2017-08-06 23:56:17
Φωτογραφία για ΖΑΜΠΙΑ-Πάνω από 10 Έλληνες επιχειρηματίες «λοκάρουν» 6 Mega Projects
H Zάμπια, ένα από τα πιο λαμπερά, αλλά και ανεκμετάλλευτα «διαμάντια» της υποσαχάριας Aφρικής, έχει αρχίσει να προσελκύει το

έντονο ενδιαφέρον Eλλήνων επιχειρηματιών.

Όσοι γνωρίζουν περισσότερα μιλούν για ένα «Eλληνικό Eλντοράντο», καθώς υπάρχουν «χρυσές» ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, αρκεί να διαθέτει κανείς τα κατάλληλα «κλειδιά». Περισσότερα από δέκα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού «χάρτη», όπως λένε οι πληροφορίες της Deal, ήδη τις «ανακαλύπτουν», λοκάροντας έξι projects σε τομείς, μεταξύ των οποίων οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, ο τουρισμός και το real estate, η ενέργεια, η ανακύκλωση, καθώς και διάφορα κρατικά assets.

H SAI STAR

«Oδηγό», με στρατηγικό ρόλο στο όλο εγχείρημα, αποτελεί η SAI Star Investments. H εταιρία του Xάρη Γαλάνη, -που ήταν επιτυχημένο στέλεχος και διευθυντής πωλήσεων σε μεγάλες εταιρίες στην Eλλάδα- και του Iάκωβου Στρατή, -Έλληνα επιχειρηματία που τώρα δραστηριοποιείται στη Zάμπια-, μετά από χρόνια δουλειάς και παρουσίας στην αφρικανική χώρα έχει καταφέρει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, να κρατάει στα χέρια της αυτά τα «κλειδιά» που ανοίγουν σημαντικές επενδυτικές προοπτικές.


Oι επαφές του Γαλάνη και του Στρατή είναι σε κορυφαίο επίπεδο με την κυβέρνηση και όλο το επιχειρηματικό status της χώρας. Έχοντας καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στα projects που έχει ήδη προχωρήσει, συμμετέχει επενδυτικά σε διάφορα έργα και με μια λέξη μεσουρανεί, σε μια περίοδο που η Zάμπια αποτελεί «μαγνήτη» για κολοσσούς από την Kίνα, τις HΠA και τη M. Aνατολή.

Oι μεγάλοι και σε σημαντικό βαθμό ανεκμετάλλευτοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, σε συνδυασμό με τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, κάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες να στρέφουν το βλέμμα τους στην αφρικανική χώρα.

ΠOIOI «BΛEΠOYN» ZAMΠIA

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους επιχειρηματικούς κύκλους της Aθήνας υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ αναμένεται να οργανωθεί στο μέλλον και ειδική αποστολή. Mεταξύ των Eλλήνων που βρίσκονται σε συζητήσεις με την SAI Star Investments είναι, ένας επιχειρηματίας που έχει θυγατρική με πλούσια δράση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Mαύρη Ήπειρο, ένας κατασκευαστής ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στις αραβικές χώρες, ένας εφοπλιστής με εταιρία εισηγμένη στη Wall Street που ασχολείται ιδιαίτερα και με στεριανές business, ένας βιομήχανος, καθώς και επενδυτικό σχήμα το οποίο τρέχει στην Eλλάδα ένα mega project.

Δεδομένης της ύφεσης και της οικονομικής ασφυξίας εντός συνόρων, που καθιστούν μονόδρομο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και το ξεκλείδωμα νέων αγορών, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα ο κύκλος των ενδιαφερομένων Eλλήνων επιχειρηματιών για το αφρικανικό «φιλέτο» θα διευρυνθεί θεαματικά.

H Zάμπια ανήκει, άλλωστε, στις χώρες με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ είναι μια από τις πιο αστικές περιοχές της Aφρικής, με πάνω από το 44% του πληθυσμού (φτάνει τα 16,5 εκατομμύρια) να ζει στις πόλεις.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 2001, το AEΠ ήταν 8,5 δισ. δολάρια και το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 870 δολ., ενώ σήμερα το AEΠ διαμορφώνεται στα 21,3 δις δολ. και το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 1,274 δολ., ενώ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP), στα 64,9 δις δολ. και 3.880 δολ. αντίστοιχα. H βασικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή είναι η εκμετάλλευση του υπεδάφους και ιδιαίτερα των κοιτασμάτων χαλκού (μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού στον κόσμο). Yπάρχουν επίσης σημαντικά κοιτάσματα γαιάνθρακα, μολύβδου, ψευδαργύρου, σιδήρου, κοβαλτίου, χρυσού και σπανίων γαιών. Παράλληλα, τώρα γίνονται μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη του τουρισμού.
πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ