2017-09-03 16:10:24
Φωτογραφία για Ανακαίνιση και αξιοποίηση των παλαιών «στρατιωτικών παραπηγμάτων» του 401 ΓΣΝΑ στο Κολωνάκι
ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Ένα σημαντικό έργο ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στο κέντρο της Αθήνας, την ανακαίνιση και αξιοποίηση τριών παλαιών κτηρίων του Στρατιωτικού Νοσο­κομείου 401, συνολικού προϋπο­λογισμού 14 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττι­κής αποδεχόμενο τη σχετική εισή­γηση της αντιπεριφερειάρχη Ερμίνας Κυπριανίδου.

Πρόκειται για τα επονομαζόμε­να «στρατιωτικά παραπήγματα), του παλιού 401 στο Κολωνάκι (με­ταξύ του Ναυτικού Νοσοκομείου και του ΝΙΜΤΣ) σε χώρο ιδιοκτη­σίας της Εκκλησίας. Η προγραμμα­τική σύμβαση θα συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, της Εκ­κλησίας της Ελλάδος και του υ­πουργείου Πολιτισμού και Αθλητι­σμού, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Περι­φέρειας.

Σκοπός του έργου είναι η απο­κατάσταση των εκτεταμένων βλα­βών (καταρρεύσεις στεγών - τοί­χων και διαβρώσεις πατωμάτων) και η αναδιαρρύθμιση των χώρων για την επαναχρησή τους ως χώ­ρου πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων μουσειακού υλικού, ως αρχείου και βιβλιοθήκης.


Η αντιπεριφερειάρχης επισήμα­νε την ιστορική σημασία των κτη­ρίων καθώς παρέχονται σημαντικά στοιχεία τόσο για τη λειτουργία του νοσηλευτηρίου όσο και για την κοινωνική αντίληψη των προηγούμενων αιώνων, εφόσον κατασκευάστηκαν με βάση τις γαλλικές επιστημονικές αντιλήψεις, δηλαδή κατά περίπτερα, ώστε να αποφεύ­γεται η μετάδοση των μικροβίων.

Η κ. Κυπριανίδου, αναφερόμενη στα κτήρια, είπε ότι πρόκειται για «αξιόλογα μνημεία, χαρακτηριστι­κά δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, των αρ­χιτεκτονικών ρευμάτων της εποχής». Κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν από το 1877 για τη λει­τουργία και τις εγκαταστάσεις του 1ου Συντάγματος Πεζικού, απο­μεινάρια των οποίων είναι και με­ρικά από τα κτήρια του παλιού νο­σοκομείου καθώς και τα διατηρη­τέα κτίρια του Πάρκου Ελευθερίας, του Ναυτικού Νοσοκομείου και τα διατηρηθέντα από το ΝΙΜΤΣ. Από το 1904 και μέχρι το 1971 χρησιμοποιήθηκε για τη νοσηλεία των χιλιάδων ασθενών και τραυματιών των Βαλκανικών Πολέμων, του Μακεδονικού Μετώπου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού πολέμου.

Τέλος η κ. Κυπριανίδου δεν πα­ρέλειψε να αναφερθεί στην αρχιτε­κτονική των μικρών λιθόκτιστων αυτών κτισμάτων, τα οποία «απο­τελούν ίσως το τελευταίο δείγμα της στρατιωτικής νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, με μορφοπλαστικά νεογοτθικά στοιχεία, όπως είναι οι γωνιακοί λίθινοι πυργίσκοι ή πα­ρατηρητήρια και μια ενιαία και αδιάσπαστη πολεοδομική ενότητα, σπάνια και μοναδική για το κέντρο της Αθήνας, καθώς τα κτήρια, με τη χαρακτηριστική διάταξή τους, προσδίδουν στον χώρο παραδο­σιακό χαρακτήρα και θυμίζουν έ­ντονα κηπούπολη.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ