2017-07-19 16:04:33
Φωτογραφία για Τα στρατόπεδα «μαγνητίζουν» τους επενδυτές
Ξεκινά το δεύτερο κύμα παραχώρησης ακινήτων από το υπουργείο Άμυνας. Ανενεργές εκτάσεις του Στρατού και αεροδρόμια, όπως στο Τυμπάκι και στο Μάλεμε, τραβούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ποια «φιλέτα» διατίθενται στο Κολωνάκι, στο Σύνταγμα και στα Εξάρχεια

Οκτώ ακίνητα-«φιλέτα» και εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα που παρέμεναν χωρίς εκμετάλλευση επί σειρά ετών και ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η Υπηρεσία Αξιοποίησης, Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Προς αυτήν την κατεύθυνση θα προκηρύξει ισάριθμους διαγωνισμούς μέχρι το τέλος του μήνα, με τα στρατόπεδα και τα αεροδρόμια -τα οποία θα παραχωρηθούν σταδιακά- να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω της προνομιακής τοποθεσίας τους και της μεγάλης έκτασής τους.

Αυτό είναι το δεύτερο «κύμα» διαγωνισμών που προκηρύσσει η ΥΠΑΑΠΕΔ, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ικανών να ενισχύσουν σημαντικά τα κρατικά έσοδα
. Άλλωστε, στόχος της ΥΠΑΑΠΕΔ είναι να συνεισφέρει στα ταμεία του κράτους 250 εκατ. ευρώ ετησίως από την αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, οι προκηρύξεις για τα 8 ακίνητα έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) και μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να αναρτηθούν στη «Διαύγεια» οι όροι των διαγωνισμών, η διεξαγωγή των οποίων τοποθετείται χρονικά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση των εκτάσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ελληνικά και ξένα κεφάλαια έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, ερευνητικών κέντρων, εγκαταστάσεων logistics και εμπορικών καταστημάτων. Τρία από τα οκτώ ακίνητα που θα παραχωρηθούν ήταν και στο πρώτο «κύμα» των διαγωνισμών, οι οποίοι, ωστόσο, δεν τελεσφόρησαν. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο «La Mirage» και δύο ακίνητα στις οδούς Ξάνθου και Βαλτετσίου στην Αθήνα. Συνολικά, η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει περισσότερα από 1.400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, με την αντικειμενική τους αξία να αποτιμάται σε πάνω από 33 δισ. ευρώ. Από αυτά, περισσότερα από 300 -αρχικά- θα δημοπρατηθούν δημόσια μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών που θα διενεργηθούν σε μια φάση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-publicrealestate.gr.

Έντονο ενδιαφέρον

Μπορεί στη λίστα με τους διαγωνισμούς που αναμένονται να βρίσκεται μόνο ένα στρατόπεδο, αυτό του «Στρατηγού Νικολάου Ρόκα» στη Μάνδρα Αττικής, ωστόσο φαίνεται πως τα στρατόπεδα και τα αεροδρόμια, ιδιοκτησίας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι τα ακίνητα που αποτελούν «μαγνήτες» τόσο για ξένους, όσο και για Έλληνες επενδυτές. Το έντονο ενδιαφέρον αποδεικνύεται, μάλιστα, από τη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην στρατοπέδου «Λιόση» στα Άνω Λιόσια Αττικής που παραχωρήθηκε για 25 χρόνια στην εταιρεία Πάρκο Νερού, η οποία -εκμεταλλευόμενη την εγγύτητα του οικοπέδου με την Αττική Οδό- στοχεύει στη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου. Ειδικότερα, το στρατόπεδο «Στρατηγού Νικολάου Ρόκα» στη Μάνδρα Αττικής θα βγει άμεσα προς παραχώρηση για 20 χρόνια. Το ακίνητο, έκτασης άνω των 20 στρεμμάτων, είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση για εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κέντρα αποθήκευσης και διανομής ή άλλα επιχειρηματικά σχέδια. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν στην «R» πως ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους βρίσκεται και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που θέλει να μετατρέψει το στρατόπεδο σε εγκαταστάσεις logistics και χώρους αποθήκευσης.

Την ίδια στιγμή, το στρατόπεδο «Λοχαγού Απόστολου Ζαφείρη» -που θα βγει προς παραχώρηση εντός των επόμενων μηνών- στη Σύρο έχει προσελκύσει πλειάδα επενδυτικών κεφαλαίων, εγχώριων και ξένων, τα οποία έχουν ήδη καταθέσει στην ΥΠΑΑΠΕΔ τις προτάσεις τους για την εκμετάλλευση του ακινήτου. Μάλιστα, η δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού θέρετρου βρίσκεσαι στα σχέδια ισχυρού ελληνικού ομίλου που πολιορκεί έντονα το στρατόπεδο στην Ερμούπολη. Υποστηρικτικά στις βλέψεις των επίδοξων εκμισθωτών λειτουργεί η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του ακινήτου, λόγω της μεγάλης έκτασής του. Ακόμη δύο στρατόπεδα, ανενεργά αυτήν τη φορά, στο Ηράκλειο Κρήτης βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα ακίνητα που προσελκύουν τους επενδυτές ενώ και το στρατόπεδο «Υπολοχαγού Δημητρίου Ζιώγα», που βρίσκεται στην περιοχή Καστράκι Τρικάλων (σε μικρή απόσταση από Καλαμπάκα - Μετέωρα), πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Το εν λόγω στρατόπεδο δύναται να χρησιμοποιηθεί για τουριστικά έργα μεγάλης κλίμακας συμπεριλαμβανομένων υποδομών για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Ισχυρή είναι η ζήτηση και για τα αεροδρόμια που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με εκείνα του Τυμπακίου στο Ηράκλειο Κρήτης και του Μάλεμε στα Χανιά να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο η διάθεσή τους αναμένεται να καθυστερήσει.

ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Τα ακίνητα-«φιλέτα» σε Κολωνάκι και Εξάρχεια ξαναβγαίνουν στο «σφυρί»

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

(REAL NEWS 16/07/2017 – ΕΥΑ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ - [email protected])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ. Εφικτή μεν, αλλά 2) Απόλυτη αποτυχία στην αξιοποίηση των 5 πρώτων «χακί» φιλέτων
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ