2017-09-19 17:58:57
Φωτογραφία για ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι «είμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής δοκιμασίας». «Δεν θα χρειαστούμε τέταρτο πρόγραμμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ''Alpha 9.89'', ενώ για τις δηλώσεις Ντομπροβσκις ότι τα σκληρά μέτρα ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είπε: «Γνωρίζουμε πώς συντάσσονται τα μνημόνια και με ποιους όρους προσέρχονται οι δυο πλευρές», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και εκτίμησε ότι πρόκειται για επικοινωνιακή αντίδραση από την πλευρά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για να τελειώσουμε οριστικά από τα προγράμματα και την εποπτεία τον Αύγουστο του 2018 και πρόσθεσε ακόμη πως θα πρέπει να διδαχτούμε από τα μαθήματα των μνημονίων και να περάσουμε πλέον σε βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ρεαλιστικό το σχέδιο για έξοδο από τα προγράμματα και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, τονίζοντας όμως πως «η ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε σε δημοσιονομικό επίπεδο».

Ερωτηθείς για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., ο κ. Δραγασάκης είπε ότι κατά καιρούς στο παρελθόν έχει προεξοφλήσει την αποτυχία, έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης κ.λ.π., ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στην παρουσία του στη ΔΕΘ, σημειώνοντας: «Προσπάθησε να μιλήσει για το μέλλον, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν και νέος άνθρωπος προβάλλει ένα παρωχημένο μοντέλο Νεοφιλελευθερισμού (…) πέρσι το Δ.Ν.Τ μίλησε για υπερτιμημένο φιλελευθερισμό, κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι οι ανισότητες είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη». Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων σε σειρά δομών του κράτους, όπως για παράδειγμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς όπως είπε τα παραδείγματα και οι εμπειρίες σε όλες τις χώρες δείχνουν ότι ευνοούνται τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν είναι εναντίον όλων των ιδιωτικοποιήσεων αλλά επανέλαβε πως δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν συγκεκριμένες δομές του κράτους. Επανερχόμενος στο θέμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ευτυχώς από τη Θεσσαλονίκη μίλησε και για πολιτικές, όχι μόνο για σκάνδαλα και έτσι βοήθησε να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι η διαφορά μας είναι ότι συγκρούονται δυο διαφορετικά μοντέλα, συμπληρώνοντας πως ακόμα και χωρίς να συμφωνούν σε τίποτα είναι καλό να γίνει διάλογος.

Ερωτηθείς για τις Σκουριές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «είναι παράδειγμα προς αποφυγή προς όλες τις χώρες να μην γίνονται τέτοιες επενδύσεις» και θύμισε πως η επένδυση ξεκίνησε με τη μισή κοινωνία απέναντι και με σειρά ανοιχτών θεμάτων που μας οδηγούν στη διαιτησία. «Η εταιρεία δεσμεύτηκε για τεχνολογίες που θα έκαναν καλό στο περιβάλλον, δεσμεύτηκε για καθετοποιημένη μονάδα που θα βγάζει χρυσό όχι χώμα, είναι δύσκολο έργο, προσπαθήσαμε να το λύσουμε», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης αναπτύσσοντας σειρά ζητημάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας που δεν υλοποιήθηκαν. «Έχουμε νόμους, Σύνταγμα, δεν είναι τα πράγματα όπως εμφανίζονται» πρόσθεσε σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε πως «εμείς σεβόμαστε ως κυβέρνηση και τους εργαζόμενους και τη χώρα που προέρχεται αυτή η εταιρεία, ο Καναδάς είναι μια μεγάλη χώρα, και θα πρέπει να δούμε και την πολιτική πλευρά αυτής της υπόθεσης» είπε συστήνοντας πως δεν μπορεί τα κόμματα να λειτουργούν ως γραφεία Τύπου.

Νέο τελεσίγραφο από Eldorado: Κλείνουμε τις Σκουριές, αν δεν πάρουμε άδεια ως την Πέμπτη

Προς ανάκληση των εργασιών καταρχήν στο έργο των Σκουριών προσανατολίζεται από την πλευρά της η Eldorado Gold, εφόσον ως μεθαύριο δεν της έχει χορηγηθεί η άδεια για τη λειτουργία του επίμαχου μεταλλείου, γεγονός που μεταφράζεται συν τοις άλλοις σε 520 απολύσεις.

Αυτό διαμηνύουν πηγές της καναδικής εταιρείας που μιλούν για συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την ελληνική κυβέρνηση και παιχνίδι με το χρόνο, αφού η προσφυγή στη Διαιτησία δεν αφορά την εκρεμμότητα με τη συγκεκριμένη άδεια, αλλά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι. Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια ακόμη αγνοείται.

Σε δεύτερη φάση, και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με αυτό το αρνητικό σενάριο, η Eldorado θα διακόψει τις εργασίες της και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου θα απολυθούν άμεσα 300 άτομα που απασχολούνται σε εργολαβίες, ενώ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 630 εργαζόμενοι της εταιρείας. Σύμφωνα με στελέχη της Eldorado, ο λόγος είναι ότι τα δύο μεταλλεία είναι αλληλένδετα, το ένα αλληλεπιδρά με το άλλο, υπάρχει αλληλουχία μεταξύ των διαφόρων φάσεων των έργων, και αποτελούν αμφότερα τμήμα ενός ενιαίου project, με κοινό businnes plan, και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που σημαίνει ότι πρέπει να «τρέξουν» ταυτόχρονα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο.

Πηγές της εταιρείας μεταφέρουν μια άκρως ενοχλημένη εικόνα από τη πλευρά των μετόχων και της διοίκησης της Eldorado, μιλούν για συνεχιζόμενη ζημία που υφίστανται τα κεφάλαια όπως και η μετοχή της εταιρείας, αλλά και για τις άκαρπες προσπάθειες που μεσολάβησαν από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα, προκειμένου οι Καναδοί να βρουν μια χρυσή τομή με την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία, και η συνέντευξη που ακολούθησε από τον επικεφαλής της George Burns στην Αθήνα, εντούτοις οι Καναδοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας (νόμος 3220/ 2004). Χαρακτηρίζουν δε, ως καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι τη προσφυγή στη Διατησία και τη μέχρι τώρα χορήγηση των τριών αδειών για την Ολυμπιάδα τη περασμένη εβδομάδα, όχι όμως και την επίμαχη για την εγκατάσταση ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ