2017-09-18 22:27:06
Φωτογραφία για 'Άστεγοι' εκπαιδευτικοί στη Σαντορίνη
Αναπληρωτές αλλά όχι έσχατοι όπως αντιμετωπίζονται από το κράτος. Περισσότεροι από 40 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη Σαντορίνη συνεχίζουν να διαμένουν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε ξενοδοχεία, σπίτια συναδέλφων ακόμα και σε κάμπινγκ καθώς αδυνατούν να βρουν στέγη στο τόπο διορισμού τους. Με το σοβαρό αυτό πρόβλημα διαμονής ήρθαν αντιμέτωποι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη Μύκονο-όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα-ωστόσο, σύμφωνα με τον σύλλογο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, το πρόβλημα σταδιακά επιλύεται.

Γιατί, όμως, η Σαντορίνη συνεχίζει να έχει “άστεγους” εκπαιδευτικούς; Το αυξημένο ενδιαφέρον των κατοίκων του νησιού για βραχυχρόνια μίσθωση των σπιτιών τους σε τουρίστες μέσω δημοφιλών πλατφόρμων (Airbnb κ.α.) σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έφθασε φέτος στο νησί έχει κάνει ανέφικτη την ανεύρεση διαθέσιμης προς ενοικίαση κατοικίας. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, είχε απευθύνει έκκληση στους κατοίκους “να… υιοθετήσουν για λίγο έναν εκπαιδευτικό”, προκαλώντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών συλλόγων για ασέβεια προς το έργο και την αξιοπρέπεια τους.


Και ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι ακόμα με μια βαλίτσα στο χέρι. Μεταξύ αυτών και η Μαρία, αναπληρώτρια νηπιαγωγός στη Σαντορίνη. “Από τις 9 Σεπτεμβρίου που είμαι εδώ, αλλάζω ξενοδοχεία. Όπως οι συνάδελφοί μου, έτσι και εγώ, μία ημέρα πριν έρθω έμαθα σε ποιο νησί θα δουλέψω. Άρα, δεν μπορούσα να έχω δρομολογήσει τη στέγαση μου. Τελικά, μετά κόπων και βασάνων, κατάφερα να βρω σπίτι, το οποίο, βέβαια, θα είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο γιατί μέχρι τότε θα μένουν τουρίστες. Συνεπώς, μόνο το κόστος διαμονής στο ξενοδοχείο ανέρχεται στα 350 ευρώ. Αν προσθέσω σε αυτό και τα έξοδα σίτισης τότε καταλαβαίνετε ότι ο μισθός του Σεπτεμβρίου, που δεν είναι και ολόκληρος λόγω του ότι ανοίγουν τα σχολεία 11 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη εξανεμιστεί”, λέει στο News247 γεμάτη απογοήτευση. Τόσο μεγάλη είναι η ψυχολογική κούραση που έχει υποστεί όλο αυτό το διάστημα που παραβλέπει ακόμα και το γεγονός ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη γκαρσονιέρα που μόλις νοίκιασε, νωρίτερα από το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλαδή αρχές Ιουνίου, επειδή θα μετατραπεί και πάλι σε τουριστική κατοικία.

Το χειρότερο, ωστόσο, για τους εκπαιδευτικούς είναι ότι ακόμη και όταν βρεθεί χώρος βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά μηνιαία ενοίκια, τα οποία, μάλιστα, δεν δικαιολογούνται από τον εξοπλισμό και την πλημμελή επίπλωση που προσφέρουν.

Γι’αυτό το λόγο, άλλωστε, κάποιοι οδηγούνται στη λύση της συγκατοίκησης. Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι και η Μάρα Καρατζά, αναπληρώτρια καθηγήτρια αγγλικών στο δημοτικό σχολείο Φηρών και Επισκοπής Γωνιάς. “Τα ενοίκια κυμαίνονται από 300 ευρώ για ένα σπίτι υπόγειο ή υπόσκαφο και φθάνουν μέχρι τα 800 ευρώ, την ώρα που ο μισθός ενός αναπληρωτή καθηγητή με πολυετή προυπηρεσία ανέρχεται στα 850 ευρώ. Πώς θα ζήσουμε; Γι΄αυτό και εγώ, επειδή είναι ακριβό το ενοίκιο αποφάσισα να συγκατοικήσω με έναν συνάδελφο. Παράλληλα, μέσα στο δυάρι διαμέρισμα, φιλοξενούμε εναλλάξ τρεις εκπαιδευτικούς που δεν έχουν βρει ακόμα στέγη”, δηλώνει στο News247 η κυρία Καρατζά, ενώ επισημαίνει ότι “δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο νησί αντιδρούν όποτε εμείς προσπαθούμε να διευκολύνουμε κάποιον συνάδελφο μας, φιλοξενώντας τον. Τότε σε εκβιάζουν είτε με αύξηση ενοικίου είτε ακόμα και με έξωση”.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι και ξενοδόχοι του νησιού, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους με προθυμία σε αναπληρωτές που περιπλανώνται.

Όπως αναφέρει στο News 24/7 ο Αποστόλης Λέντζας, γραμματέας συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας και γύρω νήσων, “το ζήτημα της στέγασης στο νησί είναι καίριο καθώς κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση έχει οξυνθεί αφού η τουριστική περίοδος παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο”.

Αναμφίβολα, η ταλαιπωρία αυτή απαξιώνει πλήρως το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, του δημόσιου σχολείου και αποτυπώνει με τα πιο μελανά χρώματα την απουσία του κράτους. “Ζητάνε εκπαιδευτικούς για τα σχολεία του νησιού αλλά δεν έχουν σπίτια να μας στεγάσουν. Τι περιμένουν να κάνουμε; Ήδη, επτά αναπληρωτές έκαναν αίτηση βελτίωσης θέσης, δηλαδή ζήτησαν να μετακινηθούν σε άλλο νησί επειδή δεν αντέχουν το ακριβό κόστος ζωής και ενοικίου”, τονίζει η κυρία Καρατζά.

Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν τον δήμαρχο Σαντορίνης πως δεν προνόησε εγκαίρως παρότι τον είχαν προειδοποιήσει με επιστολή τους στις 17 Αυγούστου ότι θα φθάσουν στο νησί 90 αναπληρωτές. Ύστερα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Δευτέρα με αίτημα την εφαρμογή του νόμου 4483/2017 που προβλέπει τη δωρεάν στέγαση και σίτιση δημοσίων υπαλλήλων από Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, κατέληξαν να συντάξουν έγγραφο μαζί με τον δήμαρχο, ζητώντας από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών τον περιορισμό της διάρκειας του Αirbnb. Συγκεκριμένα, ζητούν να νοικιάζονται τα σπίτια σε τουρίστες μόνο Ιούλιο και Αύγουστο προκειμένου να μπορούν να βρουν κατοικίες οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ικανοποιητικές τιμές τους υπόλοιπους μήνες .

Μιλώντας στο News 24/7 o δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, διευκρίνισε ότι η χορήγηση του επιδόματος στέγασης ακόμα και εάν μπορούσε να δοθεί δεν θα έλυνε το πρόβλημα καθώς το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κατοικίες. “Ο νόμος βγήκε τέλος Ιουλίου, η δαπάνη για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν ήταν επιλέξιμη και για να τον εφαρμόσουμε τώρα θα πρέπει να κάνουμε τροποποίηση προϋπολογισμού, μια χρονοβόρα διαδικασία που θα έφθανε τέλος του χρόνου για να μπορεί να υλοποιηθεί. Μην ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα αναφέρει πως οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφέρονται μαζί με τα μέσα και τους πόρους του κράτους. Εάν το κράτος επιδοτούσε το επίδομα αυτό θα έπρεπε να είναι στο ύψος του ενός εκατομμυρίου για 400 δημοσίους υπαλλήλους που το δικαιούνται. Εμείς που θα τα βρούμε; Επιπλέον, έχουμε βάλει 130.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την επισκευή κάποιων ερειπωμένων κατοικιών, ιδιοκτησίας του δήμου, ώστε να διατεθούν σε δημοσίους υπαλλήλους που θα έρθουν του χρόνου. Όμως με ποιους μηχανικούς; Όταν η πολεοδομία Σαντορίνης για έξι νησιά έχει έναν αρχιτέκτονα; Η Πολιτεία δεν πρέπει να πετάει το μπαλάκι στους δήμους και να απεμπολεί ευθύνες”, λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Ζώρζος.

Από την άλλη, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του News 24/7 ξεκαθάρισε πως “ο δήμος πρέπει να συμβάλει για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Θα μπορούσαν δήμοι και επιμελητήρια να επιδοτήσουν ενοίκια, κάτι που σημαίνει προσφορά στον τόπο τους”.

Και στην μέση αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι ζητούν να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια προκειμένου να καλλιεργήσουν και αυτοί με τη σειρά τους την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνια και την αγωνιστικότητα στους μαθητές τους.

“Οι αναπληρωτές δεν θέλουν να πηγαίνουν στη Σαντορίνη λόγω της έλλειψης σπιτιών και του ακριβού κόστους ζωής στο νησί. Ας καταλάβουν ότι όποιος παραιτείται ή θέλει να φύγει δεν θα θέλει να ξαναπάει. Αν θέλουμε εκπαίδευση στα παιδιά μας, πρέπει να προσέξουμε όλοι”, υπογραμμίζει στο News 24/7 η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, προσπαθώντας να αφυπνίσει συνειδήσεις τόσο στη τοπική κοινωνία και στη δημοτική κοινότητα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ