2017-07-06 09:20:33
Φωτογραφία για Κύπρος: Με κομπιούτερ η θεωρητική εξέταση οδηγών
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ξεκίνησε τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο για τις εξετάσεις οδηγών, ώστε οι θεωρητικές εξετάσεις να γίνονται μέσω συστημάτων υπολογιστών από ιδιωτικούς φορείς.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από πολλούς επηρεαζόμενους. Ήδη το ΚΕΒΕ ζήτησε και είχε συνάντηση με αξιωματούχους του ΤΟΜ θέτοντας τις δικές του απόψεις.

Το ΤΟΜ έχει ετοιμάσει προσχέδιο νομοσχεδίου που εισαγάγει τις νέες προβλέψεις για τη θεωρητική εξέταση για υποψήφιους οδηγούς, που αποτελεί το πρώτο στάδιο εξέτασης πριν την πρακτική δοκιμασία. Παράλληλα δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαγωνισμό για ανάθεση των θεωρητικών εξετάσεων σε ιδιωτικούς φορείς.

Ο ιδιωτικός φορέας που θα αναλάβει τις εξετάσεις αυτές θα εισπράττει τέλος απευθείας από τον υποψήφιο εξεταζόμενο, κατά το πρότυπο που ισχύει στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων με τα ΚΤΕΟ, δηλαδή εισπράττουν το τέλος για λογαριασμό του κράτους, από το οποίο ένα μέρος θα αποτελεί την αμοιβή του φορέα. Το μέγιστο επιτρεπόμενο τέλος θα καθοριστεί στη νομοθεσία, όπως θεωρείται ότι αυτό που θα ισχύει θα είναι αισθητά πιο χαμηλό, αφού θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο στη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των θεωρητικών εξετάσεων σε ιδιώτες.


Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι το μέγιστο τέλος της θεωρητικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών θα είναι €30 εκ των οποίων €3 θα αποδίδονται στο κράτος ως διοικητικό τέλος, άλλα €4,31 ως ΦΠΑ και €22,69 ανά υποψήφιο, που θα παρακάθεται στη θεωρητική εξέταση, θα είναι η αμοιβή του ιδιωτικού φορέα που θα αναλάβει τις εξετάσεις.

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αφού εγκριθεί η σχετική νομοθεσία από Υπουργικό και Βουλή και ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα εξεταστικό κέντρο σε κάθε αστικό κέντρο – Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφος, Παραλίμνι. Πέραν του κριτηρίου του χαμηλότερου τέλους, ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει τους απαραίτητους χώρους και τον εξοπλισμό, ενώ ιδιαίτερα αυστηρές θα είναι οι απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας δεδομένων και διασφάλισης του αδιάβλητου της εξέτασης.

Ο φορέας θα διενεργεί την εξέταση στις δικές του εγκαταστάσεις και θα εκδίδει πιστοποιητικό. Το σύστημά του θα είναι συνδεδεμένο με το μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών.

Στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκφράσουν απόψεις και σχόλιά τους, πέραν του ύψους του τέλους και σε σχέση με τους όρους και τις τεχνικές απαιτήσεις και το κόστος παροχής της υπηρεσίας. Ιδιαίτερα, ζητούνται οι απόψεις και σχόλια ενδιαφερομένων σε σχέση με τις απαιτήσεις για τους χώρους, τη διαρρύθμιση των χώρων, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και λογισμικό και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, και την περίοδο ανανέωσης των ερωτήσεων που θα βρίσκονται στη βάση δεδομένων του λογισμικού εξέτασης.

Θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για πρακτικές εξετάσεις

Παράλληλα, ζητούνται απόψεις για το πλαίσιο ασφάλειας των δεδομένων, για τις απαιτήσεις διασφάλισης του αδιάβλητου των εξετάσεων και τις γλώσσες που μπορεί ή πρέπει να χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ζητούμενων είναι η δυνατότητα μέσω ιστοσελίδας για πλήρη ενημέρωση των υποψήφιων οδηγών όπως και δοκιμαστικές εξετάσεις. Πρόθεση του ΤΟΜ είναι οι θεωρητικές εξετάσεις μέσω υπολογιστών να επεκταθούν στο άμεσο μέλλον και στους υποψήφιους για επαγγελματικές άδειες οδήγησης, λεωφορείων, ταξί και φορτηγών.

Η συνολική επένδυση που απαιτείται, για τη λειτουργία του συστήματος θεωρητικής εξέτασης μέσω υπολογιστών για μια πενταετία –που θα είναι και η διάρκεια ανάθεσης στον ιδιωτικό φορέα που θα επιλεγεί– είναι €2,5 εκατ. δηλαδή περίπου €500.000 ετησίως.

Το ΤΟΜ υπολογίζει ότι θα διεξάγονται τουλάχιστον 23.000 θεωρητικές εξετάσεις οδηγών ετησίως, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος, το 2015 έγιναν από το ίδιο το Τμήμα 23.309 θεωρητικές εξετάσεις ενώ το 2016 έγιναν 23.314 θεωρητικές εξετάσεις οδηγών.

Να σημειωθεί ότι αν οι εξεταστές οδηγών του ΤΟΜ αποδεσμευτούν από τις θεωρητικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, θα αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος που θα διαθέτουν για τις πρακτικές εξετάσεις οδηγών, κάτι που από μόνο του θα επιλύσει σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο πρόβλημα της καθυστέρησης στην εξασφάλιση ημερομηνίας για εξέταση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ