόσο, η αναγκαία μεγέθυνση της κεντροαριστεράς, δεν γίνεται με επανασυγκόλληση. Χρειάζεται ενότητα η οποία κτίζεται με ανοικτές διαδικασίες, απαιτείται η ανανέωση ιδεών και αντιλήψεων.

Υπό δύο προϋποθέσεις:

Το διαζύγιο μας με τον λαϊκισμό να είναι οριστικό και αμετάκλητο. Η πόρτα δεν είναι κλειστή μόνο για τους κάθε λογής Σπίρτζηδες και Κουρουμπλήδες που εκθρέψαμε - ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας- και βρήκαν στασίδι στο ΣΥΡΙΖΑ!!!

Η πόρτα είναι και πρέπει να παραμείνει ερμητικά κλειστή στο σημερινό μόρφωμα λαϊκισμού αυταρχισμού και τυχοδιωκτισμού που έχει καταντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του!

Αντίθετα, η πόρτα θα πρέπει να είναι ορθάνοιχτη, σε αυτή τη φάση, σε φίλιες και συγγενείς πολιτικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι και η κίνηση του συντρόφου Σπύρου Λυκούδη

Όμως δεν μπορεί να υπάρχουν ηγεμονισμοί, παιχνίδια τακτικής και στείρες αντιπαραθέσεις.

Χρήσιμες οι μάχες απόψεων που διεξήχθησαν εδώ και δημιουργική η έκφραση ιδεών στα εργαστήρια που εμπλουτίζουν το σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ (η στρατηγική ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρώπη, το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής, οι πολιτικές για τη νέα γενιά, οι αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα.)

Το κάλεσμα συμπόρευσης έχει ως πρώτο στάδιο την εκλογή αρχηγού με ανοικτές διαδικασίες και από τους πολίτες, όπως πρότεινε η Φώφη Γεννηματά, και ως δεύτερο την δημιουργία ενιαίου φορέα από το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2017.

Εδώ ακούστηκε και η πρόταση να προταχθεί άλλο εκλογικό, αυτή τη φορά Συνέδριο της ΔΗΣΥ!

Θα χρησιμοποιήσω την έκφραση που ακούστηκε ότι βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Ποιος είναι ποιο σύντροφοι;

Η κοινωνία που θα εκφραστεί στην εκλογή αρχηγού είναι άραγε το κάρο ή μήπως είναι το άλογο;

Εκτός κι αν κάποιοι εννοούν πως οι κομματικές διαδικασίες και ιεραρχίες προέχουν και προτάσσονται της έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να την δεσμεύουν.

Από εμάς εξαρτάται η κούρσα για την αρχηγία να είναι με αμιγώς πολιτικά κριτήρια χωρίς ηγεμονισμούς και μάχες κομματικών στρατών και συσχετισμών που κάποιοι ξέρουν και παίζουν πολύ καιρό τώρα εις βάρος της παράταξης!

Η διαδικασία εκλογής αρχηγού πρέπει να προταχθεί λοιπόν και να διεξαχθεί με τρόπο που να αναδειχθούν τα πολιτικά διακυβεύματα και το προσωπικό στίγμα του κάθε υποψηφίου αρχηγού.

Δυο επί μέρους προτάσεις:

- Κατά τη γνώμη μου όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα είναι αναγκαίο να δεσμευθούν ότι θα παραμείνουν στην παράταξη στην περίπτωση που ηττηθούν.

- Το διαφορετικό πολιτικό στίγμα του κάθε υποψήφιου αρχηγού θα μπορούσε να αναδειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία με ανοικτά πολιτικά debates.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο καθένας και η καθεμιά ας αναλογιστούμε το μέγεθος της καταστροφής της Ελλάδας που επιφέρει η επέλαση των εθνολαϊκιστών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κι ας αναμετρηθούμε με την ιστορική μας ευθύνη.

Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε ανθρώπινες αδυναμίες εγωισμούς και μικροαντιθέσεις.

Μόνο έτσι θα ξαναβγούμε μπροστά με δυναμικές και τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα συνεγείρουν και θα εμπνεύσουν ξανά τους προοδευτικούς πολίτες!

Η πορεία προς την ανάκαμψη της παράταξης ξεκίνησε και συνδέεται απόλυτα με την ανάκαμψη και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Στο χέρι μας είναι η πορεία αυτή να είναι νικηφόρα.

Καλό μας αγώνα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ