2017-09-09 15:47:00
Φωτογραφία για ΑΕGΕΑΝ και ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ πρωτοπορούν στην εκπαίδευση των πιλότων (ENTYΠΟ)
Σε μια διαδικασία μοναδική στην Ευρώπη, κυβερνήτες της ΑΕGΕΑΝ εκπαιδεύτηκαν με αεροσκάφη της ΠΑ σε οριακές συνθήκες. Το ΒLUΕ βρέθηκε στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, παρακολούθησε τις πτήσεις και μίλησε με τους πιλότους για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

ΤΟ ΔΙΘΕΣΙΟ εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-6 ΤΕΧΑΝΙΙ έχει μόλις προσγειωθεί. Από το πιλοτήριο βγαίνει ο κ. Στέφανος Ζωγλοπίτης -Κυβερνήτης της ΑΕGΕΑΝ και Α320 Compliance & Efficiency Officer-, με το κράνος στο χέρι και τον ενθουσιασμό στα μάτια. «Είναι μια εμπειρία που ελάχιστοι πιλότοι σε όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν». Ο κ. Ζωγλοπίτης πέταξε με τον Αντισμήναρχο (I) Κωνσταντίνο Γράψα και η πτήση περιλάμβανε απαιτητικούς ελιγμούς, πτήση με μεγάλες γωνίες κλίσης, προσομοίωση απώλειας στήριξης κ.ά. - και δυνάμεις που σε μια κανονική επιβατική πτήση ο χειριστής δεν νιώθει ποτέ. Σκοπός είναι να αποκτήσει ο πιλότος σε πραγματικές συνθήκες την αίσθηση και την εμπειρία που θα τον βοηθήσουν να αναλάβει αποτελεσματικότερα δράση σε τυχόν δύσκολες καταστάσεις στη δουλειά του.


«Η πρωτοβουλία για συνεργασία με την ΠΑ ξεκίνησε από τους πιλότους της ΑΕGΕΑΝ», μας λέει ο κ. Οδυσσέας Λούγκλος, Κυβερνήτης της ΑΕGΕΑΝ και Α320 Deputy Chief Pilot. «Μετά τις κοινές μας πτήσεις σε airshows, ο Κυβερνήτης και Α320 Test Pilot της ΑΕGΕΑΝ κ. Σπύρος Γιαννακόπουλος είχε την αρχική ιδέα. Στη συνέχεια, η ηγεσία της ΑΕGΕΑΝ και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) συνεργάστηκαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Αφορμή για τη συνεργασία αποτέλεσε η οδηγία από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCΑΟ), σύμφωνα με την οποία όλοι οι πιλότοι θα πρέπει να περάσουν πρόσθετη εκπαίδευση για χειρισμό καταστάσεων που περιλαμβάνουν αεροσκάφος σε ασυνήθεις καταστάσεις και την επαναφορά του από αυτές (Upset Prevention and Recovery Training). «Η οδηγία προβλέπει μόνο εκπαίδευση σε εξομοιωτή». συνεχίζει ο κ. Λούγκλος. «Εμείς όμως, ως ΑΕGΕΑΝ, είμαστε ένα βήμα μπροστά, αφού πραγματοποιούμε πτήσεις με πραγματικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Είναι περισσότερα από όσα ζητάει η οδηγία, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2018. Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί από ομάδα πιλότων της ΑΕGΕΑΝ σε συνεργασία με πιλότους της ΠΑ». Η παρουσίαση του προγράμματος -που ονομάστηκε «The Sense of Flight»- έγινε από τον κ. Λούγκλο τον Μάρτιο του 2016 στην Μπανγκόκ, στο συνέδριο «Airbus Safety Conference» για την αεροπορική ασφάλεια, εντυπωσιάζοντας το ακροατήριο.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων της ΑΕGΕΑΝ ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 2017 στο ΣΜΕΤ (Σμήνος Μετεκπαίδευσης) και στην 361 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα και στόχος είναι να περάσουν από τη διαδικασία αυτή όλοι οι κυβερνήτες της ΑΕGΕΑΝ και της Olympic Air. Από την πλευρά της ΠΑ στις εκπαιδευτικές πτήσεις συμμετέχουν ο Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Γράψας, ο Σμήναρχος (I) Γαβριήλ Καραβλίδης, ο Επισμηναγός (I) Κωνσταντίνος Τσούνας (αξιωματικός επιχειρήσεων του ΣΜΕΤ) και ο Σμηναγός (I) Ιωάννης Λιγνός.

Το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης πραγματοποιείται στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής της ΠΑ, όπου οι πιλότοι της ΑΕGΕΑΝ και της Olympic Air υποβάλλονται σε τεστ υποξίας (σε θάλαμο από όπου αφαιρείται σχεδόν όλο το οξυγόνο) και σε τεστ αποπροσανατολισμού (όπου ο πιλότος αισθάνεται πώς είναι να πετάει χωρίς εξωτερικά σημεία αναφοράς). «Σκοπός ήταν να προσθέσουμε μία επιπλέον εμπειρία στην ήδη υπάρχουσα ως κυβερνήτες, σε καταστάσεις πτήσης που δεν μπορούμε να συναντήσουμε με τα δικά μας αεροσκάφη», εξηγεί ο Κυβερνήτης Ε. Μιχαήλ (Α320 Compliance & Efficiency Officer), ενώ ο Κυβερνήτης Κ. Κομνηνός (Α320 Line Training Captain) συμπληρώνει: «Με τα τεστ αυτά καταγράφουμε τα σωματογραφικά όρια του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, η ήδη πολύ μεγάλη εμπειρία μας συμπληρώνεται και εμπλουτίζεται. Οι απαιτήσεις της δουλειάς μας είναι υψηλές και η εκπαίδευση που λαμβάνουμε είναι συνεχής, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και ασφαλέστεροι».

Μιλώντας με τους πιλότους της ΑΕGΕΑΝ και της ΠΑ, διαπιστώνεις ότι, παρόλο που το αντικείμενο της εργασίας τους είναι εντελώς διαφορετικό -οι μεν μεταφέρουν τους επιβάτες τους με άνεση και ασφάλεια, οι δε είναι μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται την πατρίδα-, όλοι τους μοιράζονται το ίδιο πάθος για την αεροπορία, το ίδιο αίσθημα ευθύνης και τον ίδιο σεβασμό για την αποστολή τους. Γι’ αυτό και όταν βρέθηκαν μαζί στο πιλοτήριο του αεροσκάφους Τ-6, η συνεργασία και η συνεννόησή τους ήταν άψογες, σε υψηλότατο επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και πολύ φιλικές. Η συνεργασία της ΑΕGΕΑΝ με την ΠΑ είναι πολύχρονη και στενή και δεν περιορίζεται στο ότι πολλοί πρώην πιλότοι της ΠΑ βρίσκονται σήμερα στα πιλοτήρια της εταιρείας. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινές πτήσεις στη διάρκεια airshows στο Τατόι και στην Τανάγρα, ενώ έχουν διενεργήσει την άσκηση Renegade, όπου η ΠΑ «αναχαίτισε» ένα Airbus Α320 το οποίο προσομοίωσε απώλεια επικοινωνιών και πολεμικά αεροσκάφη το προσέγγισαν για να το κατευθύνουν στο έδαφος. Η σημερινή εκπαίδευση είναι το αποκορύφωμα αυτής της άριστης σχέσης.

Όλοι οι κυβερνήτες της ΑΕGΕΑΝ και της Olympic Air αναμένεται να περάσουν από τη διαδικασία και, όπως τονίζει ο κ. Λούγκλος, προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στην Ευρώπη που να πραγματοποιεί τέτοιες εκπαιδευτικές πτήσεις. Σε αυτό το ανεξερεύνητο για την πλειονότητα των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας κομμάτι, κάθε εκπαίδευση είναι προς όφελος του πιλότου, άρα και προς όφελος του επιβάτη.

Το τέλος της ημέρας βρίσκει τους πιλότους χαρούμενους, αλλά και με πλήρη επίγνωση της αποστολής τους. «Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που διευρύνει τις ικανότητές μας, αλλά και μία από τις ωραιότερες πτήσεις της καριέρας μου», λέει ο Κυβερνήτης Κ. Κομνηνός. Ενώ ο Κυβερνήτης Ε. Μιχαήλ τονίζει πως «εκτός από τα οφέλη της εκπαίδευσης, σε προσωπικό επίπεδο, ήταν μια υπέροχη στιγμή. Μπορέσαμε να δούμε και να ζήσουμε την πτήση και αυτό που αγαπάμε να κάνουμε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Και με σκοπό, πάντοτε, να διασφαλίζουμε ότι το ταξίδι για κάθε επιβάτη μας θα είναι άνετο, ασφαλές και πολύ ευχάριστο».

(BLUE 01/09/2017 – H METAΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ PDF ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ