2017-07-18 01:00:24
Φωτογραφία για Μια πανέμορφη λίμνη που κρύβει μια επικύνδινη εξέλιξη
Η λίμνη Kivu είναι μία από τις μεγάλες λίμνες της Αφρικής και βρίσκεται στα σύνορα του Κονγκό με τη Ρουάντα. Είναι η τρίτη από τις λίμνες στις οποίες έχουν γίνει “λιμναίες εκρήξεις”. Οι άλλες δύο είναι οι λίμνες Nyos και Monoun στο Καμερούν. Στο βυθό της λίμνης έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, με την ποσότητα του μεθανίου να υπολογίζεται σε 65 κυβικά χιλιόμετρα. Υπολογίζεται επίσης ότι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα φτάνει τα 256 κυβικά χιλιόμετρα, στοιχεία που καθιστούν την εν λόγω λίμνη μια “ωρολογιακή βόμβα”.

Η λίμνη βρίσκεται στους πρόποδες ηφαιστείων και πάνω από το ρήγμα της ανατολικής Αφρικής, σε μια περιοχή με έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση τόσων αερίων, που «υπάρχει ο κίνδυνος ξαφνικής έκλυσης, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει καταστροφική έκρηξη.

Κύματα διοξειδίου του άνθρακα θα προκαλούσαν ασφυξία σε ανθρώπους και ζώα στην περιοχή», όπως εξήγησε ερευνητής σε παρατηρητήριο, που βρίσκεται πάνω στις όχθες της λίμνης. Ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος. Κοντά στη λίμνη ζουν περίπου 2.000.000 άνθρωποι. Πριν από 30 χρόνια, τέτοιες εκρήξεις σε δύο λίμνες με αντίστοιχα επίπεδα αερίων, στο Καμερούν, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
perierga.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ