2017-09-16 18:25:14
Φωτογραφία για Από μοδίστρες στην Κίνα εξελίσσονται σε επιχειρηματίες
Η επιχείρηση απογειώθηκε όταν οι τοπικές αρχές προσέφεραν δωρεάν εργαστήριο Η βιοτεχνία της Γκουλνίσα Αλι έχει μεγαλώσει πια. Από πέντε υπαλλήλους που είχε κάποτε, τώρα πλέον είναι μία επιχείρηση με προσωπικό πάνω από 50 εργαζόμενους.

«Μέσα σε πέντε χρόνια το μικρό μου ραφείο των 30 τ.μ. επεκτάθηκε στα 500 τ.μ. Είναι μία απίστευτη αλλαγή» λέει η Αλι, επικεφαλής επιχείρησης που ράβει εθνικές στολές στο Τουρπάν, μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστικά πόλη στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.

Γεννημένη σε μία φτωχή αγροτική οικογένεια με άλλα πέντε αδέλφια, η 50χρονη Αλι έμαθε την τέχνη του ραψίματος από τη μητέρα της, πόσο μάλλον που η γιαγιά της και η πρόγιαγιά της ήταν επίσης επιδέξιες μοδίστρες.

Το 1996 η Αλι μετακόμισε στο Τουρπάν και ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση. Πριν από το 2013 ο μηνιαίος κύκλος εργασιών ήταν από 3.000 (περίπου 462 δολάρια) έως 4.000 γιουάν. Σήμερα είναι πάνω από 100.000 γιουάν, με καθαρό κέρδος περίπου 30.000 γιουάν.«Ήμουν έμπειρη στο κέντημα, δεν είχα όμως καμία ιδέα για το πως διοικείται μία επιχείρηση... δεν είχα το κατάλληλο μέρος και βοηθούς για να το κάνω», δηλώνει.


Η επιχείρησή της απογειώθηκε όταν οι τοπικές αρχές τής προσέφεραν δωρεάν εργαστήριο και τη βοήθησαν να προσλάβει μαθητευόμενες.

Δημοσιογράφος του Xinhua που επισκεπτόταν ένα από τα ατελιέ της, είδε περίπου δέκα κοπέλες να χειρίζονται επιδέξια τις ηλεκτρικές ραπτομηχανές. Στον τοίχο κρέμονταν πανέμορφες εθνικές στολές. «Κοίτα αυτά τα σύνολα. Εμπνεύστηκα από τα σταφύλια και τα έβαλα στα σχέδια μου. Ξέρετε στην περιοχή του Τουρπάν ευδοκιμούν πάνω από 200 ποικιλίες σταφυλιών», εξηγεί η Αλι.

«Χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Η βοήθειά της ήταν πράγματι μία γέφυρα που συνδέει εμένα με τους εργαζόμενους και την αγορά» λέει και προσθέτει ότι την προσπάθειά της υποστήριξε και η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Η Παριτάν Γκάπαλ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γυναικών στην περιοχή Γκάοσανγκ του Τουρπάν δήλωσε στο Xinhua ότι η τράπεζα υιοθέτησε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης και του τουρισμού στις περιοχές των εθνοτικών μειονοτήτων και την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των γυναικών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εννέα εκπαιδευτικές συναντήσεις σε θέματα όπως η επιχειρηματικότητα και η δεξιότητα στη ραπτική, από τις οποίες ωφελούνται συνολικά 450 γυναίκες. Η τράπεζα χρηματοδότησε 30 γυναίκες που ήταν πρόθυμες και ικανές να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, δίνοντάς τους 3.000 γιουάν ως κεφάλαιο. Τους προσέφερε επίσης ηλεκτρικές ραπτομηχανές και μηχανές κεντήματος.

«Η βοήθεια από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης έδωσε μεγάλη ώθηση στις επιχειρήσεις των γυναικών. Επιπλέον η τοπική κυβέρνηση τούς χορήγησε άτοκα δάνεια και τους προσέφερε συμβουλές, γεγονός που βοήθησε στην οικοδόμηση της μεταξύ τους εμπιστοσύνης» εξηγεί η Γκάπαλ.

Οι γυναίκες δεν τους απογοήτευσαν. Τώρα βοηθούν άλλες γυναίκες. Η Γκουλνίσα Αλι, για παράδειγμα, βοήθησε και τις πέντε αδελφές της να ανοίξουν τις δικές τους βιοτεχνίες με ρούχα. Στη δική της επιχείρηση εκπαιδεύονται ετησίως πάνω από 300 γυναίκες της επαρχίας με σωματικές αναπηρίες.

«Θα ήθελα να σηκώσω τα μανίκια μου και να δουλέψω σκληρά για άλλα πέντε χρόνια» λέει η Αλι καθώς όσο μεγαλώνει η επιχείρησή της, εξετάζει το ενδεχόμενο να την επεκτείνει να και προσλάβει και άλλες υπαλλήλους. Εκφράζει την επιθυμία για on line πωλήσεις των ενδυμάτων της μέσω της πλατφόρμας Alibaba. «Σε περίπτωση που πάει καλά, τα προϊόντά μου θα πάνε σε όλον τον κόσμο», λέει η 'Αλι. Το όνειρό της μπορεί να γίνει πραγματικότητα σύντομα, καθώς η τοπική κυβέρνηση έχει αυξήσει τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση του εμπορίου, ιδίως των online επιχειρήσεων. «Το μέλλον είναι απρόβλεπτο, εγώ όμως είμαι απόλυτα σίγουρη», δηλώνει με αισιοδοξία.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ