2017-09-07 09:12:59
Φωτογραφία για Αποκάλυψη: Έρχεται νέα προκήρυξη για γενικούς ιατρούς!
By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Λήγει αύριο η προθεσμία αιτήσεων για τις 2.868 θέσεις γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας, που αφορούν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον από παιδιάτρους, ενώ αντιθέτως απογοητευτική είναι η εικόνα στις θέσεις γενικών γιατρών στην επαρχία. Γι’ αυτό, ετοιμάζεται ήδη νέα προκήρυξη Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα προκήρυξη θα βγει μόλις ολοκληρωθούν οι επόμενες εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας της γενικής ιατρικής. Αυτές της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το διήμερο 14 και 15-9-2017 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (1η μέρα γραπτά και 2η ημέρα προφορικά).

Εκείνες της Θεσσαλονίκης επρόκειτο να ολοκληρωθούν αύριο. Συνεπώς, η νέα προκήρυξη αναμένεται να βγει στον αέρα, μετά τις 20 του μηνός και το αργότερο μέσα στον Οκτώβρη. Με στόχο, οι προσλήψεις να έχουν γίνει μέσα στον Νοέμβριο, ώστε μέχρι τα τέλη του χρόνου να ξεκινήσει το έργο τους στις ΤΟΜΥ.


Με άλλα λόγια, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αφού απέτυχε να προσελκύσει έμπειρους γενικούς γιατρούς, τώρα στοχεύει να δελεάσει τους γιατρούς, που μόλις θα έχουν λάβει την ειδικότητα της γενικής ιατρικής. Δηλαδή, πρακτικά, φιλοδοξεί να χτίσει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βασιζόμενη στους πιο άπειρους γιατρούς!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται στρυμωγμένη από δικά της λάθη και παραλείψεις, ρίχνει την ευθύνη στους συνδικαλιστικούς φορείς. Κατά πρώτο λόγο, στους φορείς των γενικών γιατρών και δευτερευόντως στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον πρόεδρό του Γ. Πατούλη, οι οποίοι με διαφορετικό τρόπο ο καθένας εξέφρασαν ανοιχτά ενστάσεις και αντιθέσεις με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση προσφέρει στους γιατρούς, που θα προσληφθούν με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σύμβαση για 2 χρόνια με καθαρή, μηνιαία αμοιβή 1.600 ευρώ. Η σύμβαση θα μπορεί να παραταθεί για άλλα 2 χρόνια και η χρηματοδότηση προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια. Επίσης, η προϋπηρεσία θα λαμβάνεται υπόψη για πρόσληψη στο ΕΣΥ.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των γενικών ιατρών ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι το πακέτο της αμοιβής και των κινήτρων είναι φτωχό για να προσελκύσει το ενδιαφέρον έμπειρων και ικανών γενικών γιατρών.

Επίσης, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό κίνητρο για γενικούς γιατρούς που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ (περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας), αφού για να προσληφθούν θα έπρεπε να παραιτηθούν από τη μονιμότητα. Άλλωστε, αν φύγουν από εκεί, θα μείνει ξεκρέμαστη η πρωτοβάθμια στις αγροτικές περιοχές.

Ακόμη, φαίνεται ότι δεν έπιασε ο έμμεσος εκβιασμός της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες γενικούς ιατρούς. Η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση, τότε θα περικοπούν σημαντικά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Δηλαδή, έλεγαν εμμέσως πλην σαφώς στους ιδιώτες “κλείστε το ιατρείο σας και ελάτε να πάρετε 1.600 ευρώ το μήνα”, διότι με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ θα παίρνετε κάτω 700 ευρώ!

Με αυτά και με αυτά, η ουσία είναι ότι έχει πάει περίπατο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης. Αρχικά, γύρω στον Απρίλιο, η κυβέρνηση έλεγε ότι θα δημιουργηθούν 50 ΤΟΜΥ μέσα στον Ιούνιο και συνολικά 250 μέχρι τα τέλη του έτους.

Τώρα, έχει κατεβάσει τον πήχη, που η ίδια έθεσε αδικαιολόγητα ψηλά και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός κάνει λόγο «για τις πρώτες ΤΟΜΥ μέσα στον Οκτώβριο»… Άρα, η λειτουργία των 250 μονάδων είναι φύσει αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Μένει αν δούμε ποιο θα είναι το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης…

Εκτός των άλλων, δυστοκία φαίνεται ότι υπάρχει στην ανεύρεση χώρων για τη φιλοξενία των ΤΟΜΥ, παρά το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να βρεθούν τα αναγκαία ακίνητα. Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι εκείνο που την ενδιαφέρει κυρίως είναι να λέει ότι κάνει τη μεταρρύθμιση, παρά να την κάνει όπως πρέπει…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ