2017-07-26 09:30:32
Φωτογραφία για «ΙΕΡΟΣ» ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Έκθεση-κόλαφος πανίσχυρης αμερικανικής επιτροπής για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη γείτονα.

Η Τουρκία μπήκε στα «μαύ­ρα κατάστιχα» της πανί­σχυρης USCIRF (United States Commission on International Religious Freedom, θεσμοθετημένη με απευ­θείας αναφορά στον εκάστοτε Πρόε­δρο των ΗΠΑ και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας), της αμε­ρικανικής επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία. Στην ετή­σια έκθεσή της για τη διεθνή κατά­σταση των θρησκευτικών ελευθερι­ών το 2017, διαπιστώνει επιδείνωση και συστηματική παραβίασή τους σε παγκόσμια κλίμακα: «Οι παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών βαθαίνουν στον κόσμο, ενώ σημειώνεται σημαντικός αριθμός βίαιων περιστα­τικών, όπως επιθέσεις σε θρησκευ­τικές μειονότητες, σφαγές αθώων, καταστροφές τόπων λατρείας, ακόμη και απόπειρες γενοκτονίας. Αυτό το πλήθος των φρικιαστικών εγκλημά­των συχνά περνά απαρατήρητο λόγω του τοπικού χαρακτήρα του».


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συντάχθηκε τον Απρίλιο και στάλθηκε άμεσα στους πλέον αρ­μοδίους, δηλαδή στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τους αντίστοιχους επικεφαλής στο Κογκρέσο (Γερουσία και Βου­λή των Αντιπροσώπων), η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τις θρησκευ­τικές ελευθερίες θρησκευτικών μειονοτήτων, χωρίς να διασφαλί­ζει νομικά ακόμα και πολυπληθείς ομάδες σουνιτών (σ.σ: εννοεί τους οπαδούς του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν). Η έκθεση κάνει σαφείς αναφορές στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016 (το αποτυχημέ­νο πραξικόπημα στη γείτονα), τονί­ζοντας ότι η κατάσταση είναι ακό­μα πιο δυσχερής πλέον με συμπε­ριφορές εκ μέρους του τουρκικού κράτους που σε αρκετές περιπτώ­σεις έχουν εκτραχυνθεί. Μάλιστα, η αμερικανική επιτροπή κατατάσσει την Τουρκία στην κατηγορία «2», βεβαιώνοντας σειρά παραβιάσεων στις θρησκευτικές ελευθερίες. Προτείνει, δε, την ένταξή της στην κατηγορία «Tier 2» (μαζί με το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, την Κούβα, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Λάος και τη Μαλαισία).

Κι άλλοι στο στόχαστρο

Στον κατάλογο των παραβιά­σεων των θρησκευτικών ελευθε­ριών γίνεται σαφής αναφορά στην ορθόδοξη κοινότητα, ιδιαίτερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένος ορισμός πλέον για τη θρησκευτική γενοκτο­νία, ο οποίος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για τα ειδεχθή εγκλή­ματα του ISIS. Στην ίδια έκθεση η αμερικανική επιτροπή ανεβάζει στην κατηγορία «10» τη Ρωσία, προτείνοντάς την ως «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας», σε συμφωνία με τον αμερικανικό νόμο περί διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας του 1998, κατηγορώντας τη για ιδιαίτερα σο­βαρές παραβιάσεις της θρησκευτι­κής ελευθερίας. Η επιτροπή με τη φετινή έκθεσή της διατηρεί εξάλλου στην ίδια κατηγορία («10») τις Μιανμάρ, Κίνα, Ερυ­θραία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν, ενώ εντάσσει για πρώτη φορά σε αυτή έξι χώρες (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρωσία, Συρία και Βιετνάμ).

Από την έκθεση της πανίσχυρης αμερικανικής επιτροπής δυστυχώς δεν λείπει και η Ελλάδα, η οποία αυτή τη φορά «κατηγορείται» για τη μη έγκαιρη έγερση του τεμένους στην Αττική, παρά την ελληνική κυ­βερνητική δέσμευση, και μάλιστα διά σχετικού νόμου, η υλοποίηση της οποίας καθυστερεί λόγω των δυσχερειών που προβάλλει η ελληνορ­θόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με την επιτροπή. Σημειώνεται ότι την έκθε­ση αποκάλυψε στο σύνολό της, και στα ελληνικά, ο «Greek American News Agency». 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-21/07-24/08/17)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ