2017-07-04 09:30:22
Φωτογραφία για Γράμμα από το Ριάντ
του Norah Alajajl

Carnegie Europe

Η Σαουδική Αραβία έχει υποστεί μια τεράστια αναδιοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Μια χώρα που ήταν κάποτε γνωστή ώς ένα κράτος που εξαρτώταν πλήρως από το πετρέλαιο, αναδύεται τώρα σε μια εποχή μετά-πετρελαϊκής οικονομικής διαφοροποίησης που τροφοδοτείται από μια νέα γενιά. Η έκδοση το 2016 του οράματος της Σαουδικής Αραβίας 2030, ένα κυβερνητικό σχέδιο που στόχο έχει να τοποθετήσει το βασίλειο "στην καρδιά των αραβικών και ισλαμικών κόσμων, την επενδυτική δύναμη και τον κόμβο που συνδέει τρεις ηπείρους”, είναι μια πιστοποίηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει το Ριάντ για κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ανακοίνωση στις 21 Ιουνίου του Πρίγκιπα Mohammad bin Salman ως το νεότερο πρίγκιπα στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, αποδεικνύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα του βασιλείου να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις και αξιόλογες μεταβολές.


Η ΕΕ έχει μια μακρά εδραιωμένη και σταθερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία. Η ένωση και τα κράτη-μέλη της αναγνωρίζουν το Βασίλειο ως έναν πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό παράγοντα με επιρροή στη Μέση Ανατολή και στον Ισλαμικό Κόσμο, ως τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως και ως τον ιδρυτή και ένα εξέχον μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και της G20. Η σχέση αυτή συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο εταίρων.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της GCC έχουν διεξάγει διάφορες συζητήσεις με τους ομολόγους τους στην ΕΕ για τις εμπειρίες τους όσον αφορά την οικονομική συνεργασία και τους τρόπους διευκόλυνσης των εμπορικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνεται και το πώς εφαρμόζεται ένα ενιαίο νόμισμα και πώς γίνεται η μεταφορά από τελωνειακή ένωση σε ενιαία αγορά. Επιπλέον, η ΕΕ και το GCC έχουν δημιουργήσει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να αντιμετωπίσουν τομεακά ζητήματα όπως οι μακροοικονομικές προκλήσεις και η ενεργειακή συνεργασίας.

Τα τελευταία δέκα χρο΄νια η Σαουδική Αραβία έχει μεταμορφωθεί δραματικά απο μία σχετικά κλειστή οικονομία, κυριαρχούμενη από υδρογονάνθρακες και αντίθετη με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, σε μια ανοιχτή οικονομία που χαιρετίζει τις ροές ξένουν κεφαλαίου. Η αφαίρεση κάποιων επενδυτικών εμποδίων μετά την προσχώρηση του βασιλείου το 2005 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, έχει διαδραματίσει ένα μεγάλο ρόλο στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ τώρα απολαμβάνει καλύτερη ασφάλεια, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εγχώρια καταναλωτική αγορά και μεγάλα επενδυτικά projects που υποστηρίζονται από κυβερνητικά κίνητρα. Η έκδοση του Οράματος της Σαουδικής Αραβίας το 2030 σήμανε ότι οι κανονισμοί έχουν περιοριστεί ώστε να ενθαρρύνονται ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Υπήρξε μια δραματική εμβάθυνση και διεύρυνση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών-μελών της ΕΕ. Με την πολιτική αναταραχή να εξαπλωνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία έχει υιοθετήσει μια πιο άκαμπτη στάση προς της περιφερειακές συγκρούσεις. Η αυξανόμενη αμυντική σχέση ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας, προκύπτει κυριως από την αστάθεια της περιοχής, σε συνδυασμό με την άνοδο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Η καταπολέμηση αυτής της οργάνωσης βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών και σαουδαραβικών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα μετά από την συμμετοχή της σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και στη Σαουδική Αραβία.

Οι αμυντικές σχέσεις και σχέσεις ασφάλειας του Ριάντ με μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ ποικίλου, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να είναι οι βασικοί εξαγωγείς άμυνας της Ένωσης. Το όραμα της Σαουδικής Αραβίας το 2030 σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές βιομηχανίες της χώρας και δίνει στο Ριάντ τη δυνατότητα να προμηθεύσει το ήμισυ του δικού του εξοπλισμού μέσω της εγχώριας παραγωγής, μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, αναμένεται το βασίλειο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ στην αμυντική εκπαίδευση, στην επικοινωνία και στις μεταβιβάσεις τεχνολογίας.

Έτσι, φαίνεται να υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την πώληση όπλων στο βασίλειο, ιδιαίτερα δεδομένης της στρατιωτικής επιχείρησης με την συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, στην Υεμένη.

Αν και οι δύο περιοχές έχουν μια ισχυρή και γενικά θετική σχέση, οι έχουν εμφανιστεί εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Σαουδικής Αραβίας σε κάποιους τομείς. Καθώς επιδεινώνεται η προσφυγική κρίση και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια μέσω της Μεσογείου σε αναζήτηση νέας κατοικίας, η διεθνής κοινότητα -μεταξύ της οποίας και η ΕΕ- έχει ασκήσει κριτική σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία για το ότι δεν κάνουν πολλά για να βοηθήσουν.

Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρνει να επεικονίσει τις προσπάθειες του Ριάντ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το 2015 το Βασίλειο ξεκίνησε την Εθνική Εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου για την Υποστήριξη των Αδερφών στη Συρία, η οποία εκστρατεία καθιέρωσε 57 προγράμματα ανακούφισης και projects για τους εκτοπισμένους Σύριους ανά τον κόσμο. Στα τέλη του 2015, υπήρχαν 500.00 Σύριοι στη Σαουδική Αραβία, η οποία χορήγησε σε αυτούς τους κατοίκους σημαντικά προνόμια: σε πολλές περιπτώσεις, επιτρέπεται να παρατείνουν τη διαμονή τους πέρα από τις προθεσμίες της visa και να φέρουν τις οικογένειές τους στη Σαουδική Αραβία με visa επισκεπτών. Ωστόσο, είναι εξίσου αληθές ότι κανένας Σύριος που ζήτησε άσυλο δεν έχει μέχρι τώρα κατορθώσει να βρει καταφύγιο στο GCC.

Άλλες ευρωπαϊκές επικρίσεις έχουν προκύψει για τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Εν΄πολλές από αυτές τις κριτικές έχουν βάση, άλλες φαίνεται να προέρχονται από τις δυτικές απόψεις για τα δικαιώματα και τις γυναίκες που δεν έχουν καμία ευαισθησία στην ιστορία ή στα πολιτιστικά πρότυπα. Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία έχουν επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα τα τελευταια χρόνια. Η κατάσταση για τις γυναίκες στη χώρα έχει αρχίσει να αλλάζει μαζί με τις κινήσεις για την διαφοροποίηση της οικονομίας, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυμαμικό και τη μείωση της εξάρτησης στο πετρέλαιο.

Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας τώρα αποτελείται από περισσότερες από το 30% γυναίκες εκπροσώπους. Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία είναι επικεφαλής μεγάλων τραπεζικών οργανισμών, ενώ οι γυναίκες γιατροί από τη χώρα κερδίζουν παγκοσμίως αναγνώριση για τα επιτεύγματά τους. Υπάρχει επίσης μία σημαντική και αναζωογονητική άνοδος των δημιουργικών γυναικών καλλιτεχνών καθώς και κορυφαίων επιχειρηματιών και τεχνολογικών εμπειρογνωμόνων. παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Βασίλειο, υπάρχουν πολλά για να γιορτάσει κανείς.

Εν τω μέσω αυξανόμενων πολιτικών και οικονομικών κρίσεων και της μεταβαλλόμενης κατανομής της παγκόσμιας εξουσίας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τη Σαουδική Αραβία και την ΕΕ να ενισχύσουν τη θέση τους και να διερευνήσουν νέους τρόπους για την διαφοροποίηση του εμπορίου και των επενδύσεών τους. Η ΕΕ έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό να ανακάμπτει από τις κρίσεις και να προχωράει προς τα εμπρός πιο ισχυρή από πριν, χάρη στην σταθερή πολιτική βούληση. Η Σαουδική Αραβία είναιι πρόθυμη να μάθει απο΄αυτά τα διδάγματα καθώς τοποθετείται ως παγκόσμιας ηγέτης στην καρδιά των αραβικών και ισλαμικών κόσμων.

Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δέν ὑπάρχει λόγος ταραχῆς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δέν ὑπάρχει λόγος ταραχῆς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ