2017-09-07 14:22:48
Φωτογραφία για Η «επιτυχία» της παραχώρησης του στρατοπέδου «Παύλου Μελά»
Του Λάμπρου Τζούμη

Αντιστρατήγου ε.α

Πριν μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη παρουσία του κυβερνητικού του εταίρου κ. Καμένου είχε ανακοινώσει την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο Δήμο.

Ο πρωθυπουργός που ξέρει να πουλάει με επιτυχία συμβολισμούς στις αριστερές ονοματοδοσίες σε σήραγγες, δεν είπε ούτε μια λέξη για τον ήρωα Παύλο Μελά το όνομα του οποίου φέρει το στρατόπεδο, αλλά μίλησε περί δικαίωσης των κοινωνικών αγώνων για ποιότητα ζωής και επιτυχή συμφωνία. Χθες εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται και επισήμως, η παραχώρηση στο δήμο Παύλου Μελά έκτασης 332.000 τετραγωνικών μέτρων, με αντάλλαγμα τη διάθεση στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας 83 διαμερισμάτων για ανάγκες στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.


Σύμφωνα με την προϋπάρχουσα συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2014, προβλεπόταν η παραχώρηση 52.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων να παραμείνει προς πολεοδόμηση επ’ ωφελεία του ΤΕΘΑ, ώστε να δημιουργηθεί πρότυπος οικισμός άνω των 200 διαμερισμάτων, με τις απαραίτητες προδιαγραφές για τις οικογένειες των στρατιωτικών. Προβλεπόταν επίσης να αποδίδεται υπέρ του ΤΕΘΑ για την εκπλήρωση της αποστολής ενίσχυσης του Π/Υ του ΥΠΕΘΑ και του ΜΤΣ. ποσοστό των κερδών που θα εισπράττει ο Δήμος, από κάθε εμπορική δραστηριότητα που θα αναπτύξει στην παραχωρούμενη έκταση (υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων, συνεδριακό κέντρο, χώροι εστίασης κλπ). Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί αμοιβαία επωφελής για τους όλους εμπλεκομένους φορείς και υπερκάλυπτε ποσοτικά και ποιοτικά τα συμφέροντα τόσο για το κοινωνικό σύνολο υπό την ευρύτερη έννοια όσο και για την Στρατιωτική Υπηρεσία.

Η «επιτυχία» λοιπόν της νέας συμφωνίας έγκειται αφενός στο ότι δεν παραχωρείται ποσοστό υπέρ ΤΕΘΑ και αφετέρου στα ανταλλάγματα. Αδιάψευστος μάρτυρας της «επιτυχίας» είναι οι αριθμοί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αντικειμενική αξία της παραχωρούμενης έκτασης δηλ. τα 53.000 τ.μ. στο ΤΕΘΑ με την προηγούμενη συμφωνία του 2014, ήταν περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των παραχωρούμενων 83 διαμερισμάτων με τη νέα συμφωνία ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ περίπου. Τα διαμερίσματα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές των απαιτήσεων που ισχύουν για τα στρατιωτικά οικήματα παγκοσμίως και για τις οικογένειες των στρατιωτικών που μετακινούνται ανά 2ετία - 3ετία (ασφάλεια, λειτουργικότητα, οικείο περιβάλλον, αναγνωρισιμότητα, συγκέντρωση, κλπ). Βρίσκονται διάσπαρτα και μεμονωμένα σε υποβαθμισμένη περιοχή, στην οποία κυριαρχούν συμμορίες ημεδαπών και αλλοδαπών «ελαφροχέρηδων», τοξικομανών και λοιπών περιθωριακών στοιχείων και εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με τα προβλήματα που θα προκύψουν σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (τροφοδοσία σε καύσιμα για ανάγκες θέρμανσης, κοινόχρηστα, κ.λπ), καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη διαμονή σ΄ αυτά. Το ποσό που απαιτείται για επισκευές των διαμερισμάτων ανέρχεται στα 300-400 χιλ. ευρώ περίπου και η αντικειμενική τους αξία σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο 5% της παραχωρούμενης έκτασης που προβλέπεται σύμφωνα με το Ν. 4407/2016.

Η τροπολογία λοιπόν που κατατέθηκε με τις ευλογίες και την υπογραφή του ΥΕΘΑ δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του αν το δήθεν ενδιαφέρον του κ. Καμένου, που συχνά διατείνεται ότι επιδεικνύει για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε.Δ. όπως το στεγαστικό είναι πραγματικό και αποτελεσματικό ή αποτελεί εμπαιγμό με καθαρά επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό στόχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Στον αέρα η παραχώρηση του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά»

2) Τo «ξεπούλημα» παραχώρησης του Στρατοπέδου «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ