2017-09-14 12:27:36
Φωτογραφία για FT: Ερχεται πιο κοντά η τελική αναμέτρηση με τη Β. Κορέα
Το καθεστώς του Kim Jong Un κλιμακώνει τις προκλήσεις αλλά οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες δεν μπορούν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή. Η επόμενη κρίση και το ερώτημα αν οδηγεί σε πόλεμο ή διαπραγματεύσεις.

By Gideon Rachman

Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας προκάλεσε συναγερμό και καταδικάστηκε όχι μόνο από την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ, αλλά και από το Τόκιο, το Πεκίνο και τη Μόσχα. Η νέα βόμβα που δοκιμάστηκε από την Πιονγιάνγκ είναι η ισχυρότερη έως σήμερα. Οι βορειοκορεάτες ισχυρίζονται ότι είναι βόμβα υδρογόνου και αυτό μπορεί να είναι ακριβές.

Η δοκιμή έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου το καθεστώς του Kim Jong Un εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία. Η κλιμάκωση και οι προκλήσεις από την Πιονγιάνγκ έρχονται τώρα μεγαλύτερες και συχνότερες.

Η παγκόσμια ανησυχία, όμως, είναι ακόμα απίθανο να οδηγήσει σε μια πραγματικά ενιαία διεθνή προσέγγιση.


Αντιθέτως μπορεί ακόμα και να διευρύνει τις διαφορές μεταξύ των αμερικανών, που θέλουν να αυξηθεί η πίεση, και των Κινέζων και των Νοτιοκορεατών που προκρίνουν τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Παρότι ΗΠΑ και Νότια Κορέα είναι στρατιωτικοί σύμμαχοι, είναι όλο και πιο εμφανές ότι ο Τραμπ και ο Moon Jae-in έχουν πολύ διαφορετική προσέγγισηαναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν την απειλή της Βορείου Κορέας. Αυτή η διαφοροποίηση αποκαλύφθηκε από τα τελευταία tweets του Ντ. Τραμπ για την κρίση: «Η Νότια Κορέα ανακαλύπτει, όπως τους είπα, ότι η συζήτηση για κατευνασμό με τη Βόρεια Κορέα δεν θα λειτουργήσει, καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα».

Ο ξεκάθαρος υπαινιγμός από το tweet του Προέδρου είναι ότι το μόνο που θα δουλέψει είναι η στρατιωτική δύναμη. Αυτό είναι συνεπές με την προηγούμενη απειλή Τραμπ που στόχευε στο καθεστώς του Kim Jong Un. Αλλά όσο περισσότερο ο αμερικανός Πρόεδρος απειλεί με στρατιωτική δράση χωρίς να το κάνει, τόσο περισσότερο ρισκάρει να φανεί ότι μπλοφάρει. Οι αμερικανοί ξέρουν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Βόρειου Κορέας θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικά αντίποινα κατά της Νοτίου Κορέας και κατά αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Υπάρχουν βεβαίως άλλες μορφές πίεσης που μπορούν να δοκιμαστούν. Οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν υπονοήσει στο παρελθόν ότι ένα κινεζικό εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσε γρήγορα να λυγίσει τη Βόρεια Κορέα.

Η δήλωση της Κίνας ως αντίδραση στην τελευταία δοκιμή είχε ισχυρότερο τόνο απ’ ότι συνήθως. Αναφορές ότι ο σεισμός που προκλήθηκε έγινε αισθητός στην Κίνα, συνδυασμένες με το γεγονός πως ο πρόεδρος Xi Jinping φιλοξενεί ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο δίνουν στο Πεκίνο αρκετούς λόγους για θυμό και συναγερμό.

Δείχνει όμως απίθανο οι δομικοί υπολογισμοί της Κίνας να έχουν αλλάξει. Και αυτοί ακόμα υπονοούν ότι, για μια σειρά στρατηγικούς λόγους, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να αποφύγει πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση του καθεστώτος. Πρακτικά η κινεζική κυβέρνηση φοβάται τους κινδύνους και τις συνέπειες μιας άτακτης κατάρρευσης της Βορείου Κορέας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μη διαχειρίσιμες ροές προσφύγων όπως και ένα πόλεμο στα κινεζικά σύνορα. Ακόμα και αν αυτές οι απειλές μπορούσαν να ελεγχθούν, η Κίνα δεν θέλει να δει επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου αν η Νέα Κορέα παραμείνει στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ωστόσο ενώ οι βασικοί διεθνείς παίκτες παραμένουν απογοητευμένοι και ανήμποροι, η απειλή της Βορείου Κορέας συνεχίζει να αυξάνει. Μετά από χρόνια στο παρασκήνιο, μπήκε στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας.

Κάποιου είδους τελική κρίση μπορεί τώρα να είναι στο ξεκίνημα. Ακόμα και οι κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτό το δράμα, όμως, δεν μπορούν να ξέρουν ακόμααν αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις ή πόλεμο.

*Αναδημοσίευση από Euro2day.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ