2017-09-13 10:25:27
Φωτογραφία για ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP
Πολύ χαμηλά είναι ο πήχης των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι σύντομη ειδικά όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, καθώς κανένα από τα θέματα για τα οποία απαιτείται απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή,  οριστικοποίηση ατζέντας της 3ης αξιολόγησης, εκταμίευση υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, δεν έχει ωριμάσει.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Ταλίν αναμένεται να ταξιδέψει μόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χωρίς την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος συνήθως δίνει το «παρών» στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Εκτός απροόπτου, η συνεδρίαση θα κυλήσει με τον Έλληνα υπουργό απλώς να ενημερώνει τους ομολόγους του για τον προγραμματισμό που υπάρχει εν όψει της έναρξης της 3ης αξιολόγησης και τις όποιες αποφάσεις να μετατίθενται για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Στο ελληνικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με πλήθος ζητημάτων να είναι ανοικτά, κάτι που εμποδίζει να υπάρξει η όποια κινητικότητα στο ελληνικό ζήτημα:


1. Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι δανειστές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος είναι και ένας από τους δυσκολότερους δημοσιονομικά μήνες του χρόνου. Ο βασικός λόγος είναι ότι συμπίπτει χρονικά η προθεσμία καταβολής του ΕΝΦΙΑ με την προθεσμία καταβολής της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με αποτέλεσμα οι συνολικές ανάγκες για έσοδα του συγκεκριμένου μήνα να προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Η βασική αγωνία του οικονομικού επιτελείου εν όψει της 3ης αξιολόγησης είναι αν θα τεθεί από τους δανειστές θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018, έτος κατά το οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμο το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

2. Η Γερμανία έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Το θέμα «Ελλάδα» δεν είναι αδιάφορο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι πριν από τις εκλογές δεν θα υπάρξει καμία απάντηση από γερμανικής πλευράς όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πιέζει για περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, έχει μπει πρακτικά σε περίοδο αναμονής, περιμένοντας το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα.  

3. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μόλις τώρα ανέλαβαν έργο, κάτι που σημαίνει ότι θα περάσουν ημέρες για να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Δεδομένου μάλιστα του όγκου των προαπαιτούμενων -συνολικά πρέπει να εκπληρωθούν 95 μέχρι το τέλος του χρόνου, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν τμήμα της 3ης αξιολόγησης-, θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να σχηματιστεί σαφής εικόνα όσον αφορά το ποια από τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και ποια βρίσκονται σε εκκρεμότητα.  

4. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένει να ολοκληρωθεί και ο Σεπτέμβριος προκειμένου να δώσει αναλυτικά στοιχεία στους δανειστές σχετικά με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Από την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου και από το αν έχει διατεθεί το ποσό των τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση, θα κριθεί και η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που υπολείπεται μετά την απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο.

5. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση του όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θα θέσει για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Παραμένει ανοικτό το αν θα θέσει επιτακτικά ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή λήψης πρόσθετων μέτρων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 εντός των συμφωνηθέντων πλαισίων.

Εξωδικαστικός: Ικανοποίηση κλιμακίων

Η διαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα διεξάγεται η «fast track» διευθέτηση των οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι το ανοικτό θέμα στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που συζητείται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έμειναν ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν αύριο Πέμπτη το απόγευμα, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις τράπεζες, καθώς, πλέον, όπως προαναφέρθηκε, το μόνο θέμα που μένει σε εκκρεμότητα είναι η διαμόρφωση του πλαισίου για την αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, για τον καθορισμό αυτών των κριτηρίων θα πρέπει να υπάρξουν συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ, αλλά και τις τράπεζες, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή βάση αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων. Στη συνέχεια, όταν διαμορφωθούν τα κριτήρια, το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για αυτή την κατηγορία των οφειλετών. Βέβαια, η σύγκλιση των απόψεων των εμπλεκόμενων πλευρών και συνεπώς η διαμόρφωση των όρων της απόφασης δεν θεωρείται καθόλου εύκολη, διότι είναι δεδομένο ότι ο κάθε πιστωτής θα επιδιώκει τη διασφάλιση του μέγιστου δυνατού ποσού αποπληρωμής στις περιπτώσεις που διαγράφονται οφειλές.  Αναφορικά με την εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου του εξωδικαστικού, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τα τεχνικά κλιμάκια εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν στο ακέραιο, ενώ ικανοποιητική έκριναν και την έως τώρα συμμετοχή των επιχειρήσεων.  

«Κανένας λόγος ανησυχίας»

Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο CNBC. Είναι γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, τόνισε. «Το μισό, όμως, είναι προς τον ΕΜΣ και εμείς χρεώνουμε μόνο το κόστος δανεισμού μας, περίπου 1%. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος τώρα, καθότι δίνουμε δάνεια για διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ετών» εξήγησε.

''Ναυτεμπορική''

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ