2017-09-14 17:29:27
Φωτογραφία για ΠΥΡΑ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ VD
Κουρουμπλής Το κρύο και τα ρεύματα φταίνε για την πετρελαιοκηλίδα

Έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία για τις συνέπειες της ρύπανσης στις ακτές της Αττικής εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, λέγοντας ότι με ευκολία μίλησε για σύντομη άμβλυνση των επιπτώσεων της ρύπανσης. «Με την ίδια ευκολία που ανάβουν το τσιγάρο τους, με την ίδια ευκολία λένε ότι σε 20 ημέρες θα είναι εντάξει. Πώς το λες αυτό τόσο εύκολα; Δεν σταθμίζουν τα δεδομένα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, κατά την έξοδό του από το γραφείο του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου πως άλλα κυβερνητικά στελέχη «λένε πως σε δύο μήνες, όλα θα είναι εντάξει», ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε: «Σε δύο μήνες; Εγώ λέω πως θα είναι και δύο χρόνια… Ας δουν σε παρόμοιες περιπτώσεις πόσο χρόνο πήρε μέχρι να καθαρίσει. Στην πατρίδα μου, στην Πύλο, θυμάστε πόσο χρόνο πήρε;». «Αν οι στέρεες ουσίες του μαζούτ πέσουν στο βυθό, χρειάζεται αντιμετώπιση με χημικά. Αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις;» ρώτησε, προσθέτοντας ωστόσο: «Μακάρι να διαψευστώ».


Καταλήγοντας, εξέθεσε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή των περιοχών που μολύνθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα, τονίζοντας: «Ποιος θα κλείσει ξενοδοχείο για διακοπές στην περιοχή; Και πώς θα δουλέψουν οι περιφερειακές επιχειρήσεις; Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ζητήσουν αποζημιώσεις; Ποιος θα τους αποζημιώσει;».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα περί καθυστέρησης στην αντίδραση της πολιτείας μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό, λέγοντας πως υπήρξε η βέλτιστη κινητοποίηση, μόλις 16 λεπτά μετά από αυτό. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ''Real FM'' σημείωσε: «Η κινητοποίηση και του υπουργείου αλλά και του λιμενικού ήταν άμεση. Υπενθυμίζω ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, από εκεί και πέρα, ωστόσο, πρόκειται για ένα ατύχημα το όποιο είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του, πολύ δύσκολο, και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε απλώς και μόνο από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται, αλλά από το μέγεθος της καταστροφής και από τους όρους αντίδρασης από τη μεριά και της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των λιμενικών Αρχών».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πάντα είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού οι παραιτήσεις των υπουργών, σχολιάζοντας τα σενάρια σχετικά με τον υπουργό Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι η κρίση του θα γίνει όπως για κάθε υπουργό. «Η ενημέρωση που έχω εγώ από το υπουργείο είναι ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν η βέλτιστη δυνατή. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κουρουμπλής, αυτό το οποίο είπε ήταν το αυτονόητο, δηλαδή, η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή περί νέων μέτρων το 2018: «Καμία απολύτως. Ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός συνεργάζονται σε καθημερινή βάση. Η τακτική, αλλά και η στρατηγική, την οποία έχουμε είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. Αυτό, το οποίο μπορώ να σας πω, είναι το εξής: Σε ό,τι αφορά το 2018 είμαστε αισιόδοξοι ότι με βάση τα δεδομένα τα οποία παρουσιάζει αυτή την στιγμή η ελληνική οικονομία, δηλαδή έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1% μέχρι στιγμής, που είναι δυνατόν να προσεγγίσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 2% έως το τέλος του χρόνου, αλλά και με τις προβλέψεις που γίνονται για το 2018, θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ