2017-07-07 10:30:28
Φωτογραφία για Η επιστροφή του Τραμπ στην Ευρώπη - Θα είναι καλύτερη από την πρώτη φορά;
Ο αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ άφησε τη γεμάτη υγρασία και λάσπη Ουάσιγκτον την Τετάρτη, για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη. Προσγειώθηκε στην Πολωνία το βράδυ της Τετάρτης για μια σύντομη περιήγηση εν όψει του κυρίου θέματος της ατζέντας του: της συνόδου της ομάδας των 20 στο Αμβούργο. Εκεί, ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από τις περισσότερες απόψεις, η επίσκεψη του Τραμπ στη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο της G7 στη Σικελία τον Μάιο, δεν πήγαν καλά. Σηματοδοτήθηκε από αμήχανες δημόσιες δηλώσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και δηκτικά σχόλια κατ' ιδίαν. Την επόμενη εβδομάδα, προφανώς οργισμένος από τα αυτάρεσκα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μια σφιχτή χειραψία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τραμπ αποφάσισε να απομακρυνθεί από την Ευρώπη και να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.


Στην επιστροφή του Τραμπ στην Ευρώπη, διακυβεύονται πολύ περισσότερα και η πιθανότητα για γκάφες είναι ίσως μεγαλύτερη.

Η σκιά της βορειοκορεατικής κρίσης

Το μεγάλο, παγκόσμιο αίνιγμα στο μυαλό όλων μας βρίσκεται πιο ανατολικά. Το δώρο της Βόρειας Κορέας στους Αμερικανούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας - μια πρώτη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου - ήταν ίσως η πιο προκλητική κίνηση της. Καταδικάστηκε έντονα από αξιωματούχους των ΗΠΑ και προκάλεσε μια επείγουσα συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

Η Νίκι Χάλεϊ, πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η επιλογή χρήσης στρατιωτικής δύναμης κατά της Βόρειας Κορέας ήταν στο τραπέζι. Κάλεσε την Κίνα, της οποίας ο πρόεδρος θα είναι στο Αμβούργο, να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν ένα ψήφισμα για την επέκταση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Οι Κινέζοι και Ρώσοι ομόλογοι της Χάλεϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας τάχθηκαν ενάντια στην κλιμάκωση και προχώρησαν σε περαιτέρω διάλογο. Αναμένεται ότι οι ανησυχίες σας για τη βορειοκορεατική απειλή θα έρθουν στην επιφάνεια κατά τη σύνοδος κορυφής.

Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Την Παρασκευή, η μεγαλύτερη εστίαση για πολλούς Αμερικανούς θα είναι στο τετ α τετ μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, μια συνάντηση που αναμενόταν από την νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο. Τους μήνες που πέρασαν, η προθυμία του Τραμπ να διορθώσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο αντιμετώπισε μια οργή αντιπαράθεσης στο εσωτερικά, όσον αφορά τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ και την ύποπτη συμπαιγνία μεταξύ των μελών του στρατοπέδου του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων. "Για το άμεσο μέλλον, το πιο σημαντικό θέμα σχετικά με την ατζέντα των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας θα είναι η αποφυγή άμεσης σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο", δήλωσε ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του κέντρου Carnegie Moscow.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συνεργάτες του έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τον Τραμπ -ο οποίος φαίνεται εμφανώς αντίθετος στην προετοιμασία- πριν από τη συνάντηση. Οι τρέχουσες διαμάχες για τη Συρία και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων ακανθωδών θεμάτων, αναμένεται να συζητηθούν. Ωστόσο, ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας Χ. Ρ. ΜακΜάστερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ δεν έχει "συγκεκριμένη ατζέντα" για τη συνάντηση και υπάρχει φόβος ότι ο Τραμπ, ένας αρχάριος σε έναν κόσμο ρεαλπολιτίκ όπου ο Πούτιν είναι κυρίαρχος, μπορεί να απορροφηθεί σε προβληματικές συζητήσεις.

"Θα μπορούσε να καταλήξει όλη τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από θέματα του [Πούτιν] και τους όρους του", δήλωσε ο Γιον Φίνερ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. "Υπάρχει μια δικαιολογημένη νευρικότητα στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με αυτή τη συνάντηση και το πώς τη διαχειρίζονται επειδή βλέπουν πολλούς πιθανούς κινδύνους", δήλωσε ο Στίβεν Πάιφερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στους New York Times . "Υπάρχει αυτό το γκρίζο σύννεφο για τον πρόεδρο όσον αφορά τις έρευνες για σκευωρία, κι έτσι κάθε είδους συμφωνία πρόκειται να εξετασθεί λεπτομερώς -'πρόκειται για μια παράδοση στους Ρώσους;'"

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Τραμπ έχει ελάχιστες καλές επιλογές για να χορηγήσει ή να κερδίσει παραχωρήσεις από τον Πούτιν. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, καμία συμφωνία δεν μπορεί να είναι η καλύτερη συμφωνία προς το παρόν.

Μια περίεργη επίσκεψη στην Πολωνία

Πριν να αντιμετωπίσει την G-20 στο Αμβούργο, ο Τραμπ θα απολαύσει μια πιο ευτυχισμένη στιγμή στην Πολωνία. Η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας είναι ιδεολογικά φιλική προς το λαϊκισμό του και η Βαρσοβία είναι αντίθετη με μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού κατεστημένου σε πλήθος ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εχθρότητας προς τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

Η ομιλία του Τραμπ σε ένα εθνικιστικό μνημείο στην πολωνική πρωτεύουσα θα δώσει και στις δύο κυβερνήσεις μια ευχάριστη εικόνα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, η Βαρσοβία υποσχέθηκε συγκεκριμένα στο Λευκό Οίκο πλήθη που θα ζητωκραυγάζουν, στο πλαίσιο της επίσκεψης Τραμπ. Οι δηλώσεις του Τραμπ, δήλωσε ο ΜακΜάστερ, αναμένεται να "χαράξουν ένα όραμα, όχι μόνο για τη μελλοντική σχέση της Αμερικής με την Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της διατλαντικής μας συμμαχίας".

Η αναμέτρηση στη G-20

Η ομιλία στη Βαρσοβία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για το τι θα συμβεί στο Αμβούργο. Ήδη, χαράσσονται οι γραμμές μάχης για την απόρριψη του Τραμπ της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, την φαινομενική απάθεια του προς την φιλελεύθερη τάξη των ΗΠΑ και την εχθρότητα του προς την παγκοσμιοποίηση.

Ευρώπη και Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα σχέδια για μια νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ωθήσουν τους ομολόγους τους στη G-20 να πάρουν σκληρότερα μέτρα για τις πρακτικές εξαγωγής χάλυβα της Κίνας. "Οι διαφορετικές εμπορικές προσεγγίσεις έχουν κάνει την G-20 ως ένα πιθανό σταυροδρόμι για τη διεθνή οικονομική τάξη", όπως σχολιάζουν αναλυτές.

"Όποιος σκέφτεται ότι τα προβλήματα του κόσμου μπορούν να επιλυθούν με απομονωτισμό και προστατευτισμό απλώς έχει παραισθήσεις", προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, σε μια λεκτική επίθεση με σαφή στόχευση στον Τραμπ. Οι διαφορές μπορούν να επιδεινωθούν μόνο κατά τη σύνοδο κορυφής. "Η αντίθεση μεταξύ των επισκέψεων στην Πολωνία και τη Γερμανία θα μπορούσε να προκαλέσει την επανεμφάνιση της αφήγησης της 'παλιάς Ευρώπης' σε σχέση με την 'νέα Ευρώπη' που χάλασε τις διατλαντικές σχέσεις πριν από μια δεκαετία", έγραψε ο Ντέρεκ Τσόλετ, πρώην αξιωματούχος του Ομπάμα, αναφερόμενος στο πώς η διοίκηση του προέδρου Τζορτζ Μπους διαφώνησε με κορυφαία έθνη στη Δυτική Ευρώπη κατά την εισβολή του Ιράκ το 2003. "Μετά από μια ξεσηκωτική στάση στη Βαρσοβία, είναι εύκολο να δούμε ότι η ομάδα Τραμπ πιέζει αυτή τη γραμμή, εξηγώντας τα προβλήματά της με την Ευρώπη όχι ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, αλλά ως ένα ζήτημα ειδικά για τη Γαλλία και τη Γερμανία". Αυτό θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα πριν από ένα ακόμα ταξίδι την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ θα επισκεφθεί το Παρίσι.

washingtonpost.com

antinews.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ