2017-07-16 20:43:26
Φωτογραφία για Με το όπλο παρά πόδα απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν
✓ Ανάβουν τα αίματα.

✓Στο Αιγαίο είναι στραμμένη η προσοχή των επιτελών του ΓΕΕΘΑ. Εξασφαλισμένη η ασφάλεια της κυπριακής ΑΟΖ από την πολυεθνική δύναμη που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή.

✓ Η Τουρκία στο παρασκήνιο πιέζει για να μπει στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Θηρίο που αλυχτά» ή «σκυλί που γα­βγίζει, αλλά δεν δαγκώνει»; Στο Πεντάγωνο δεν έχουν χρόνο για να απαντήσουν στο ερώτημα-δίλημμα για την Τουρκία και προετοιμάζονται κυριολεκτικά «για όλα», έχοντας ως δόγμα το «έσω έτοιμος». Η προσοχή των επιτελών του ΓΕΕΘΑ είναι στραμ­μένη στο Αιγαίο, καθώς στην κυπριακή ΑΟΖ η ασφάλεια έναντι της τουρκικής φραστικής -προς το παρόν- επιθετικότητας είναι περίπου εξα­σφαλισμένη. Όχι μόνο από τις ναυτικές δυνάμεις ΗΠΑ-Γαλλίας-Ισραήλ και Ελλάδας αλλά και από τα δισεκατομμύρια της TOTAL και της Exxon που δεν έχουν σκοπό να τα χάσουν Η Άγκυρα τις τελευταίες ήμερες έχει επιδοθεί σε μια σειρά κινήσεων, που όμως επί της ουσίας δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
. Έκδοση NAVTEX για ασκήσεις που δεν έγιναν, αποστο­λή πολεμικών πλοίων πέριξ της Κύπρου, ανακοι­νώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ με ύφος απειλητικό και συνάντηση μετά φωτογράφισης του Προέ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφα­λής της μυστικής υπηρεσίας ΜIT ήταν μερικά από τα «κόλπα» με τα οποία η Άγκυρα έδειξε τον εκνευρισμό της.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να κάνει «τσαμπουκά» χωρίς συνέπειες στην Κύ­προ. Έχει λάβει το σχετικό μήνυμα και από την Ουάσινγκτον και από το Παρίσι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το «ματς έχει λήξει». Αντιθέτως...

Η Τουρκία στο παρασκήνιο πιέζει για να μπει στο μεγάλο και κερδοφόρο παιχνίδι της εκμετάλ­λευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτι­οανατολικής Μεσογείου. Μια είδηση που καλύ­φθηκε από το «πολεμικό κλίμα» των ήμερων εί­ναι η επικείμενη επίσκεψη του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο Ισραήλ.

Ο γαμπρός του Ερντογαν είναι και υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και όπως ανακοινώθη­κε θα επισκεφθεί το Ισραήλ, προκειμένου να κλειστεί μια συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς αέριου που θα συνδέει τις δυο χώρες. Η ανακοίνωση έγινε από τον Γιουβάλ Στάινιτς, υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, το οποίο από την άλλη πλευρά έχει στείλει πο­λεμικά πλοία στην Κύπρο! Όλα αυτά δείχνουν ότι οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία δεν σταματούν εδώ.

Στρατιωτική απειλή

Η Ελλάδα έχει αυτήν τη στιγμή στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, με την αποστολή μιας κανονιοφόρου και μιας πυραυλακάτου. Με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τα γαλλικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία να πλέουν γύρω από την Κύπρο, δεν κρίνεται σκόπιμη προς το παρόν η αναβάθμιση αυτής της παρουσίας.

Αντιθέτως, προβληματισμός υπάρχει για το τι μπορεί να προκύψει στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους προχωρώ­ντας σε προκλήσεις που δεν τις συνηθίζουν. Η νυχτερινή «εισβολή» έξι μαχητικών αεροσκα­φών F-16 της τουρκικής Π.Α. την Τετάρτη προ­βλημάτισε το Πεντάγωνο. Οι Τούρκοι εμφανί­στηκαν με οπλισμένα αεροσκάφη, νύχτα, σε χαμηλή πτήση στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Οι νύχτες στο Αιγαίο εδώ και πολ­λούς μήνες είναι ανήσυχες, με τους Τούρκους να κάνουν ενέργειες που μοιάζουν να δοκιμά­ζουν τα αντανακλαστικό της ελληνικής αμυντικής μηχανής. Η επιλογή της Αθήνας στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής παραμένει σταθερή. Το μήνυμα προς την απέναντι πλευρά εκπέμπεται σταθερά τους τελευταίους μήνες προς την Τουρκία και το επανέλαβε με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν μίλησε για «σκυλί που δεν γαβγίζει» αλλά είναι έτοιμο να «δαγκώσει».

Τα επίπεδα ετοιμότητας σε όλα τα νησιά του Αιγαίου είναι μονίμως πλέον στο «κόκκινο» και η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων -και ρωσικών- που μπορούν να αντιμετωπίσουν εναέριες απειλές επιβεβαιώνει τη θεωρία περί του «αθόρυβου» πλην αποτελεσματικού σκυλιού-φύλακα για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα έχει κάνει σαφές στην Τουρκία, κυρίως μέσω του αμερικανικού παράγοντα, πως «δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί οτιδήποτε στο Αιγαίο». Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση και οι όποιες επιπτώσεις της στην άμυνα δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε «σβήσιμο των κόκκινων γραμμών» στο Αιγαίο.

Σε αυτό το κλίμα της εκπομπής αποτρεπτικού μηνύματος προς την Άγκυρα εντάσσεται και η περιοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Αιγαίο. Ο Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, επισκέπτονται από σήμερα Κάσο, Ικαρία, Σύμη, Αγαθονήσι, Χίο, Λήμνο, Παναγιά και Αϊ-Στράτη. Πρόκειται για νησιά που κατά καιρούς έχουν τεθεί στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο ΓΕΕΘΑ, πάντως, εκτιμούν ότι και στο Αιγαίο η Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρήσει οτιδήποτε ακραίο. Ένας από τους λόγους εκτιμούν κάποιοι ότι έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη δυσπιστία το καθεστώς Ερντογάν και δεν το κρύβουν. Στο πρόσφατο ταξίδι του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον η αμερικανική δυσπιστία προς την Άγκυρα ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Τελευταία αφορμή για την αναζωπύρωση αυτής της δυσπιστίας είναι η εμμονή του Ερντογάν να στηρίζει στρατιωτικά το Κατάρ, κάτι που φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει πολύ τις ΗΠΑ.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

Το μάθημα 

η άποψη του ΜΑΚΗ ΤΖΙΦΡΑ-Νομικού

ΤΙΜΗ θα πρέπει να αποδοθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στον Τάσο Παπαδόπουλο και στον Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι στάθηκαν ανυποχώρητοι το 2005, πιστοί στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων, αρνούμενοι το Σχέδιο Ανάν, λέγοντας το μεγάλο «όχι». Αν τότε αυτοί είχαν καμφθεί, λόγω του ότι η «ρεαλιστική»» πολιτική κατ’ εκείνη τη συγκυρία που ο διε­θνής παράγων άλλη λύση προέκρινε, χρόνια αργότε­ρα, η σημερινή κυβέρνηση και ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στεκούμενοι όρθιοι στην υπηρεσία της ίδιας εθνικής γραμμής, δεν θα ήταν δυνα­τόν να πετύχουν κατ’ αποτέλεσμα η Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο να απομονωθεί και οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις επ’ ωφελεία της Κύπρου για την άντληση υδρογονανθράκων ν’ αρχίσουν χωρίς την άδεια της γείτονος χώρας. 

Το συμπέρασμα είναι ότι όποιος αντέξει σε πιέσεις, ακόμα και πολεμικές, που σε διεθνές επίπεδο ασκούνται, και δεν απαλλοτριώσει τα δικαιώματα του πλούτου της χώρας που εκπροσωπεί σε «άλλους», μπορεί να πετύχει, όπως, εν προκειμένω, να μη ληστέψουν τον πλούτο της και να τον αξιοποιήσει υπέρ του λαού της. Δυστυχώς, μη επωφελείς ρεαλιστικές πολιτικές για την πατρίδα μας αποδεχθήκαμε εδώ από το 2010 και μετά! Η ιστορία με την Κύπρο δεν παύει, όμως, να είναι διδακτική. Γιατί έστω και τώρα μετά από χρόνια «κατοχής» μπορούμε και πρέπει να θέσου­με ορόσημα για μια στρατηγική απελευθέρωσης μέ­σω της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου μας σε υδρογονάνθρακες επ’ ωφελεία μας. 

Αναζητείται, λοιπόν, ο σχεδιασμός από πλευράς Ελλήνων πολιτι­κών μιας νέας στρατηγικής ορθολογικότητας που διά μέσου ενός τέτοιου δρόμου να μας οδηγήσει διά της εκμετάλλευσης του πλούτου μας και πάλι στην ανά­πτυξη, χωρίς «άδεια» από τον Σόιμπλε, όπως χωρίς «άδεια» του Ερντογάν θα γίνουν όλα στην Κύπρο. Το κυρίως «μάθημα» που πρέπει ν΄ αντλήσουμε είναι ότι χρειάζονται ηγέτες που να λένε και «όχι» εντέλει, όταν επιδιώκεται η καταλήστευση του πλούτου ενός λαού.

(REAL NEWS-16/07/2017) 

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ