2017-07-16 10:41:34
Φωτογραφία για Επαγρύπνηση και συμμαχίες
ΑΡΘΡΟ

του υποστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους 18 μήνες υπάρχει μια σημαντική μείωση των ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας κυρίως από τα ανατολικά μας σύνορα. Ταυτόχρονα, έχει υπάρξει μια σχετική ομαλοποίηση στον τρόπο χειρισμού όλων αυτών που εισήλθαν ή εξακολουθούν να εισέρχονται πα­ράνομα, είτε ως οικονομικοί μετανάστες είτε ως πρόσφυγες.

Να μην ξεχνάμε ότι σε αμφότερες τις περι­πτώσεις η είσοδος είναι παράνομη, καίτοι στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν διεθνείς Συνθή­κες που περιγράφουν τις διαδικασίες χειρισμού αυτών των ανθρώπων.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές μειώνονται, για να εκτιναχθούν και πάλι μετά από ένα διάστη­μα.

Η αστάθεια σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής είναι ενδημική και βασικά αποσταθεροποιητικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και δεν φαίνονται ευοίωνες προοπτικές στον ορίζοντα, παρά τη σημαντική υποχώρηση του ISIS. Προβληματική και καιροσκοπική, όπως πάντα, και η κομβικής σημασίας συμπεριφορά της Τουρκίας.


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Βέβαια, οι αρ­χικές μετακινήσεις από τις βαλκανικές χώρες έχουν δώσει τη θέση τους σε εισροές από μου­σουλμανικούς λαούς της Ασίας και της Αφρι­κής.

Λογικά η χώρα μας έπρεπε να έχει αποκομί­σει μια τεράστια εμπειρία, ίσως και υποδομή, για την αντιμετώπιση αυτών των πιεστικών κα­ταστάσεων. Η ανάπαυλα που βιώνουμε σήμερα μας δίνει την ευκαιρία της προετοιμασίας στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και κυρίως τους εταίρους μας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σήμερα, ή καλύτερα χθες και μακρά των πιεστικών συνθη­κών και συναισθημάτων που δημιουργούν οι εικόνες των ναυαγών και των πνιγμένων στο Αιγαίο, θα έπρεπε ως Πολιτεία και κοινωνία να έχουμε με ευρεία συναίνεση καθορίσει τον τρό­πο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το θέμα δεν είναι πολιτικό ή ιδεολογικό, το θέμα είναι εθνικό, με οικονομικές και κοινωνι­κές συνέπειες, σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και ενδεχομένως καθοριστικό για τη μελλοντική επιβίωση του λαού μας.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-15/07/2017)

___________________________

* ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)

• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου

• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)

• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)

• Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

• 0030-210-6543131, 0030-6983457318 [email protected]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ