2017-07-11 09:08:57
Φωτογραφία για Ψάχνοντας τους Γενικούς Γιατρούς για τη νέα Πρωτοβάθμια και τις ΤΟΜΥ! Πόσοι λείπουν στο νέο σύστημα
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι Γενικοί Γιατροί στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τελικά όμως πόσοι γενικοί γιατροί χρειάζονται στο δημόσιο σύστημα;

Την τελική ευθεία για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και μαζί με τις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να ετοιμάζονται και οι γενικοί γιατροί να αναλάβουν θέσεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο: «Έρχεται μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως οι Γενικοί Γιατροί θα είναι οι κυρίαρχοι στο σύστημα καθώς το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι όλες οι χώρες που ανέπτυξαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βελτίωσαν αποδεδειγμένα τους δείκτες δημόσιας υγείας, επένδυσαν στην αυξημένη «παραγωγή» και αξιοποίηση των γενικών –οικογενειακών ιατρών.


Γι αυτό άλλωστε και οι αλλαγές που θα γίνουν στις ειδικότητες προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση: στον περιορισμό των εξειδικευμένων γιατρών και στην αύξηση της παραγωγής των Γενικών Γιατρών.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να δημιουργήσει μια «στροφή» προς την παραγωγή ειδικοτήτων με χαμηλή προσφορά όπως είναι φυσικά της γενικής ιατρικής, της γηριατρικής, της δημόσιας υγείας, της ιατρικής της εργασίας κ.α. αλλά και να μειώσει όσες ειδικότητες παρουσιάζουν σήμερα κορεσμό.

Βέβαια οι πρώτες αλλαγές στις ειδικότητες φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει παρότι το νομοσχέδιο δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

ΕΣΥ χωρίς Γενικούς Γιατρούς

Ωστόσο σήμερα ο αριθμός των Γενικών Γιατρών στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλός και βρίσκεται πολύ κάτω από το σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν τα στελέχη της Αριστοτέλους, στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, υπάρχει έλλειψη4.375 Γενικών Ιατρών, ή 6.073 γιατρών σε όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην περίπτωση βέβαια που η φροντίδα αυτή θα παρέχονταν αποκλειστικά από Γενικούς Ιατρούς.

Πάντως με την παρούσα παραγωγή Γενικών Ιατρών (τελευταία καταγραφή 2014), που ανέρχεται στους 196 (ένα ποσοστό της τάξης του 10% από τους νέους ειδικευμένους), θα χρειαστούν αναλογικά… 22 με 34 χρόνια για να αναπληρωθεί το έλλειμμα. Στην περίπτωση βέβαια που δε θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις, θανάτους ή μεταναστεύσεις σε άλλες χώρες.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ