2017-07-04 15:17:12
Φωτογραφία για Είχε δίκιο ο Krugman για τον εμπορικό πόλεμο του Trump
Του Tim Worstall

Forbes 

Δεδομένου ότι το Νόμπελ του Paul Krugman ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των ερευνών του για τη θεωρία του σύγχρονου εμπορίου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ανάλυσή του για τον πιθανό εμπορικό πόλεμο του Trump ήταν σωστή. Υπάρχουν προφανή σημεία που επισημαίνονται, το εμπόριο γενικώς κάνει τους πάντες καλύτερους επομένως η μείωσή του, θα τα έκανε χειρότερα. Ομοίως, το εμπόριο δεν αλλάζει τον αριθμό των θέσεων εργασίας σε μια οικονομία, αυτή είναι η αρχή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, το εμπόριο μπορεί και θα αλλάξει τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε μια οικονομία. Αυτό είναι όλα δεδομένα.

Αλλά υπάρχει και ένα ακόμη σημείο το οποίο δεν εκτιμάται επαρκώς:

"Δεν κάνω μια απλή υπόθεση για το ελεύθερο εμπόριο εδώ. Η ραγδαία ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης έχει πλήξει ορισμένους Αμερικανούς εργαζόμενους, και η αύξηση των εισαγωγών μετά από το 2000 έχει επηρεάσει τις βιομηχανίες και τις κοινότητες. Αλλά ένας εμπορικός πόλεμος του Trump απλώς θα επιδείνωνε τη ζημιά, για αρκετούς λόγους.


Ένας είναι πως η παγκοσμιοποίηση συμβαίνει ήδη, και οι αμερικανικές βιομηχανίες είναι πλέον εμπλεκόμενες σε ένα δίκτυο διεθνών συναλλαγών. Επομένως ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τις κοινότητες με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στο παρελθόν η αύξηση του εμπορίου. Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο για έναν αυτοκινητιστή που πέφτει πάνω σε έναν πεζό, στη συνέχεια προσπαθεί να διορθώσει τη ζημιά περνώντας πάνω από το θύμα για δεύτερη φορά. Η εμπορική πολιτική του Trump θα είναι κάπως έτσι".

Το θέμα είναι πως, όπως προαναφέρθηκε, το εμπόριο δεν αλλάζει τον αριθμό των θέσεων εργασιών. Και έχουμε ήδη περάσει αυτό τον μεταβατικό πόνο με την Κίνα που εισήλθε στον ΠΟΕ, την επακόλουθη αύξηση των εισαγωγών κοκ. Ο πόνος έχει συμβεί. Αν προσπαθήσουμε να τον αντιστρέψουμε τώρα, στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουμε την ίδια διαδικασία προσαρμογής, αντίθετα. Και πάλι, δεν πρόκειται να κερδίσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτό αλλά εκατομμύρια θα πρέπει να αλλάξουν θέσεις εργασίας με τις προφανείς εξάρσεις και περιόδους ανεργίας στο μεταξύ.

Δηλαδή, ό,τι λείπει από τον Trump είναι πως ακόμη και αν αυτή η ανάπτυξη του εμπορίου ήταν μια κακή ιδέα, η μείωσή του πρόκειται να είναι εξίσου επώδυνη. Επομένως δεν είναι καλή ιδέα.

 Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ