2017-09-16 13:08:23
Φωτογραφία για Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ο πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα και πώς θα μοιάζει
North Korea launches a Hwasong-14 intercontinental ballistic missile CREDIT: AP

Γράφει ο Julian Ryall

http://www.telegraph.co.uk/

Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει συχνά ότι πρόκειται να εξαπλωθεί μια πλήρης σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο - και με επιθετικά σχόλια που προέρχονται τόσο από την Πιονγκγιάνγκ όσο και από την Ουάσιγκτον, τις τελευταίες εβδομάδες, η πιθανότητα αυτή μπορεί να πλησιάζει. Αυτό που είχε προηγουμένως απορριφθεί ως άγρια ρητορική, το σενάριο εφιάλτης, γίνεται πολύ πιο πιθανό μετά τις δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούνιο από τη Βόρεια Κορέα.

Η κρίση εμβαθύνθηκε, με την Πιονγκιάνγκ να αντιδρά στις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απειλώντας να βυθίσει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ σε "μια αδιανόητη θάλασσα φωτιάς". Σε απάντηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η Βόρεια Κορέα θα συναντήσει "πυρ και μανία που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί" μετά από αξιολόγηση των αμερικανικών πληροφοριών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Πιονγκγιάνγκ μπόρεσε να μιμηθεί μια πυρηνική κεφαλή ώστε να ενσωματωθεί σε έναν ICBM.


Αγνοώντας τις απειλές του Τραμπ, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, στις 29 Αυγούστου, προκαλώντας την ενεργοποίηση του συστήματος προειδοποίησης της χώρας, σε μια σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής στάσης του Κιμ Γιονγκ-ουν. Σχεδόν μετά από μια εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή, η οποία όπως είπε ήταν μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προκαλώντας την απειλή μιας "μαζικής" στρατιωτικής αντίδρασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν οι σύμμαχοί του απειληθούν. Κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ακόμα ενδιάμεσου εύρους βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία την Παρασκευή.

Επίθεση στο Γκουάμ

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας έχουν αρκετό εύρος για να καλύψουν τα 2,100 μίλια ως το Γκουάμ, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ακρίβειά τους και εάν οι πύραυλοι με πυρηνικά όπλα είναι σε θέση να επιβιώσουν κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Η Πιονγκγιάνγκ θα ήθελε να στοχεύσει το Γκουάμ, καθώς οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι ναυτικές εγκαταστάσεις του το καθιστούν βασικό στοιχείο για οποιαδήποτε αμερικανική επιχείρηση εναντίον της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των χερσαίων δυνάμεων στην Κορεατική Χερσόνησο σε περίπτωση που ξεσπάσει μια σύγκρουση. Παρά τους ισχυρισμούς της Πιονγικάνγκ, οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια απρόκλητη επίθεση στο Γκουάμ είναι "εξαιρετικά απίθανη" λόγω της αναπόφευκτης απάντησης από την Ουάσινγκτον.

"Αν η Β. Κορέα ξεκινήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Γκουάμ, θα διασχίσει μια κόκκινη γραμμή και θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ μια πράξη πολέμου", δήλωσε ο Γκάρεν Μαλόι, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Ντάιτο Μπούνκα. "Εάν εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους - και ειδικά αν χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα - τότε φαντάζομαι ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με στοχοθετημένες πυρηνικές επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Β. Κορέας ή μια τεράστια συμβατική επίθεση που θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα" υποστηρίζει.

Πόσοι άνθρωποι κινδυνεύουν;

Οι αναλυτές κατασκεύασαν μια σειρά σεναρίων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εντάσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια σύγκρουση που θα κατέστρεφε τη χερσόνησο και ενδεχομένως γειτονικές χώρες όπως η Ιαπωνία. Ένας συμβατικός πόλεμος θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, παρόλο που ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί έντονα εάν και οι δύο πλευρές στραφούν σε όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα τρία πιθανότερα σενάρια είναι μια περιορισμένη προληπτική επίθεση από τις ΗΠΑ, μια πρώτη επίθεση από τη Β. Κορέα και μια ξαφνική κλιμάκωση μιας ελάσσονος σύγκρουσης σε πιο γενικευμένες μάχες. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η έκβαση οποιουδήποτε από τα τρία σενάρια θα είναι κάτι άλλο εκτός από καταστροφική, είπε ο Ντάνιελ Πίνκστον, καθηγητής διεθνών σχέσεων στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Τρόι στη Σεούλ.

Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα;

"Η ιδέα μιας προληπτικής επίθεσης για την υποβάθμιση των αναπτυσσόμενων πυρηνικών ικανοτήτων της Β. Κορέας συζητήθηκε από τις ΗΠΑ το 1993 και το 1994, αλλά αποφάσισαν κατά εκείνη τη χρονιά και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο μια τέτοια επίθεση να λειτουργήσει σήμερα ", δήλωσε ο Πίνκστον. "Οι Βορειοκορεάτες έχουν μάθει να διασκορπίζουν τα κεφάλαιά τους, χρησιμοποιούν ενισχυμένα καταφύγια και θα ήταν πολύ δύσκολο να εξαλείψουν όλους αυτούς τους στόχους", ανέφερε.

Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν εντοπιστεί όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας, ενώ τα οχήματα-κινητήρες εκτόξευσης πυραύλων καθιστούν δυσκολότερο τον εντοπισμό όλων των όπλων της χώρας. Διπλωματικά θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν διεθνή υποστήριξη. Η Κίνα, ο κύριος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, και η Ρωσία διατηρούν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα αντιταχθούν πιθανότατα σε μια τέτοια επίθεση, καθώς θα δεχθούν το βάρος των άμεσων αντιποίνων.

Και ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν μονομερή δράση για λόγους αυτοάμυνας, η Πιονγκγιάνγκ είναι σίγουρο ότι θα θεωρήσει τις χειρουργικές επιθέσεις ενάντια στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της ως κήρυξη πολέμου. "Θα το θεωρούσαν ως επίθεση πλήρους κλίμακας και θα χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους για να αποφύγουν την πλήρη καταστροφή τους", δήλωσε ο Πίνκστον. "Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η 'θεραπεία' της επίθεσης των ΗΠΑ πρώτα θα ήταν χειρότερη από τη νόσο".

Τι γίνεται αν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί πρώτη;

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια ξαφνική επίθεση από τη Β. Κορέα, πιθανότατα εάν πιστεύει ότι οι εχθροί της σχεδιάζουν μια επίθεση ή μια προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος. Μια αξιόπιστη πεποίθηση είναι ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας, θα προτιμούσε να πέσει πολεμώντας παρά να καταστραφεί και να αναγκαστεί να εξοριστεί, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ευρύτατο θάνατο και καταστροφή.

Υπολογίζεται ότι 10.000 τεμάχια πυροβολικού και εκτοξευτήρες πυραύλων προορίζονται για τη Σεούλ, όπου κατοικούν 10 εκατομμύρια άνθρωποι και απέχει μόλις 35 μίλια. Η Β. Κορέα θα προσπαθήσει να μετακινήσει στρατεύματα μέσα από σήραγγες που έχουν ανασκαφεί κάτω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, να στείλει χερσαίες μονάδες στο Νότο με υποβρύχιο, και να ενεργοποιήσει χιλιάδες πράκτορες της που βρίσκονται στη Νότια.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι η Β. Κορέα θα προσπαθήσει αρχικά να ξεπεράσει φυσικά τις άμυνες της Νότιας με καθαρούς αριθμούς. Στη Νότια Κορέα υπάρχουν περίπου 660.000 ένοπλοι άνδρες, ενώ στη χώρα υπάρχουν και 28.000 αμερικανικοί στρατιώτες. Η Βόρεια, αντίθετα, έχει πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες έτοιμους να πολεμήσουν.

Αν και έχει μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, η Β. Κορέα βρίσκεται σε σημαντικό τεχνολογικό μειονέκτημα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο οδοστρωτήρα της Β. Κορέας θα ισοπεδωθεί μετά από περίπου τέσσερις ημέρες έντονων συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ θα εκτελέσουν εκτεταμένες επιθέσεις με πυραύλους κατά των κέντρων εντολών και ελέγχου της Β. Κορέας, ενώ ο Κιμ Γιονγκ-ουν και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο με την ελπίδα ότι οι θάνατοί τους θα βλάψουν το ηθικό των στρατευμάτων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το έτος ότι η ομάδα SEAL που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν εκπαιδεύτηκε στη Νότια Κορέα για επιχειρήσεις απαγόρευσης και "αποκεφαλισμού".

Θα μπορούσε η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής;

Αυτό που αφορά τους σχεδιαστές των πολέμων είναι η απάντηση της Βόρειας Κορέας, αν η ήττα φαινόταν αναπόφευκτη. Θα περνούσε η συμβατική σύγκρουση στο επόμενο στάδιο;

Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη δοκιμάσει πυρηνικά όπλα και πολλοί αναλυτές υποθέτουν ότι έχει ήδη επιτύχει τη μικρογραφία των εξαρτημάτων που απαιτούνται για να προσθέσει μια πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο. Οι πύραυλοι μικρής εμβέλειας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε συγκεντρώσεις στρατευμάτων ή σε πολιτικά κέντρα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, τόσο για να προκαλέσουν χάος, όσο και για να παρεμποδίσουν την επαναφορά και την ενίσχυση των μονάδων εδάφους.

Η Β. Κορέα πιστεύεται επίσης ότι έχει σημαντικά αποθέματα χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από βλήματα πυροβολικού. Ορισμένες αναφορές ότι το καθεστώς έχει αναπτύξει βιολογικά και βακτηριολογικά όπλα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η χρήση οποιουδήποτε όπλου μαζικής καταστροφής από τη Β. Κορέα θα συναντούσε μια καταστροφική απάντηση που θα αφορούσε τους υπόλοιπους στόχους, αλλά η ζημία θα είχε ήδη γίνει.

Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για τον πόλεμο;

Για τον Πίνκστον, το τρίτο σενάριο είναι η πιο πιθανή πορεία προς τον πόλεμο στη χερσόνησο. "Η μεγαλύτερη απειλή, πιστεύω, είναι ένα ατύχημα, ένας λανθασμένος υπολογισμός ή μια παρανόηση που κλιμακώνεται πολύ γρήγορα", είπε. "Αν, για παράδειγμα, μια από τις δοκιμές πυραύλων της Β. Κορέας πάει στραβά και κατευθυνθεί προς τη Νότια Κορέα. Η Ν. Κορέα θα το δει αμέσως ως επίθεση και θα πρέπει να απαντήσει, γεγονός που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές", είπε.

"Ομοίως, η Β. Κορέα θα μπορούσε να ερμηνεύσει κάποια νέα κοινή άσκηση στη Νότια ως ένα προοίμιο για εισβολή και να αντιδράσει. Και οι δύο πλευρές είναι επί του παρόντος επί ποδός πολέμου και δεν θα χρειαζόταν παρά μια εσφαλμένη εκτίμηση για να οδηγηθούμε σε μεγάλο αριθμό ατυχημάτων και μεγάλη καταστροφή", πρόσθεσε.

telegraph.co.uk

Αναδημοσίευση από Antinews.gr 

========================================== 

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ