2017-07-11 10:50:31
Φωτογραφία για «Ναρκω-πόλεμος» στο Αιγαίο
• Σκοτεινές διαδρομές.

• Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και Αθήνας - Άγκυρας μετά το επεισόδιο με το φορτηγό πλοίο που ήταν ύποπτο για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Ένας ιδιότυπος «ναρκω-πόλεμος» εξελίσ­σεται στο Αιγαίο, με την Τουρκία να προ­σπαθεί να εκμεταλλευθεί ακόμη κι αυτό το θέμα για να θέσει ζήτημα «μοιρασιάς» του Αρχιπελάγους, τους Αμερικανούς να δείχνουν ότι θέτουν ζήτημα εμπιστοσύνης προς την Άγκυρα και την Ελλάδα να γίνεται στόχος του τουρ­κικού εκνευρισμού μετά την αποτυχημένη από­πειρα νηοψίας φορτηγού πλοίου, ύποπτου για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Η αποτυχημένη προσπάθεια νηοψίας στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «ACT» από το Λιμε­νικό Σώμα προκάλεσε πολύ μεγάλο εκνευρι­σμό στην Τουρκία, ο οποίος εκφράστηκε με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιο­χή. Η Άγκυρα δεν έστειλε τα πολεμικά της για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, όπως πολλοί ενδεχομένως να πίστεψαν. Αυτό που ήθελε να δείξει κυρίως προς την Ουάσιγκτον, αλλά και προς την Αθήνα, είναι ότι στο Αιγαίο... απαιτεί να έχει τον πρώτο λόγο, για­τί μόνο εκείνη διαθέτει τα μέσα για να το ελέγ­χει αποτελεσματικά!


Ο Τούρκος υπουρ­γός Άμυνας Φικρί Ισίκ στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα δεν έκρυψε την ορ­γή του, όχι τόσο για τους προειδοποιητι­κούς πυροβολισμούς που έριξε το πλήρω­μα του σκάφους του Λιμενικού, αλλά για το γεγονός ότι «δεν μοιρά­στηκαν μαζί μας την πληρο­φορία για το ύποπτο πλοίο». Αυ­τό ήταν που τον ενόχλησε περισσό­τερο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ψεύδεται, διότι μόλις πέρασε στα τουρκικά ύδατα το ύποπτο πλοίο, το Λιμενικό ειδοποίησε τις Αρχές της γειτονικής χώρας για να το ελέγξουν. Η περιοχή μεταξύ Ρόδου και τουρκικών παραλίων δεν είναι και τόσο μεγάλη. Η τουρκική ακτοφυλακή θα μπορούσε πολύ γρήγορα να επέμβει. Όμως το πλοίο έφθασε σε τουρκικό λιμάνι ανενόχλητο και στην Ελλάδα τουλάχιστον μάθαμε ότι δεν βρέθηκαν ναρκωτικά 48 ώρες μετά! Να υποθέσουμε ότι το... έψαχναν ή κάποιοι είχαν τον χρόνο να το ξεφορτώσουν;

Η πληροφορία για μεταφορά ναρκωτικών από το τουρκικό πλοίο δεν προερχόταν από ασήμαντη πηγή, κι ας ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος ότι η επιχείρηση ξεκίνησε από... ανώνυμη καταγγελία.

Η αμερικανική DEA είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές για την πιθανότητα το τουρκικό φορτηγό πλοίο να μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Μπορεί να μην έχουν το αλάθητο οι Αμερικανοί, αλλά τις περισσότερες φορές έχουν σωστή πληροφόρηση σε τέτοιες υποθέσεις. Η αντίδραση του καπετάνιου του τουρκικού φορτηγού κάνει αυτές τις υποψίες ακόμη πιο βάσιμες αν και -όπως είπαν οι τουρκικές Αρχές- δεν βρέθηκαν ναρκωτικά στο πλοίο.

Προχειρότητα στην επιχείρηση

Ένα ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί όσο θα έπρεπε είναι η αποτυχία ολοκλήρωσης της επιχείρησης νηοψίας του φορτηγού πλοίου, που ήταν μάλλον αναμενόμενη από τη στιγμή που δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν. Η αποστολή ενός ταχύπλοου σκάφους για να ανακόψει την πορεία ενός αργού αλλά μεγάλου σε εκτόπισμα πλοίου ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, από τη στιγμή που στο πηδάλιο του πλοίου βρισκόταν ένας απρόθυμος να ελεγχθεί καπετάνιος. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στη Realnews ότι θα έπρεπε να έχουν ειδοποιηθεί άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να συνδράμουν με τα μέσα που διαθέτουν στη νηοψία του τουρκικού πλοίου. Αυτό που εννοούν μιλώντας για συνδρομή είναι η αποστολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων με ελικόπτερο, οι οποίοι θα επι­ βιβάζονταν στο πλοίο και θα πραγματοποιούσαν τη νηοψία, παρά τις αντιδράσεις του Τούρκου καπετάνιου. Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να το πράξει, αλλά φαίνεται ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι, αν και διαθέτουμε και τα μέσα και το εκπαιδευμένο προσωπικό για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Την αδυναμία ολοκλήρωσης της νηοψίας θέλησε να προβάλει η Άγκυρα με την αποστολή πολεμικών πλοίων και σκαφών της ακτοφυλακής της στην περιοχή. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με τις δηλώσεις του για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την επιχείρηση, αυτό το μήνυμα ήθελε να στείλει στην Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί βέβαια, με την επιλογή τους να μοιραστούν την πληροφορία που είχαν μόνο με τις ελληνικές Αρχές έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην Άγκυρα. Αυτό συνοψίζεται στη φράση «δεν σας εμπιστευόμαστε»!

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας περνούν κρίση σε όλα τα επίπεδα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι εμφανές Όχι, βέβαια, αδικαιολόγητα, αφού η Τουρκία έχει «λερώσει» τη φήμη της κι έχει υποστεί πλήγμα στην αξιοπιστία της μετά τις αποκαλύψεις για τις «εμπορικές σχέσεις» που είχε αναπτύξει με το ISIS.

Τα e-mail της περιόδου 2000-2016 που είχαν αποκαλύψει τα Wikileaks ενέπλεκαν τον γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ με την εταιρεία Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε τροφοδοσία του ISIS με πετρέλαιο. Ο γαμπρός του Ερντογάν φαίνεται να έχει συμμετοχή στις αποφάσεις της εταιρείας κα­θώς του ζητούν έγκριση για πρόσληψη προσω­πικού και μισθών. Ο Αλμπαϊράκ έχει επικοινωνία με την ελίτ της χώρας τονίζοντας την επιρ­ροή του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και φαίνεται να προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθώντας τις θέσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιο­σύνης και Ανάπτυξης. Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί μετά από όλα αυτά για την Τουρ­κία είναι πως είναι γενικώς «ευέλικτη» σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα.

Το περιστατικό με το πλοίο «ACT» αποτελεί άλλο ένα κομμάτι σε αυτό το παζλ. Η πληροφο­ρία των αμερικανικών για το πιθανό φορτίο του πλοίου βάζει πλέον στο κάδρο των παρά­νομων δραστηριοτήτων του ISIS και τη διακί­νηση ναρκωτικών.

«ACT»: Ο κομματικός ιδιοκτήτης και ο «σεσημασμένος» καπετάνιος

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ του πλοίου που ανα­στάτωσε το Αιγαίο για ένα 48ωρο είναι πλούσιο, αλλά καθόλου «κα­θαρό». Σύμφωνα με όσα οι Τούρκοι έχουν δημοσιοποιήσει:

• To «ACT» ανήκει σε συγγενή βου­λευτή του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ. Ιδιοκτήτης είναι ο Γιου- σούφ Ντουντάρ.

• Ο καπετάνιος του «ACT», Χαλούκ Σάμι Καλκαβάν, τον Μάρτιο του 2010 ήταν καπετάνιος πλοίου που ταξίδευε μαζί με το «Mavi Marmara» με προορισμό τη Γάζα και συνελήφθη από τους Ισραηλινούς. Οι καπετάνιοι τέτοιων απο­στολών μόνο... ακτιβιστές δεν εί­ναι. Οι σχέσεις τους με κρατικές υπηρεσίες είναι πάντα κάτι που απασχολεί.

• Το 2013, σε ερευνά σε άλλο πλοίο της εταιρείας το «Zeynep Dundar», στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας είχαν εντοπιστεί 3.400 σφαίρες.

• Τρίτο πλοίο της εταιρείας το 2014 ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπετρα και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 595 Σύρους πρόσφυγες!

Για την υπόθεση αυτή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολι­κής Κρήτης επέβαλε σε κάθε έναν από τους πέντε κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 595 χρόνων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Έδωσαν το όνομα του ιδρυτή της Αλ Κάιντα σε κεντρικό δρόμο της Πόλης

ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Αμπντουλάχ Γιουσούφ Αζάμ, θεολόγου, ιδεολογικού κα­θοδηγητή του ακραίου Ισλάμ και εμπνευστή του τζιχάντ, φέρονται να έδω­σαν οι δημοτικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης σε κεντρικό δρόμο της πό­λης σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της οργάνωσης Turkey Untold, που καταγγέλλει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου εκ μέρους της Άγκυρας. Όπως μάλιστα ισχυρίζεται στο προφίλ της η συγκε­κριμένη οργάνωση, «συνήθως φέρνει στο φως ειδήσεις που αγνοούν τα επί­σημα ΜΜΕ». Τη σχετική πληροφορία, πάντως δημοσιεύει και το site www. birgun.net. Στην ανάρτηση στο Twitter εμφανίζεται και ο χάρτης στον οποίο διακρίνεται η οδός Αμπντουλάχ Αζάμ, μήκους 29 χλμ. Γεννημένος το 1941, ο Αζάμ φέρεται να έχει εμπνεύσει βαθιά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον οποίο και έπεισε να μεταβεί στο Αφγανιστάν για να ιδρύσει μαζί του την οργάνωση Αλ Κάιντα. Παλαιστίνιος και σουνίτης ήταν επίσης από τους εμπνευστές του τζιχάντ στους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν, με στόχο την εκδίωξη των Σοβιετικών από τη χώρα. Σκοτώθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν το 1989.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒOΥΝOΠOΥΛOΥ[email protected]

(REAL NEWS-09/07/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ