2017-07-20 08:48:40
Φωτογραφία για Αλλαγές σε δύο φάσεις στο σύστημα Τιμολόγησης
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Με το γρίφο της τιμολόγησης καταπιάστηκαν χθες Τετάρτη τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ανοίγοντας μια συζήτηση που επιδιώκεται να καταλήξει σε ουσιαστικές αλλαγές, σε δύο διαφορετικές φάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, η χθεσινή πρώτη συζήτηση έθεσε τις βάσεις και όλες οι πλευρές έδειξαν καλή διάθεση να βρουν την κοινή συνισταμένη, που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τις διαδικασίες τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα αποτρέπει τις στρεβλώσεις. Με τη διαδικασία της δεύτερης ανατιμολόγησης του έτους, όμως, να είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε δύο στάδια.

Άμεσες ριζικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν, λοιπόν, αλλά μπορούν να γίνουν κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις στο υπάρχον πλαίσιο τιμολόγησης, ώστε να φθάσουμε στο νέο Δελτίο Τιμών όσο το δυνατόν πιο ομαλά έως το τέλος του έτους. Στο ραντεβού της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την αποφυγή λαθών, όπως off patent φάρμακα με τιμές χαμηλότερες των γενοσήμων τους ή διαφοροποιήσεις σε σκευάσματα που προωθούνται με τη διαδικασία του co-marketing.


Το δεύτερο στάδιο των αλλαγών, που αφορά στα δελτία τιμών που θα ακολουθήσουν από το 2018 και μετά, σχετίζεται με ένα συνολικό ανασχεδιασμό του συστήματος τιμολόγησης. Είναι, άλλωστε, κοινώς αποδεκτό πως η τακτική των συνεχών μειώσεων δεν μπορεί να αποδώσει άλλους καρπούς, ούτε να οδηγήσει τελικώς σε εξορθολογισμό της δαπάνης.

Το θέμα της αναπροσαρμογής του τιμολογιακού πλαισίου έχει συμπεριληφθεί και στους στόχους της νέας Επιτροπής, κατ’ εντολή του Υπουργού Υγείας, ενώ αναφορά επί του θέματος είχε γίνει και σε επιστολή του ΣΦΕΕ στην Αριστοτέλους. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκεται και η σύνταξη μιας πρότασης Υπουργική Απόφασης, προς τον Ανδρέα Ξανθό, για το νέο πλαίσιο τιμολόγησης, η οποία θα είναι αποτέλεσμα σύνθεσης των απόψεων και κοινής συναίνεσης των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε να τεθεί στους Θεσμούς προς διαπραγμάτευση. ΣΦΕΕ και ΠΕΦ φέρονται να έχουν συμφωνήσει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, διαμορφωμένες σε ένα κοινό πλαίσιο. Στόχος είναι ένα σύστημα τιμολόγησης λιγότερο πολύπλοκο, σταθερό και αποδοτικότερο. Η εγκεκριμένη από τον Ανδρέα Ξανθό υπουργική απόφαση θα τεθεί στους θεσμούς και τον G. Carone, με τον οποίο αναμένεται να υπάρξει γύρος συζητήσεων από το Σεπτέμβρη και απέναντι στον οποίο η ελληνική πλευρές επιδιώκει να παρουσιάσει ένα αρραγές μέτωπο.

Πέραν από το θέμα του συστήματος τιμολόγησης, η αγορά αναμένει και την κατάθεση τροπολογίας με τις αλλαγές στο «πολυώνυμο Μπερσίμη» για το ενοποιημένο rebate. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εν λόγω αλλαγές θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που αναμένεται να κατατεθεί πριν το κλεισιμο της Βουλής.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ