2017-07-23 01:22:49
Φωτογραφία για ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ-Τα αφεντικά που έγιναν υπάλληλοι..(εικόνες)
Όλα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Δεν πλήρωσαν τις τράπεζες και τους τα πήραν όλα. Και τώρα από αφεντικά έγιναν

υπάλληλοι. Υπάλληλοι στην εταιρία Καλογήρου που μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν δικιά τους. Και τώρα η εταιρία ανήκει στον Σάμι Φάις. Ο ένας δηλαδή ο Κωνσταντίνος Λεμονής είναι εμπορικός διευθυντής και ο άλλος δηλαδή ο Αλέξανδρος retail manager. Και ο τρίτος δηλαδή ο Φραγκίσκος έχει πάρει το σκάφος του και έχει εξαφανιστεί… Τα δυο αδέλφια τώρα είναι υπό τις εντολές του νέου αφεντικού και της κόρης του. Ένα κορίτσι μόλις 25 χρονών με εξαιρετικές σπουδές που όσοι το ξέρουν λένε ότι έχει τσαγανό , στρατηγική και όραμα.

Άννα και Κωνσταντίνος Λεμονής

Το δυσκολότερο καλοκαίρι

Πρόκειται για το δυσκολότερο καλοκαίρι της οικογένειας Λεμονή. Δεν είναι εύκολο να σου δίνει οδηγίες ένα αφεντικό. Και θα ακολουθήσει ένας ακόμα δυσκολότερος χειμώνας καθώς το φθινόπωρο η τράπεζα θα βγάλει σε πλειστηριασμό το σπίτι της οικογένειας στο Καστρί. Η τιμή του έχει οριστεί στα 870.000 ευρώ. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Η οικογένεια Λεμονή έχει διατηρήσει το 15% της νέας εταιρίας όμως χρωστάει στις τράπεζες το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Μάλλον δύσκολα να διατηρηθεί αυτό το ποσοστό καθώς οι μηνιαίες δόσεις είναι υψηλές.


Τα λάθη

Έβγαλαν εκατομμύρια αγόρασαν σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό , ιδιωτικά αερόπλανα, μεγάλα κότερα. Όμως έκαναν πολλά επιχειρηματικά λάθη. Υπερδανειστηκαν και όπως λένε όσοι τους γνωρίζουν δεν κατάλαβαν το βάθος της κρίσης. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει έναν επιχειρηματία ότι δεν συνειδητοποίησε ότι η κρίση θα κρατήσει τόσα πολλά χρόνια.

Πριν από 5 χρόνια (2012) φίλος της οικογένειας σε συζήτηση που είχε με έναν εκ των μελών της τον είχε ρωτήσει εάν φοβάται ότι η κρίση θα κρατήσει. Του είπε: “Βλέπω ότι συνεχίζεις την επιθετική πολιτική του 2009. Γιατί δεν υιοθετείς μια στάση περισσότερο αμυντική. Η κρίση θα κρατήσει χρόνια”. Η απάντηση ήταν: Δεν νομίζω θα βγούμε σύντομα από την κρίση.

To απλήρωτο lear jet και η κατοικία στο Μιλάνο

Πολλοί θυμούνται ότι στις εποχές της παντοδυναμίας της, η οικογένεια Λεμονή είχε την άνεση να μετακινείται με ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο είχε αγοράσει και τα μέλη της να μένουν σε glam κατοικία στο Μιλάνο, μια πόλη στην οποία ταξίδευαν πολύ συχνά για δουλειές.

Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με όσα ακούγονται και γράφονται ήταν πλέον αντιμέτωποι με χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία αποδείχθηκαν δυσβάσταχτα ως προς την εξόφλησή τους.

Γι’ αυτό άλλωστε πούλησαν προ μηνών την πολυτελή κατοικία που διέθεταν στην Ιταλική Μέκκα της μόδας, το Μιλάνο, εισπράττοντας ένα ποσό της τάξεως των έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ανθρώπων που γνωρίζουν το θέμα, η οικογένεια είχε διαβεβαιώσει τις τράπεζες ότι όλο το ποσό από την πώληση θα κατατίθεντο για αποπληρωμή χρεών του Ομίλου.

Κάτι όμως που τελικά δεν έγινε ποτέ, προκαλώντας ποικίλα σχόλια για τους Λεμονήδες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν βίωναν και τις πλέον ευχάριστες επιχειρηματικές τους στιγμές.

Παρά τις όποιες προσπάθειες των μελών της να αντιμετωπίσουν έστω και αργά την κρίση που χτύπησε και την «Καλογήρου» , μια εταιρία άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πιο elegant αλλά και πιο ακριβά υποδήματα που θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαπενταετία, κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε.

Μπορεί ο όμιλος «Καλογήρου» να γιγαντώθηκε στα χρόνια προ κρίσης, την τελευταία τετραετία όμως κλυδωνιζόταν από μια αγορά που συνεχώς συρρικνώνεται.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του mononews για το αεροσκάφος Beech 900 που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για επαγγελματικά κυρίως ταξίδια, το οποίο είναι στο έδαφος με απλήρωτες δόσεις από το 2009, ακολούθησε η πώληση του σπιτιού στο Μιλάνο.Φραγκίσκος Λεμονής. Τέως επικεφαλής Καλογήρου

Οι αγωγές

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, μεγάλη τράπεζα έκανε αγωγή στους Φραγκίσκο, Αλέξανδρο, Κωνσταντίνο και Μαρίνα Λεμονή για απλήρωτες δόσεις του συγκεκριμένου αεροπλάνου, οι οποίες εκκρεμούν από το 2009 μέχρι σήμερα.

Το συνολικό ποσό των δόσεων ανέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο ύψος των 4.000.000 ευρώ, το οποίο απαιτεί πλέον η τράπεζα, από τα μέλη της οικογένειας Λεμονή.

Το Μιλάνο και τα λουκέτα

Τελικά ο όμιλος που εισάγει στην Ελλάδα, διάσημα brands υποδημάτων και luxury items, όπως είναι η Prada, η Miu-Miu, η Hogan κ.α. δεν μπόρεσε να αποφύγει την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Καταστήματα όπως η ναυαρχίδα του Ομίλου στο Golden Hall έκλεισαν, το προσωπικό μειώθηκε και μετά την αγωγή της τράπεζας, τέλος και στις ιδιωτικές πτήσεις των μελών της οικογένειας.

Πάρα πολλοί αναρωτήθηκαν που κατέληξαν τα έξι περίπου εκατομμύρια από την πώληση του σπιτιού της οικογένειας στο Μιλάνο, το οποίο είναι πλέον μια ανάμνηση, από τα πάλαι ποτέ χρόνια της ψεύτικης ευδαιμονίας.

Πάντως σύμφωνα με τις τράπεζες δεν κατέληξαν στα ταμεία τους, γεγονός που εξόργισε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Κύκλοι της αγοράς έλεγαν τότε ότι διοχετεύθηκαν για την αγορά προϊόντων και άλλες υποχρεώσεις, λίγες εβδομάδες αργότερα όμως φάνηκε ότι η κατάσταση ήταν πλέον μη αναστρέψιμη.

Κύκλοι της οικογένειας μίλησαν για υποχρεώσεις που επιχειρήθηκε να καλυφθούν και για assets που δεν είχαν να κάνουν με το luxury way of living αλλά με τις δουλειές της εταιρείας που έχει συνεχείς «παρτίδες» με οίκους όπως η PRADA, TOD’s, Hogan, Miu- Miu και άλλους, η οποία όφειλε να διατηρεί ένα υψηλό στάτους για να κλείνει καλές συμφωνίες.

Σε μια αγορά που η κρίση σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και δεν συγχωρεί λάθη ήρθε η μοιραία Παρασκευή για τους Λεμονήδες, όταν παρά τις διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων μηνών προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, έξι μαγαζιά του Ομίλου σφραγίστηκαν, τέσσερα στο The Mall Athens του Αμαρουσίου και δύο στο Golden Hall.

Στο πρώτο έκλεισαν τα καταστήματα «Nine West», «Χαραλάς», «Geox» και «Nike»-το μοναδικό που ανήκε στον Όμιλο-ενώ στο Golden Hall έκλεισε το κατάστημα της «Καλογήρου» που ήταν το μεγαλύτερο στο συγκεκριμένο εμπορικό και ο «Χαραλάς».Σταματίνα Τσιμτσιλή, Αλέξανδρος Λεμονής και Μαριέττα Χρουσαλά

Δεν απαντούσαν

Η είδηση κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα ενώ κανείς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα των συγκεκριμένων καταστημάτων, το κλείσιμο των οποίων σηματοδότησε για τους έμπειρους γνώστες του θέματος το τέλος μιας εποχής.

Τότε ο κ. Αλέξανδρος Λεμονής έκανε λόγο για προσωρινό κλείσιμο των μαγαζιών λόγω νομικών ζητημάτων που θα διευθετηθούν ενώ οι διοικήσεις των δύο εμπορικών δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο.

Κύκλοι της αγοράς τόνισαν με βεβαιότητα ότι παρά τις εξαιρετικές σχέσεις του Ομίλου με την Lamda Development που διαχειρίζεται τα δύο εμπορικά, τα συσσωρευμένα χρέη οδήγησαν στην κατάσταση που διαμορφώθηκε με το κλείσιμο των έξι καταστημάτων.

Νόμιζαν ότι έγιναν Λάτσηδες

Την ίδια στιγμή όπως έλεγαν γνωστοί και φίλοι «η οικογένεια πληρώνει την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας τους, επειδή πίστεψαν ότι πουλώντας παπούτσια στην κ. Λάτση και την κ. Ζέιν, έγιναν και αυτοί μέλη της ελίτ».

Τους τελευταίους μήνες η αφόρητη πίεση των πιστωτριών τραπεζών ήταν τέτοια που σφραγίστηκαν ακόμη και προσωπικοί λογαριασμοί των μελών της οικογένειας.

Τότε σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν έδιναν τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» προκειμένου να σώσουν ότι σώζεται, μόνο που πλέον όλα συνέτειναν στο ότι αυτή η ύστατη μάχη χάνεται.

Υπήρξαν αρκετοί που πίστεψαν ότι η διαχείριση των δανειακών επιβαρύνσεων αλλά και της ίδιας της επιχείρησης θα πέρναγε στα χέρια ξένου fund, όμως τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ο πλειστηριασμός

Είναι τόσα πολλά τα χρέη που η Alpha Bank βγάζει σε πλειστηριασμό την μεζονέτα του Φραγκίσκου Λεμονή στην οδό Δάφνης της Νέας Ερυθραίας.

Ο πλειστηριασμός της μεζονέτας στο Καστρί έχει προγραμματιστεί από την Alpha Bank για τις 22 Νοεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς τις 870.000 ευρώ.

Τέλος εποχής

Έγινε πολύς λόγος για την για την ύστατη μάχη των Λεμονήδων και πιθανό να γίνει ακόμη περισσότερος για το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στον χώρο της υπόδησης.

Ο αγώνας του Φραγκίσκου, του Κωνσταντίνου και του Αλέξανδρου Λεμονή καθώς και των γονιών τους Μαρίνας και Κομνηνού, δεν έμοιαζε, ήταν άνισος, κυρίως από τα συσσωρευμένα λάθη που έκαναν.

Τον έδωσαν μέχρι τέλους αλλά έχασαν τελικά. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που παρά τα χρέη τους, διατηρούσαν μέχρι την Τετάρτη τη μεγαλύτερη αλυσίδα πώλησης υποδημάτων στη χώρα, έδωσαν έναν αγώνα σωτηρίας.

Αγώνα που δεν αφορούσε μόνο για την εταιρεία αλλά και την προσωπική του περιουσία που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Πολλοί μίλησαν για λάθος κινήσεις στην εποχή της κρίσης από την οικογένεια. Λάθη όπως η αγορά ιδιωτικού αεροπλάνου, του σκάφους Ramina, η απόκτηση κατοικίας στο Μιλάνο αλλά και η glam ζωή των μελών της.

Από την άλλη οι Λεμονήδες όπως τους αποκαλούν στην αγορά είναι μια οικογένεια που απασχολούσε εκατοντάδες ανθρώπους στα μαγαζιά της, και αν μη τι άλλο παρέμεινε για χρόνια συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντί τους.

Το μεγαλύτερο όμως λάθος που χρεώνονται τα μέλη της, είναι ότι καθυστέρησαν πολύ να αντιληφθούν την έκταση του προβλήματος στον όμιλο, αφού μόλις το 2013 ξεκίνησαν οι πρώτες διορθωτικές κινήσεις, με κλείσιμο μαγαζιών και αργότερα κάποιων μπουτίκ, όπως αυτή των Dolce & Gabanna.

Μέχρι εκείνη την χρονιά θεωρούσαν πως αντιμετώπιζαν μια «τρέχουσα κρίση», που θα διαρκούσε δύο η το πολύ τρία χρόνια, η οποία δεν θα οδηγούσε στις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

Τώρα τα μέλη της οικογένειας Λεμονή, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να εντρυφήσουν σε μια άλλη πολύ διαφορετική κατάσταση στην οποία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή την δουλειά δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Για την ακρίβεια όπως τόνιζε έμπειρο στέλεχος της αγοράς, δεν θα έχουν πια κανένα λόγο στην λήψη των αποφάσεων για την μέχρι προχθές εταιρία τους που χάθηκε από τα χέρια τους, όπως η άμμος που γλιστράει από τα χέρια σου στην παραλία…  πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ