2017-09-18 15:18:17
Φωτογραφία για Guardian: H Κύπρος πουλά ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε Ρώσους ολιγάρχες και Ουκρανούς
Δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ που κατηγορούνται για διαφθορά, συγκαταλέγονται μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων "χρυσής βίζας" όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αντλήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους πολύ πλούσιους και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη με αντάλλαγμα επενδύσεις. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Πριν το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο ανεπίσημη εκδοχή του σημερινού προγράμματος.

Ο Guardian έχει στην κατοχή του μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.


Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των πολύ πλούσιων που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κατάλογος των ονομάτων αναδεικνύει αυτή την ελάχιστα γνωστή, αλλά εξαιρετικά επικερδή πτυχή και εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τις κυπριακές αρχές.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ