2017-07-04 16:52:01
Φωτογραφία για «Παράθυρο» ευκαιρίας ή επικίνδυνοι ελιγμοί;
ΑΡΘΡΟ

του υποστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Μετά από δύο τουλάχιστον δεκαετίες άκαρ­πων συζητήσεων, προσπαθειών και ταλαντεύσεων, τα θέματα των σχέσεων της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, άρα και της ονομασίας της, επανεμφανί­σθηκαν στο προσκήνιο. Αφορμή η κυβερνητική αλλαγή στη γειτονική χώρα. η απομάκρυνση του σκληροπυρηνικού Γκρουέφσκι, που είχε συνδέ­σει την πολιτική του επιβίωση και τη διατήρηση της εξουσίας με εθνικιστικές «κορόνες», αντιδημοκρατική συμπεριφορά και με μια άκαμπτη θέ­ση στο θέμα της ονομασίας.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, που βα­σίζεται πλήρως στην υποστήριξη των αλβανικών κομμάτων, λεκτικά εμφανίστηκε πιο διαλλακτι­κός στα θέματα που σκιάζουν τις αμοιβαίες σχέ­σεις μας. Ανεξαρτήτως των προθέσεων του νέου ηγέτη Ζόραν Ζάεβ, το μόνο που δεν επιτρέπεται για τη χώρα μας είναι εφησυχασμός, ενθουσια­σμός, βιαστικές δεσμεύσεις και προσπάθειες πο­λιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης από όλες τις κομματικές παρατάξεις. Ενδεχομένως η πα­ρούσα ελληνική κυβέρνηση να έλκεται από την προσδοκία της επίτευξης μιας λύσης στο πρόβλη­μα της ονομασίας, που πραγματικά ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική τα 25 τελευταία χρόνια.


Αναμφίβολα, η νέα πολιτική κατάσταση στα Σκόπια φαίνεται ότι δημιουργεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για επαναπροσέγγιση των δύο πλευ­ρών. Η πορεία όμως της εξωτερικής πολιτικής των Αθηνών δεν θα είναι εύκολη. Η Ελλάδα σή­μερα διαθέτει αρκετά ερείσματα, αλλά δεν πρέπει να παραπλανηθεί και να ενθουσιαστεί από τις διακηρύξεις καλών προθέσεων της γείτονος. Η ανταπόκριση πρέπει να είναι προσεκτική, ξεκά­θαρη και ανάλογη των κινήσεων των Σκοπίων. Υπερβολικές προσδοκίες και αλόγιστοι ενθου­σιασμοί στο παρελθόν, και αναφέρομαι στο Κυ­πριακό, οδήγησαν τη χώρα σε επώδυνες αναδι­πλώσεις από πάγιες θέσεις της, χωρίς ουδέποτε να λάβει τις αναμενόμενες από την άλλη πλευρά αντισταθμίσεις.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα την παρούσα στιγμή. Επιβάλλεται να χειριστεί «έξυπνα» τις περιστάσεις, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να διατηρήσει μια «επίθεση φι­λίας» προ τον γειτονικό λαό και την κυβέρνηση των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας όμως έγκαιρα και πειστικά στους δυτικούς συμμάχους τα όρια των υποχωρήσεών της. Το κυριότερο όμως είναι να εμφανιστεί με εθνική ομοφωνία στο θέμα αυτό και να μην το εντάξει στα πεδία των άγονων κομματι­κών ανταγωνισμών και διχαστικών διλημμάτων.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-01/07/2017)

___________________________

* ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)

• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου

• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)

• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)

• Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

• 0030-210-6543131, 0030-6983457318 [email protected]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ