2017-08-03 08:22:44
Φωτογραφία για Όταν το rebate “έγινε” clawback
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

“Κεφάλι πήρε” το ποσό του rebate έναντι του clawback το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η νέα μέθοδος υπολογισμού των αυτόματων εκπτώσεων που παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, το διαβόητο “πολυώνυμο Μπερσίμη”, που εφαρμόστηκε αναδρομικά από τις αρχές του έτους (διαβάστε εδώ) οδήγησε τελικά στην αύξηση του rebate το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως, φαίνεται πως συντέλεσε και στη μείωση του clawback, μια εξέλιξη που είχαν προβλέψει η φαρμακοβιομηχανία από την έναρξη της συζήτησης για το νέο ενοποιημένο rebate, όταν προειδοποιούσαν πως τελικά ο στόχος της μείωσης του ποσού της αυτόματης επιστροφής θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των υποχρεωτικών εκπτώσεων (διαβάστε εδώ).

Έτσι, σύμφωνα με τους τελικούς υπολογισμούς το clawback έκλεισε στα 180 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι 216 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα “κακά μαντάτα” ήρθαν με την αύξηση του rebate, το οποίο ανήλθε στα 220 εκατ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του έτους, από 165 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Στην πράξη, λοιπόν, οι φαρμακευτικες επιχειρήσεις φαίνεται πως θα πρέπει να “επιστρέψουν” ποσό αυξημένο κατά 19 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τους πρώτους 6 μηνες τους 2016.

Θυμίζουμε ότι, έντονες αντιδράσεις είχαν προκληθεί με τη δημοσίευση της διάταξης για το νέο rebate. Οι εταιρίες τόνιζαν πως η λανθασμένη διατύπωση και ο υπολογισμός του rebate βάσει της ex factory τιμής και όχι της τιμής που προκύπτει μετά την εφαρμογή υποχρεωτικών εκπτώσεων (ο ΕΟΠΥΥ προμηθεύτεται στη νοσοκομειακή τιμή, που είναι -8,74%, με επιπλέον μείωση 5%) δημιουργούν στρεβλώσεις. Το πρόβλημα παραδέχθηκαν Οργανισμός και Αριστοτέλους και η τροπολογία για την αλλαγή του τύπου αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή, όπως και έγινε στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (διαβάστε εδω). Μάλιστα, εκτιμάται ότι η διόρθωση του τυπου υπολογισμού του rebate αναμένεται να επιφέρει και ορισμένες αλλαγές στο ποσό, πιθανώς προς τα κάτω.

Συνολικά, πάντως, η φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 1,393 δισ. ευρώ το εξάμηνο, από τα οποία 945 εκατ. ευρώ αφορούν στα φαρμακεία κοινότητας και τα 448 εκατ. ευρώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ