2017-09-19 07:11:13
Φωτογραφία για Θρούμπι: Οι θεραπευτικές ιδιότητές του
Το θρούμπι είναι ένας χαμηλός και πολυετής θάμνος που φυτρώνει σε ξηρές και βραχώδεις... περιοχές. Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι με μικρά μωβ άνθη και ανήκει στην κατηγορία φυτών, φρύγανα. Είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες καθώς χρησιμοποιούνταν στην πρακτική ιατρική, ήδη από την αρχαιότητα. Εκτός από θρούμπι, ονομάζεται επίσης θύμος ο έρπυλλος, χαμοθρούμπι και γαϊδουροθυμό.

Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν το θρούμπι για να ξεπλύνουν τα βαρέλια και να σκοτώσουν τους μύκητες, πριν βάλουν μέσα το κρασί, ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως αφροδισιακό. Παλαιότερα, όταν είχαν πληγές στο στόμα ή στο λάρυγγα, έκαναν γαργάρα με αφέψημα από θρούμπι και κρασί και μετά το κατάπιναν. Χρησιμοποιούσαν, επίσης, το χυμό του φυτού στα αυτιά πριν κοιμηθούν για την βελτίωση της ακοής. Στην Κρήτη καταπολεμούσαν τις φθειριάσεις των ζώων τους με αφέψημα από θρούμπι και σκέπαζαν με φύλλα από θρούμπι το τυρί που έβαζαν στην άλμη για να πάρει το τυρί το άρωμά του.


Χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική, όπως η ρίγανη και το θυμάρι, τρίβεται και διατηρείται. Τα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα. Όταν χρησιμοποιείται ως αφέψημα έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Για να το ετοιμάσετε, ρίχνετε σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μια κουταλιά του γλυκού θρούμπι.

Γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, από την αρχαιότητα, θεωρείται από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Μπορεί να προλάβει το κρύωμα, καταπολεμά τη γρίπη ενώ βοηθάει και στον πυρετό. Βοηθάει πολύ στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διευκολύνοντας την πέψη και ηρεμώντας τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Επιπλέον, βοηθάει στα αρθριτικά προβλήματα και ρευματισμούς. Μπορεί να διώξει την αϋπνία και καταπραΰνει τις νευροπάθειες. Η εξωτερική του χρήση από την άλλη, με κομπρέσες, συνίσταται για χρήση πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων. Το αιθέριο έλαιο που παρασκευάζεται από το θρούμπι, βοηθάει σε περιπτώσεις απώλειας μαλλιών. Επίσης, χρησιμοποιείται στην παρασκευή μελιού, οδοντόκρεμας και σαπουνιών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ