2017-08-26 11:24:57
Φωτογραφία για Π.Φ.Υ. χωρίς άσπρη μπλούζα στη χώρα του Ιπποκράτη
Γράφει η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)

Health Report.gr

Αναμενόμενο για εμάς, τους ανθρώπους που βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα της ΠΦΥ, το εξαιρετικά μικρό ενδιαφέρον των ιατρών για την προκήρυξη των ΤΟ.Μ.Υ.

Οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ιατρικός κόσμος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχής και ανοχής στις πολιτικές που απαξιώνουν την υπόσταση του Έλληνα ιατρού.

Ο ιατρός που σέβεται τις σπουδές του, τα ξενύχτια του, τις εργατοώρες στα Νοσοκομεία, την αγωνία, το άγχος, την ιατρική ευθύνη, έχει κουραστεί να αποτελεί βολικό δόλωμα που χρησιμοποιείται από το σύστημα κατά το δοκούν και μετά πετιέται στο καναβάτσο.

Ακόμη θυμάμαι την οργισμένη αντίδραση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπερτονίζοντας το πολυφορεμένο «ιατροκεντρικό» σύστημα της ΠΦΥ, όταν ξεστόμισα τη φράση: αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος.


Όταν προσπάθησα να εξηγήσω γιατί θα υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον των ιατρών για τα ΤΟ.Μ.Υ., ξαφνικά είχα προειδοποίηση ότι τελειώνει ο χρόνος ενώ κυβερνητική βουλευτής τόνισε ότι υπάρχει πληθώρα ιατρών που αποφοιτούν από τις ιατρικές σχολές ;;;; Προφανώς κανείς δεν την ενημέρωσε ότι απαιτείται ειδικότητα για τα ΤΟ.Μ.Υ.

Κλειστή ΠΦΥ ! Παρά τη θέληση των ασθενών και χωρίς αξιοποίηση του υπάρχοντος ιατρικού επιστημονικού προσωπικού της χώρας;

Η δύναμη των πολλών απέναντι στη λογική των ολίγων.

Για ποιο λόγο ένας οικογενειακός ιατρός που έχει προσφορά εργασίας στην Ευρώπη από 5.000-10.000€ με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να ασχοληθεί με τα ΤΟ.Μ.Υ. ;

Για ποιο λόγο να γίνει ο σούπερμαν της ελληνικής πρωτοβάθμιας με το 1/10 του μισθού και χωρίς προοπτική ; Με δομές φαντάσματα και άπειρες υποσχέσεις μελλοντικής μόνιμης αποκατάστασης, χωρίς υπαρκτό αντίκρισμα.

Ποιος επενδυτής που να σέβεται τον εαυτό του, θα αγόραζε «παλάτια» στην άμμο;

Η πολιτική ηγεσία πλαισίωσε τη μεταρρύθμιση, ονοματίζοντας συλλήβδην την υπάρχουσα ΠΦΥ, ιατροκεντρική, διεφθαρμένη και ακριβή. Καταργώντας τα κίνητρα, την κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αφαιρώντας την εξειδίκευση από το σύστημα, δημιουργώντας υποδεέστερα υποκατάστατα και επενδύοντας στην απόλυτη εξαθλίωση του ιδιωτικού ιατρείου.

Δημιούργησε ένα εξαμβλωματικό τερατούργημα ανάξιο της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού, έξω από την ελληνική πραγματικότητα, χτυπώντας αλύπητατο το βασικότερο πυλώνα του συστήματος, ισοπεδώνοντας τον.

Και γεύεται τις συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής.

Στη συλλογική ιατρική συνείδηση, τα ΤΟ.Μ.Υ. εξισώνονται ήδη με πράξη προσωπικής ήττας, εξαθλίωσης και επαγγελματικής αποτυχίας.

Το bullying στους ιατρούς να υποβάλουν αίτηση στα ΤΟ.Μ.Υ. έχει ήδη αρχίσει! Απειλές για απώλεια σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, υποσχέσεις για ανάληψη θέσης Διευθυντού στα ΤΟ.Μ.Υ. σε μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ κέντρων υγείας, εντέλλεσθε σε «ημέτερους» ιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους και να μεταπηδήσουν στα ΤΟ.Μ.Υ., φήμες για απώλεια δικαιώματος συνταγογράφησης και παρελκυστική σύμβαση – παγίδα ΕΟΠΥΥ !! Και άλλες ιστορίες καθημερινής τρέλας.

Άκρως λυπηρό ! Για τη χώρα, για τους ασθενείς, για τους ιατρούς και τους υγειονομικούς. Για τη δημόσια υγεία που καταβαραθρώνεται καθημερινά.

Έρχονται φουρτούνες … !

Άννα Μαστοράκου

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ