2017-07-15 23:09:21
Φωτογραφία για Προβιοτικά, πρεβιοτικά και υγεία
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα οφέλη των προβιοτικών και πρεβιοτικών στην υγεία, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το ευρύ -όπως φαίνεται- φάσμα των πιθανών ευεργετικών τους δράσεων. Ο βασικότερος ρόλος τους, εντοπίζεται στη ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας και της λειτουργίας του εντέρου. Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι πιθανότατα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν.

Ας δούμε, όμως, σε τι διαφέρουν τα προβιοτικά από τα πρεβιοτικά και πώς συνδέονται με την υγεία. Με τον όρο προβιοτικά, αναφερόμαστε στους ζωντανούς μη παθογόνους μικρο-οργανισμούς, που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Στις πηγές προβιοτικών συγκαταλέγονται τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα.

Από την άλλη, τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων που δεν πέπτονται από τον οργανισμό και λειτουργούν ως «τροφή» για τα προβιοτικά, δηλαδή προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου
. Περιέχονται σε τρόφιμα όπως οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα πράσα, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, το σκόρδο, η μπανάνα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κριθάρι, η σίκαλη, το γιαούρτι και το κεφίρ, ενώ διατίθενται στην αγορά και ως συμπληρώματα διατροφής.

Τα προ- και πρεβιοτικά φαίνεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση των διαρροιών που οφείλονται σε λοιμώξεις ή λήψη αντιβιοτικών, σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και ανακούφιση των συμπτωμάτων σε φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ενώ από την άλλη, πιθανόν να δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, πέραν της εντερικής λειτουργίας, έχουν συσχετισθεί με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας και άλλων δερματικών παθήσεων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ